Український олігарх та колишній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський потрапив під санкції США. Цю інформацію повідомив Ентоні Блінкен, держсекретар США.

«Сьогодні я оголошую про внесення до санкційного списку олігарха і колишнього державного чиновника України Ігоря Коломойського через його причетність до значної корупції. Перебуваючи на посаді голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації України з 2014 по 2015 рік, Коломойський брав участь у корупційних діяннях, що підривали верховенство права і довіру української громадськості до демократичних інститутів і процесів урядування, включаючи використання свого політичного впливу та офіційної влади для особистої вигоди. Хоча нинішнє визначення базується на діях у час його перебування на посаді, я також хочу висловити занепокоєння поточними безнастанними спробами Коломойського підірвати демократичні процеси й інституції в Україні, що становить серйозну загрозу для її майбутнього», — повідомляє Блінкен.

Окрім самого Ігоря Коломойського до санкційного списку внесли його дружину Ірину, дочку Анжеліку та сина Ізраїля Цві Коломойського. Їм заборонили в’їзд до США.

На це рішення Держдепу вже відреагували в Офісі президента України. «Дії Президента Володимира Зеленського говорять самі за себе: за менш ніж два роки каденції він зробив для деолігархізації в рази більше, ніж будь-хто з попередніх Президентів, без пафосних гасел і популізму… Ми невідступно рухатимемося на шляху реформування кожного сектора та зміцнення наших відносин, серед іншого і зі стратегічним партнером — США», — йдеться у повідомленні ОП.

Chas News поспілкувався з експертами та дізнався, на що чекати одному із найбагатших людей України надалі.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital:

— Санкції Держдепу США є суто політичними. Вони не стосуються активів людини, яка потрапила у санкційний список, тому ніяк не вплинуть на роботу компаній, бенефіціаром яких є Ігор Коломойський. Єдине, у нього можуть виникнути проблеми з розпорядженням активами у США, наприклад — обмеження на перереєстрацію прав власності. Якщо ж казати про Україну, складнощі можуть виникнути щодо подальших переговорів НАК «Нафтогаз України» з міноритарними акціонерами «Укрнафти» про розділення активів компанії.

Справа на $23 млн. Коломойський і Боголюбов подають позов проти США

До того ж не варто забувати, що є рішення Лондонського арбітражу по справі «Приватбанку», який (у 2016 році) зарештував всі активи, що належать Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову та обмежив можливість витрачати гроші сумою 20 тис. фунтів на тиждень. Тобто, якщо навіть за політичними санкціями послідують фінансові, на становище Коломойського вони суттєво не вплинуть.

Володимир Фесенко, політолог:

— Звісно, можна говорити, що запровадження санкцій проти Коломойського — це дії адміністрації нового президента США Джо Байдена. Проте зазначу, що санкції проти Дубінського і Деркача американці ввели ще у грудні, тобто за президентства Дональда Трампа.

Американська влада хотіла демонстративно покарати громадян іншої країни, які наважились втручатися в її вибори. Думаю, вже тоді в Держдепі розуміли, що за цими людьми стоїть персона, яка допомагала та, можливо, спонсорувала. Такий собі ляльковод. Це — Коломойський. І вже за Байдена ухвалювали політичне рішення щодо нього. Свою роль відіграло і те, що на останніх виборах президента США Коломойський фактично підтримував Трампа та допомагав Джуліані (Руді Джуліані, американський політик та адвокат Дональда Трампа — Прим. ред.)

Можу припустити, що з усіх українських олігархів саме до Коломойського найгірше ставлення у США. Його можуть вважати найбільш агресивним, непередбачуваним і деструктивним. В США, скоріш за все, оцінили ризики впливу Коломойського на Володимира Зеленського. Олігарх може дестабілізувати внутрішню політичну ситуацію в Україні. В широкому сенсі це рішення ще раз підкреслює необхідності деолігархізації політико-економічної системи України.

