Що таке ПВК «Редан»

Україною шириться субкультура з росії ПВК «Редан», учасники якої вдягаються у чорний одяг та влаштовують масові бійки в громадських місцях.

Наприкінці лютого поліція попередила такі дії агресивних підлітків у більшості українських містах.

Chas News розповідає, що це за група, в яких містах були помічені та чому поліція вважає цю субкультуру частиною російського ІПСО.

Що таке ПВК «Редан»

ПВК «Редан» — це не військова компанія, а агресивна молодіжна субкультура, прихильники аніме, що влаштовують масові бійки. Молоді люди одягають футболки та світшоти із зображенням павуків і цифри 4, що є відсилкою до аніме Hunter x Hunter.

«Редан» з'явився у росії у вересні 2022 року. Учасники рф спілкуються в паблику у соціальній мережі «ВКонтакте». Широкої популярності «редани» набули у лютому 2023 року, коли представники субкультури почали влаштовувати масові бійки з футбольними фанатами у московських торгових центрах. Зокрема минулого тижня у Москві в Авіапарку зібралися сотні людей, які влаштували масову бійку. Силовики затримали 30 осіб. Однак підлітків це не зупинило.

Очолює цей рух хлопець на ім’я Алі — це гравець у Dota 2 і Counter-Strike. Відомо про нього досить мало.

ПВК «Редан» в Україні, затримання підлітків та реація поліції

За дуже короткий час існування ПВК «Редан» рух встиг дістатися України, сутички фіксували у декількох містах нашої країни. Учасників субкультури вже помітили у Харкові, Києві, на Закарпатті, в Івано-Франківську, Одесі, Вінниці, Львові, Дніпрі та Полтаві.

У Києві, поліцейські попередили конфлікт між молоддю. Учасників доставили до відділу поліції для встановлення осіб та з‘ясування обставин.

«27 лютого, на Печерську завдяки вчасному реагуванню ювенальних поліцейських, оперативників і дільничних конфлікт вдалося попередити», — повідомили у ГУ Нацполіції у Києві.

У Харкові затримали 257 осіб, які планували влаштувати масові бійки.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко підтвердив бійку у місті між представниками ПВК «Редан» і противниками аніме. За його словами, конфлікт стався біля ТРЦ «Нікольський» та на Площі Конституції. Всього на місці перебувало 200 людей, із них лише близько 30 — повнолітні.

В Івано-Франківську провокації влаштували ще 26 лютого, проте поліція оперативно припинила протизаконні дії та затримала всіх порушників.

В Луцьку 27 лютого також затримали підлітків, які планували організувати масові бійки біля одного з великих тогівельних центрів.

Напередодні в Одесі запобігли масовій бійці за участю підлітків у Київському районі біля торгового центру «Панорама»

У центрі Львова поліція також вчасно відреагувала на провокації прихильників руху ПВК «Редан».

Що таке ПВК Редан

В Ужгороді, у Мукачеві Закарпатської області також були помічені групи підлітків до 10 людей.

«Ми були до цього готові й завчасно перебували у цих місцях, правопорушень допущено не було. І такої активності серед підлітків не фіксувалося, загалом було помічено у цих містах (Ужгород, Мукачево. — Прим. Ред.) кількох дітей, приблизно 7-10. Їх доставили до відділку, із ними спілкувалися, з батьками. Зараз ми встановлюємо, чи вони взагалі пов’язані з групами ПВК Редан», — каже речниця поліції Закарпатської області Ганна Дан.

У Вінниці також повідомляють про ПВК «Редан».

«Нещодавно серед неповнолітніх поширився молодіжний рух, учасники якого організують бійку з опонентами. Така акція планувалась і в обласному центрі», - повідомляють в облуправлінні МВС.

Чому ПВК «Редан» в Україні — це російська ІПСО

У поліції Києва наголошують, що пропаганда насильства серед українських підлітків — це російська інформаційно-психологічна спецоперація з метою дестабілізації ситуації в нашій державі. Правоохоронці закликають батьків стежити за своїми дітьми.

«Провокування масових бійок серед молоді і підлітків — це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. Тож поліцейські Києва вкотре закликають батьків спілкуватися з дітьми, звертати увагу на їх поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля», — повідомили в поліції.

Керівник поліції Харківщини вважає, що це робиться, щоб пропагандисти з рф мали змогу «посмакувати» деталі бійок та порадіти проблемам нашої держави.

«За задумом ФСБ недодержави, яка шляхом маніпулювання та обману «зібрала» у групи всіх цих людей, вони повинні були вчинити масову бійку в центрі міста, щоб ТБ недодержави могло посмакувати з цього. У багатьох вилучено балончики з газом, ножі, кастети! І це в нашому багатостраждальному, незламному місті!» — наголосив Володимир Тимошко. 

Поради батькам

Поліцейські вкотре закликають батьків спілкуватися з дітьми, звертати увагу на їхню поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля.

«Я звертаюся до всіх дорослих. Будьте уважними з вашими дітьми, підтримуйте з ними постійний зв’язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло, — написав у Facebook начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко. — Війна йде не тільки на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну і використовує наших з вами дітей задля досягнення своїх кровожерливих цілей».

Російські спецслужби використовують українських дітей за допомогою мобільних ігор — СБУ