Getty Images

У четвер, 24 лютого 2022 року, о 5 ранку президент РФ Володимир Путін виступив з відеозверненням і оголосив про початок «спеціальної військової операції» на Донбасі.

Головні тези виступу:

  • Росія не хоче допустити появи ядерної зброї в України та бачить загрозу в освоєнні України силами НАТО.
  • Мета операції — «захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму».
  • Росія прагне «демілітаризації та денацифікації України».
  • У планах Росії немає окупації України.

Путін заявив, що Росія покладає всю відповідальність за кровопролиття на «режим, який править в Україні» і закликав українських військових «скласти зброю та йти додому, оскільки вони складали присягу «народу, а не хунте».

Росія обстріляла міста України

Вночі війська Росії почали інтенсивні обстріли території України.

Вони нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України.

Також почалися артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону. ЗСУ відбивають напад.

Офіційні органи попереджають, що інформація про десант в Одесі не відповідає дійсності.

Відомо, що на Київщині сталося загоряння на складах боєприпасів у с. Ольшаниця Білоцерківського району, загорання штабу НГУ с. Нові Петрівці, у с. Межигіря пошкоджено 39 ДПРЧ (проводиться відведення особового складу) Київської області.

Внаслідок обстрілу командно-диспетчерського пункту у м. Ніжин травмувалися три співробітники ДСНС.

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що у районі проведення ОС збито п'ять літаків та вертоліт агресорів.

Україна запровадила воєнний стан

Президент Зеленський звернувся до нації.

«Сьогодні вранці Росія розпочала нову військову операцію проти нашої держави. Це нічим не виправдане брехливе й цинічне вторгнення. Відбуваються удари по військових та інших важливих оборонних об'єктах, атаковані прикордонні підрозділи, деградувала ситуація на Донбасі.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави підняті за тривогою. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки і оборони. Буде запроваджено воєнний стан. Наші дипломати інформують світ про те, що відбувається. Українці ніколи й нікому не віддадуть свою свободу й незалежність».

Президент закликав громадян за можливістю залишатися вдома.

Що означає воєнний стан

Під час воєнного стану військове командування має повне право обмежувати конституційні права і свободи людини і громадянина, а також інтереси бізнесу.

До обмежень надзвичайного стану додаються заборони на проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Обмежується вибір місця перебування чи місця проживання. Повне право регулювати роботи постачальників інтернету, ЗМІ, закладів культури. У разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати електронне комунікаційне обладнання.

Забороняється торгівля зброєю, алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі.

Громадяни, що знаходяться на військовому обліку, не можуть змінювати своє місце перебування без дозволу від військкомату. Встановлюється військово-квартирна повинність з розквартирування військовослужбовців у власників житла.

Політичні партії чи громадські об'єднання, діяльність яких спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, забороняються без всіляких судово-бюрократичних процедур. А громадян держави-агресора можна примусово, а головне, законно вислати за межі країни.

Як боятись правильно. Поради військового психолога, як не піддатися паніці від новин про війну