БМП Stryker
Wikipedia

Ні, батальйон Stryker аж ніяк не є командою супергероїв зі всесвіту Marvell чи DC. Все набагато простіше і прозаїчніше. На початку 2000-х в армії США почали реформування сухопутних військ. Бойові бригади, які є основним тактичним з’єднанням у сучасних арміях, розділили на такі види: бронетанкову бригаду, легку, та механізовану Stryker-бригаду. 

Головною особливістю механізованої бригади є відсутність у складі танків, замість яких використовують бронетранспортери типу Stryker. Так і виникла ця назва. До складу Stryker-бригади входить чотири батальйони, кожен по близько тисячі осіб.

З’єднання Stryker є досить мобільними, що дозволяє перекидати їх повітрям. Їхнє основне застосування – маневрено-ударні дії в лісистій місцевості чи навіть міській забудові.

Stryker — що це за бронемашина?

Втім, назва бронетранспортеру Stryker все-таки має стосунок до героїчних звитяг. Цей БТР, який виробляє компанія General Dynamics Land Systems, отримав назву на честь двох американських солдатів на прізвище Страйкер. Один з них загинув під час Другої світової війни, а інший – у В’єтнамі, але обидва стали кавалерами найвищої військової нагороди США – Медалі Пошани (Medal of Honor).

Wikipedia

Цю відзнаку вручають з 1863 року, загалом нею нагороджено 3508 чоловік. 

Цікаво і те, що восьмиколісний дизельний БТР Stryker добре відомий українським військовим. У 2015 році розпочалися перемовини щодо закупівлі 100 одиниць M1126 Stryker. Американська сторона пропонувала передачу в рамках програми Foreign Military Sales, що покривала понад 60% вартості. Оціночна вартість одного БТР становила $3,5 млн.

Але в 2017 році від закупівлі цих бронетранспортерів відмовилися. Через те, що українські БТР-3Е/4Е не поступаються американській техніці.

Що цей батальйон робить в Румунії?

Ще на початку лютого 2022 року до військової бази в Констанці, на Чорному морі, прибув американський механізований батальйон Stryker. На той момент близько 900 американських військових вже перебували на території Румунії. Тому нинішнє перекидання батальйону Stryker є вже другим від початку повномасштабного військового вторгнення рф до України. 

База НАТО в Румунії

Варто нагадати, що Румунія є членом НАТО з 2004 року. Власні збройні сили складають 68,5 тис. військових, ще 57 тис. у парамілітарних формуваннях та 53 тис. – у резерві.

У 2021 році на території Румунії розміщувалися канадські винищувачі F/A-18A Hornet, що діяли в так званій місії «повітряної поліції» НАТО. У вересні минулого року вони брали участь у спільних з українськими Повітряними силами навчаннях. 

Повітряні сили Румунії зараз переозброюються на F-16, але радянські МиГ-21 досі залишаються в строю. До того ж в Румунії знаходиться один з штабів Європейського командування Збройних сил США.

Чому США приділяє так багато уваги Румунії?

Румунія є країною НАТО, яка найближче розташована до найбільш неспокійних регіонів Європи — України, Молдови та Сербії. Chas News вже розповідав, що кремль розглядає можливість розпочати бойові дії на території невизнаної Придністровської республіки.

https://chas.news/current/9-travnya-putin-vidkrie-drugii-front-navischo-rosii-viina-u-pridnistrovi

У такий спосіб російське керівництво хоче розтягнути українські сили оборони на півдні та отримати контроль над частиною Молдови.

Сербія ж ще з початку 90-х залишається головним осередком нестабільності на Балканах. Як росія плекає імперські амбіції і прикладає всіх можливих зусиль для відродження російської імперії, так і Сербія бачить себе нащадком Югославії і агресивно поводиться по відношенню до колишніх югославських республік. Крім того, за останні роки Сербія вийшла на перше місце в балканському регіоні за кількістю нових озброєнь, випередивши навіть Хорватію, що є членом НАТО.

Наприкінці квітня Белград вперше продемонстрував китайські зенітно-ракетні комплекси FK-3 та російський «Панцирь-С1», закуплені за останні роки.

Як обрати бронежилет для поїздки на фронт
9 травня путін відкриє другий фронт? Навіщо росії війна у Придністров’ї