драмтеатр маріуполь діти

Рік тому, 16 березня, російський літак завдав авіаудар по Донецькому академічному обласному театру у Маріуполі. Тоді у будівлі, за різними підрахункам, переховувалися від 500 до 1 200 мирних мешканців.

«Не пробачимо окупантам жодної зруйнованої долі. Пам'ятаємо всіх, чиє життя забрав російський терор», — заявив у річницю трагедії президент Володимир Зеленський.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка займалась розслідуванням знищення Маріупольського драматичного театру, дійшла висновку, що російський винищувач скинув на будівлю театру дві 500-кілограмові бомби, які вибухнули одночасно близько одна до одної. При цьому росіяни знали, що там переховуються мирні мешканці.

Маріупольський драмтеатр одразу після бомбардування 16 березня

Маріупольський драмтеатр одразу після бомбардування 16 березня

«Після декількох місяців ретельного розслідування, аналізу супутникових фото та опитування десятків свідків, ми дійшли висновку, що удар був явним воєнним злочином, здійсненим російськими військами», — заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєс Калламар.

Міськрада Маріуполя за кілька діб після трагедії з посиланням на очевидців повідомляла про 300 загиблих. Водночас за даними розслідування Associated Press заснованому на бесідах з 23 особами, що вижили, та рятувальниками, у маріупольському драмтеатрі загинули близько 600 цивільних.

Маріупольський драмтеатр після бомбардування

Зруйнований драмтеатр у Маріуполі. Вид зсередини

Зруйнований драмтеатр у Маріуполі. Вид зсередини

При цьому в рф визнали загибель лише 12 осіб, а провину за підрив поклали на українських військових.

Після повної окупації міста територію навколо театру спочатку обгородили, а потім розпочали її «реконструкцію». Щоби замести сліди своїх злочинів, росіяни демонтували більшу частину будівлі, залишили лише фасад драмтеатру.

Донецький академічний обласний театр у Маріуполі — один з найстаріших театрів Лівобережної України. Будівлю спорудили у 1956—1960 роках за проєктом архітекторів Крилова та Малишенка. Головний фасад побудували із кримського інкерманського сірого каменю. Раніше театр мав дві сцени: головну на 680 місць, а також малу на 62 місця.

Маріупольський драмтеатр у 2019 році

Львівська студія Skeiron, яка оцифровує пам'ятки архітектури та музейні експонати, 3D-тур драматичним театром. Пройти його можна за посиланням

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На відбудову Маріуполя потрібно 5-8 років, але рф продовжує нищити місто — Андрющенко (відео)
Окупанти вирішили будувати у Маріуполі дороги зі знесених будинків