Перші вихідні жовтня депутати від фракції «Слуга народу» проведуть у Трускавці. Там відбудеться виїзне засідання так званої великої фракції.

Chas News розповідає, навіщо проводити це засідання, і які рішення там ухвалять.

Чому «слуги народу» їдуть у Трускавець?

Курортне містечко у Львівській області символічне для партії. Саме там в 2019 році протягом одного вікенду новоспечених депутатів намагались навчити основ і принципів державотворення.

Такий тімбілдінг відбувався вперше в історії української політики. Причина — у 2019 році партія «Слуга народу» виграла позачергові   парламентські вибори  і «завела» у Раду 254 депутата. Більшість з них вперше потрапили до парламенту, і з цією роботою були просто не знайомі.

Слуга народу

Цьогоріч у Трускавці, як розповідав у кулуарах парламенту Олександр Корнієнко, глава партії «СН», депутати підібють підсумки того, що встигли зробити за половину президентського терміну Володимира Зеленського і обговорять майбутній формат роботи.

Його слова підтвердила Євгенія Кравчук, заступник голови фракції «СН». Вона розповіла Chas News, що у Трускавці голови парламентських комітетів мають підготувати і представити план законодавчих ініціатив на найближчі роки.

Rixos Prykarpattya

«Вже все давно закуплено та оплачено, хто як буде добиратися —  його особиста справа, але партія подумала про це», — говорить співрозмовник видання в апараті партії.

Кого, крім депутатів «Слуги народу», запросили у Трускавець?

На політичну тусовку «СН» також запрошені представники силових відомств — Служби безпеки України, МВС, Офісу генерального прокурора, урядовці, члени Офісу президента. Головний гість — Володимир Зеленський.

Дмитро Разумков

Не отримав свого запрошення Дмитро Разумков, голова Верховної Ради. Формально він продовжує хворіти на ковід (до речі, він захворі вже вдруге), а фактично — в «Зе команді» готуються розпрощатися з колишнім соратником. Голова фракції Давид Арахамія вже запросив підписні листи за відставку спікера.

Що насправді повинні вирішити у Трускавці?

У курортному містечку не лише слухатимуть голів парламентських комітетів, а і вирішуватимуть важливі питання. Як стало відомо Chas News від джерел у керівництві фракції «СН», «Трускавець-2» має дати відповідь на питання:

- якою буде майбутня конфігурація монобільшості;

- хто залишиться у команді президента;

- чи варто планувати позачергові вибори.

«Не секрет, що під прапорами «СН» в Раду зайшли незрозумілі люди. На сьогодні є можливість оцінити всіх і кожного. Той порядок, що нібито вдалося організувати Офісу президента два роки тому,  зруйновано. В першу чергу ситуацією з Разумковим та законом про олігархів. Ми маємо розуміти, скільки вірних «Зе команді» людей залишилося у фракції», — говорить співрозмовник.

Партія "Слуга Народу"

За його словами, Арахамія недарма взяв підписні листи саме зараз, а не на початку пленарного тижня, 4 жовтня. Це свого роду психологічний тест, який дасть змогу перевірити щирість депутатів та відданість команді.

«Зеленський ще думає про другий термін. Свого часу Разумков його переконував не йти, потім це вилилося в зіпсовані стосунки та віддалення обох політиків. Два роки до виборів минуть швидко. Тому вже зараз треба бачити, які у нас є ресурси і чи багато таких, як Разумков», — каже джерело.

Подія у Трускавці це старт виборчої кампанії Володимира Зеленського?

Опитані виданням політичні експерти не виключають, що зібрання в Трускавці стане своєрідними «командно-штабними» навчаннями майбутніх виборів. Як президентських, так і парламентських.

Володимир Зеленський

«Підготовка до виборів розпочинається на наступний день після закінчення попередніх. Тому про вибори, як парламентські, так і президентські, говоритимуть точно», — розповідає політолог Ярослав Макітра.

Він відзначає, що високі платежі за комунальні послуги серйозно вплинуть на електорат команди Зеленського. Тому в хід підуть телевізійні роз'яснення, що це, мовляв, справа місцевої влади та олігархів. Таким чином, майбутніх вигнанців з фракції зроблять «пособниками олігархів».  

Натомість політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що чинна влада досі не має політичного плану та свого порядку денного.

«Зібрання подібного роду потрібні саме для того, щоб переглянути та перетрусити свої ряди. За два роки багато змінилося. Пройшли певні політичні трансформації, колишні друзі стали ворогами, змінилися структури, впливи. Тому логічно, що у Трускавці будуть кадрові рішення, це нормальний процес», — пояснює Гайдай.    

У підсумку, скоріш за все, саме у ці дні в невеличкому курортному містечку спробують написати сценарій, за яким житиме наша країна наступні два роки. Залишається сподіватись, що в кінці цього сценарію на українців чекатиме хепі-енд.