зеленський байден
Getty Images

Останнім часом в українців може скластись враження, що вони живуть у подвійній реальності. Західні ЗМІ регулярно розповідають про плани Кремля щодо вторгнення в Україну, водночас президент Володимир Зеленський закликає не нагнітати паніку, бо це, мовляв, шкодить економіці України.

Chas News запитав у кількох західних експертів, в чому причина такої подвійної риторики і чи не послаблять заяви українського керівництва підтримку України на Заході.

«Путін хоче розчленувати Україну. Він не визнає її суверенітету»

Джеймс Бінденагель, професор Боннського університету, посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона:

— Різниця у підходах президента Зеленського і Сполучених Штатів щодо оцінки загрози від Росії пов’язана з тим, що сторони покладаються на різний контекст при аналізі масштабного скупчення російської військової сили на кордоні із Україною. Американські аналітики намагаються визначити, які варіанти використання сили має президент РФ Путін. Однозначно, Росія зараз має можливості перетнути кордон і почати військові дії. Тому можна розглядати можливість, що Росія використає силу.  

Звісно, військову загрозу можуть використати, аби спричинити соціальну, економічну і політичну дестабілізацію в Україні. Так вважає президент Зеленський. Обидві оцінки спираються на можливості Росії.

«Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Його неможливо умиротворити»

Невизначеність полягає у неясності намірів президента Путіна. Оцінки США і президента Зеленського — доповнюють одна іншу і не змінять підтримку Україні від Заходу. Але ясно, що оскільки Україна не є членом НАТО, то втручання Альянсу є виключеним. Відповідь Заходу повинна полягати у тому, що має бути чітко зрозуміло: у випадку військової інтервенції в Україні як сам Путін, так і росіяни загалом зазнають жорстких втрат. Метою є стримати військову атаку з боку Росії.

Президент США Джо Байден пообіцяв, що Америка не втручатиметься в нові війни і його зусилля стримати Путіна знаходять двопартійну підтримку у Конгресі. Стримування війни  це контрфактична дилема для дипломата: якщо війни вдається уникнути — нічого не стається і він не отримує визнання. Якщо стримування провалиться і війна прогримить — відповідальність впаде на Байдена, але двопартійна підтримка у нього залишиться.

США вмотивовані підтримувати демократію і свободу в Україні. Якщо вони від цього відмовляться, це буде велика втрата для американської демократії. Путін хоче розчленувати Україну. Він не визнає її суверенітету і нав’язує, аби Україна була у російській сфері впливу, що є нечуваним з часів, як Горбачов поклав край брежнєвській доктрині. Америка не шукає перемоги над Росією. Вона хоче стабільних, передбачуваних відносин із нею. 

«США не надішле війська захищати Україну, але санкції будуть значними»

Девід Саттер, ад’юнкт-професор університету Джона Хопкінса (США), колишній кореспондент Financial Times в Москві:

— Заяви Зеленського не матимуть негативного ефекту. Вони навіть можуть допомогти США робити свої оцінки більш реалістично.

Захід не перестане допомагати Україні  питання в тому, яку форму отримає ця допомога. Різниця в риториці провідних країн Європи і США відображає лише тимчасові обставини і не має реального значення. Звісно, США не надішле війська захищати Україну від російського вторгнення, але санкції будуть значними. Але ні республіканці, ні демократи не будуть використовувати зовнішню політику, аби збільшити свої рейтинги. По-перше, це надто небезпечно, а по-друге, прості американці не зацікавлені у зовнішній політиці. США — це не Росія.

«Більшість лідерів розуміє, що криза, спричинена Росією, потребує дуже чіткої і згуртованої відповіді»

Ребекка Хармс, член німецької партії «Зелені/Союз 90» , член Європарламенту у 2004-2019 роках:

— Ми у Німеччині читаємо різні повідомлення з України і у нас складається враження, що президент Зеленський, коли просив не нагнітати паніку, просто висловився так, що його неправильно зрозуміли. Його намір, певно, полягав не у применшенні можливості нападу, а у спробі зберегти країну перед обличчям загрози з боку путінської армії. І зараз у Німеччині ідуть гарячі дебати, бо президент України чітко заявив про потребу у вияві солідарності, в тому числі і в поставках зброї. Заяви українських урядовців не лишили жодного сумніву, що Україна має бути підготовленою.

Не тільки США, але й інші країни НАТО продовжують підтримувати Україну. Чи треба Макрону міжнародна арена для президентської кампанії у себе вдома? Чи скандал у своїй партії примушує Бориса Джонсона займати більш чітку позицію проти Путіна? Завжди є певний зв’язок.

Російська загроза, санкції та співпраця. Про що говорили Джонсон та Зеленський під час зустрічі

На мою думку, на сьогодні більшість лідерів розуміє, що криза, спричинена Росією, потребує дуже чіткої і згуртованої відповіді. Путін майстер у створенні ситуацій невизначеності і майстер розділяти союзників. Ми повинні знати це і не дозволяти йому чинити такий вплив на нас.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Хто така Бріджит Брінк, яка може стати послом США в Україні