Про якийсь вплив Офісу президента України на санкції США говорити не можна. Ніхто не може диктувати американцям, проти кого запроваджувати санкції. Тому, якими б не були зараз стосунки Зеленського і Коломойського, президент може спокійно казати: не я це розпочав.

Ці санкції, скоріше, сигнал для Зеленського — що боротися треба не лише з Медведчуком.

Бог у поміч. Як Оксана Марченко бореться за православний електорат

Як українська влада може відреагувати? Можна через рішення РНБО дати доручення провести розслідування фактів, про які йдеться в заяві Держдепу. Можуть ухвалити і рішення про внутрішні санкції. Або своє розслідування розпочнуть антикорупційні органи.

Щодо самого Ігоря Валерійовича, то, на мій погляд, щоб мінімізувати усі ризики, йому краще зараз виїхати з України до Ізраїлю, який своїх громадян не видає. Ну а далі формувати потужну адвокатську команду, яка через позови спробує скасувати американські санкції.

Анатолій Амелін, співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future

— Факт уведення санкцій свідчить: за Коломойського серйозно взялись і надалі маневрів для нього залишатиметься все менше і менше. Вислизнути з-під них ще поки нікому не вдавалось.

І до сьогоднішніх рішень Держдепу Ігор Валерійович був не надто виїзний з України, адже він ніде не почувається безпечно. Переїхав зі Швейцарії, некомфортно почуває себе в Ізраїлі. І тільки в Україні у нього зберігається певний вплив. Можливо, у нього є певні відносини з Росією.

Ці санкції, як на мене, — інструмент тиску, адже у Коломойського є вплив на парламент, на деяких топових чиновників. Я не виключаю, що такий крок США, можливо, — примушення до якогось переговорного процесу і до «здачі» деяких інших інтересів.

Важко сказати, про які порушення йдеться у повідомленні Блінкена, але якщо там вказано, що санкції накладаються у тому числі через діяльність Коломойського в період його губернаторства в Дніпрі, то цим же ще й повинні займатися наші правоохоронці. Але якщо вже такий процес почався, то він, напевно, носить політичне забарвлення.

Взагалі, дії Коломойського як очільника Дніпропетровської області під час перших етапів війни з РФ були критично важливими, але надалі він асоціювався більше зі шкодою українській економіці. Я маю на увазі «Приватбанк».

Проте санкції США шкоди українській економіці навряд чи зможуть завдати. На ньому особисто не так багато активів зараз. Його юристи грамотно використовують інструменти номінальних власників і багаторівневого володіння активами. Ключові активи, які у нього залишились, — це феросплавні заводи та деякі енергетичні активи, які він неформально контролював.

Майкл Віллард, екс-директор Офісу Демократів у Сенаті США

—  Коломойського у США ведуть «дорогою» Фірташа, проте взялися більш грунтовно. Американське законодавство дозволяє переслідувати держслужбовців по всьому світі, якщо у ФБР є дані, що цей держслужбовець використовував гроші американських платників податків нецільовим шляхом. Тобто, «розпилював» фінансову допомогу Держдепу США. Коломойський був держчиновником у 2014-2015 роках. І це дуже вагомий аргумент стягнути з нього штрафи. Посадити в США держчиновника дуже складно, тим більше іноземного громадянина, а, от, дотиснути грошовими утриманнями — це нормальна практика як щодо юридичних осіб, так і окремих персоналій.

Розслідуваннями таких справ займаються приватні адвокатські та детективні агенції, мотивовані значними комісійними. Тому це завжди дуже добре обґрунтована інформація і дуже невтішна доля для афілійованих із суб’єктом активів.

Детективи з Wall Street. Як агентство Kroll поставило на вуха сильних світу цього

Так, це не $5,5 млрд, виведення яких із «Приватбанку» цікавиться, зокрема, ФБР, але це «синиця в руці», яка може вивести на частку цієї суми, що осіла на території США.