Маріуполь зараз: що відбувається у місті 4 травня
Маріупольська міська рада

Маріуполь досі потерпає від російських окупантів. У населеному пункті немає води, світла, тепла. З міста вдалося врятувати кілька десятків людей, але евакуація проходить важко і повільно.

Chas News розповідає, що відбувається в Маріуполі у середу, 4 травня.

23:34 344 людини евакуювали з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Це жінки, діти та люди похилого віку прибули до Запоріжжя, повідомила Ірина Верещук, міністер з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

22:26 Звернення від командира полку «Азов» підполковника Дениса Прокопенка щодо ситуації на заводі «Азовсталь».

22:25 У Міноборони росії заявили, що з 8 ранку четверга відкриють гумкоридор з «Азовсталі» для евакуації цивільних. Про евакуацію військових не йдеться.

19:43 Станом на вечір 4 травня російські війська прорвалися на територію заводу «Азовсталь». Про це повідомив Давид Арахамія у коментарі Радіо Свобода з посиланням на слова командира полку «Азов».

Джерело: голова делегації України на переговорах з Росією, народний депутат і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія 

19:11 Ворожі війська здійснюють авіаційні удари у районах населених пунктів Авдіївка, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ і Гуляйполе.

Триває блокування та спроби знищення наших підрозділів в районі «Азовсталі» у Маріуполі. Окупанти за підтримки авіації не можуть взяти під контроль завод. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

18:43 9 березня через пряме влучання російського мінометного снаряду у Маріуполі загинули п’ятеро волонтерів.

«Загинули внаслідок мінометного снаряда, пряме потрапляння до їхнього буса. Двоє від вибухової хвилі вилетіли, решта згоріли вщент», — повідомили у маріупольській міській раді.

16:38 Внаслідок авіаудару по Драматичному театру у Маріуполі 16 березня могли загинути близько 600 людей. Ця цифра майже вдвічі більша, ніж кількість загиблих, наведена раніше. Про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

15:30. Російські війська прорвалися на територію заводу Азовсталь у Маріуполі. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джерела.

14:37. У Запоріжжі відкрили центр підтримки переселенців «Я — Маріуполь». Тут надають психологічну, гуманітарну, соціальну, юридичну та медичну підтримку, допоможуть з пошуком роботи та зниклих. Такі хаби підтримки скоро з'являться у Вінниці, Києві, Одесі, Львові, Кропивницькому, Хмельницькому, Івано-Франківську та інших містах.

12:35. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив про встановлення місцезнаходження  300 маріупольців, яких депортували до Владивостоку. Їх нібито поселили у селищі Врангеля, але грошей не видають, речами не забезпечують. Документів у людей немає.

12:18. В інтернеті з'явилися фотографії щоденника восьмирічного хлопчика із Маріуполя, який той вів в оточеному місті. Дитина розповідає про життя своєї сім'ї.

11:50. Російські окупанти готуються провести у зруйнованому Маріуполі «парад». Готувати його приїхав Сергій Кирієнко, заступник глави адміністрації президента росії. Місто терміново прибирають від завалів, тіл загиблих та боєприпасів.

9:12. За підтримки ООН та Червоного Хреста сьогодні знову здійснюється евакуація цивільних з міст Приазов'я. Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що автобуси вже виїхали з Маріуполя, надалі будуть зупинки для підсадки пасажирів у Запорізькій області:

  • Токмак о 15:00;
  • Василівка о 16:00.

08:28. Генштаб повідомляє, що ворог завдає авіаційних ударів та здійснює вогневе ураження наших позицій в районі «Азовсталі».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На території заводу «Азовсталь» знаходиться понад 40 важкопоранених військових — Верещук