розлучення

Під час війни пари продовжують одружуватись та розлучатись.

Статистика щодо тривалості шлюбу в Україні достатньо сумна. Останні роки у нас спостерігається найвищий показник розлучень у Європі. Лише близько третини шлюбів не завершуються розлученням. Тобто два з трьох шлюбів в Україні ведуть до розлучення.

Причинами розлучень у воєнний час психологи називають зміни пріоритетів, різну реакцію на стрес, депресії. Хоча офіційна статистика не фіксує сплеску розлучень. За даними Міністерства юстиції, за перше півріччя 2022 року в Україні розлучились 7 632 пар. І це вдвійчи менше, аніж за аналогічний період 2021 року. Минулоріч шлюб анулювали 13 153 пар.

Втім часто пари відкладають офіційне розривання стосунків через те, що не знають, як це зробити в умовах воєнного стану.

Що потрібно знати про розлучення в умовах воєнного стану

Воєнний стан не є перешкодою для розірвання шлюбу, оскільки шлюбні відносини базуються на добровільності. Тому попри воєнний стан в Україні право на припинення шлюбу не може бути обмежено. Діють ті ж правила та норми, що були і до 24 лютого 2022 року.

Щодо документів на розлучення, то потрібно подати паспорт, спільну заяву від подружжя та свідоцтво про шлюб. 

Варто нагадати, що не можна подати на розлучення, коли дружина вагітна або у подружжя є спільна дитина віком до одного року. Розірвання шлюбу за цих обставин можливе лише у дуже рідкісних випадках з ініціативи дружини (моральне чи фізичне насильство у сім’ї та інше).

Як розірвати шлюб під час війни, якщо подружжя перебуває в Україні

Якщо пара не має неповнолітніх дітей та обидва згодні розірвати шлюб, розлучитись можна в органах ДРАЦС.

У разі, якщо у пари спільні неповнолітні діти, або один із подружжя не дає згоду на розлучення, такі спори вирішуються через суд.

Як розірвати шлюб, якщо один чи обидва з подружжя перебувають за кордоном

Якщо обидва з подружжя перебувають за кордоном і хочуть розлучитися і у них немає спільних неповнолітніх дітей, можна подати заяву про розірвання шлюбу до найближчої консульської установи України.

Зразок заяви надають на місці. Із собою треба мати паспорти, ідентифікаційні коди та оригінал свідоцтва про шлюб.

Якщо ж у подружжя є спільні діти або одна зі сторін не згодна розлучатись, такі спори вирішуються у судовому порядку на території України.

Тож подружжю доведеться повернутися на Батьківщину або ж знайти адвоката, який подасть позов від їхнього імені та захистить інтереси у суді. Для цього необхідно правильно оформити довіреність.

Розірвання шлюбу, якщо один з подружжя перебуває на окупованій території

До повномасштабної війни це питання вирішувалося так: один з подружжя приїздив до найближчого міста на підконтрольну Україні територію і оформлював нотаріально засвідчену заяву до РАЦСу про розірвання шлюбу. Тоді він передавав цю заяву іншому з подружжя і повертався додому.

Якщо за законом пара може розлучитися лише у судовому порядку, насамперед необхідно визначити суд, до якого ви можете звернутися.

За загальним правилом, позов про розлучення подають в суд за зареєстрованим місцем перебування відповідача.

Проте є низка випадків, коли можна подати позов до суду за власним місцем перебування:

  • на утриманні особи перебувають неповнолітні діти;
  • за станом здоров’я або з інших поважних причин особа не можете виїхати до місця проживання відповідача (в позові зазначається причина).

Розлучення в Україні з іноземцем під час війни

Розірвати шлюб з іноземцем через ДРАЦС або у суді.

У випадку розлучення через ДРАЦС, іноземець має скласти заяву про розірвання шлюбу, нотаріально її засвідчити та переслати партнеру. Після цього партнер перекладає заяву на українську мову, нотаріально засвідчує та подає до ДРАЦСу. Якщо все оформлено правильно, жодних проблем не виникне.

У випадку розлучення через суд, варто аналізувати: чи є між Україною та країною громадянства чоловіка або дружини міжнародний договір щодо вирішення цивільних та сімейних справ та як він врегульовує питання розлучення. Наприклад, якщо особа одружена з поляком, то розривати шлюб доведеться на території Польщі за місцевим законодавством.

Якщо такого договору немає, то необхідно керуватися Законом України «Про міжнародне приватне право».

Розірвати шлюб з іноземцем в Україні можна, якщо на території нашої держави відповідач має зареєстроване місце проживання чи перебування, а також якщо шлюб укладався в Україні.

В інших випадках, доведеться звертатися до суду тієї країни, де ви укладали шлюб.

Раніше Chas News розповідав про умови надання відпустки та її тривалість під час воєнного стану.

Розлучення в Україні: як подати документи онлайн