30 вересня в український прокат виходить 25-й фільм «бондіани» «Не час помирати». Для актора Деніела Крейга це заключна стрічка, де він з'явиться в ролі агента 007. Крім класичного шпигунського бойовика з погонями та вибухами ми знову побачимо багато люксових брендів, які є невід'ємною частиною образу британського агента.

Короля робить свита, а Джеймса Бонда автомобілі Aston Martin і костюми від Tom Ford.

Chas News пропонує згадати, які відомі бренди миготять у знакових фільмах про британського шпигуна 

Kentucky Fried Chicken

Незважаючи на те, що Ян Флемінг придумав героя, який весь зітканий із розкоші, у фільмах з'являються і менш елітні марки. Наприклад, мережа фастфуд-закладів KFC (в 1964-му ще Kentucky Fried Chicken) хоча і не асоціюється з люксом, все ж змогла засвітитися в одному з фільмів Goldfinger 1964 року, коли роль Бонда виконував Шон Коннері.

Kentucky Fried Chicken у фільмі про Джеймса Бонда

Загалом поява бренду у Goldfinger виправдана, адже події фільму відбуваються поруч зі штатом Кентуккі, що натякає глядачам на появу на екрані закладів, де продають смажену курчатину.

Кумедно уявляти, що по завершенню місії Бонд йде не до фешенебельного ресторану, а в заклад мережі KFC. Майже як команда Месників у однойменному фільмі 2012 року після битви з інопланетянами вирушила відзначати тріумф у гендель з шаурмою.

Heineken

Перекусили в KFC — можна і трохи випити. Джеймс Бонд  еталонний герой, але і у нього є грішки. Здоровим способом життя похвалитися він не може. І хоч з 2002 року спецагент не курить (принаймні на екрані), алкогольні напої все ще залишаються помітним атрибутом його образу. Всі прекрасно знайомі з фірмовим коктейлем Бонда: горілка, мартіні, збовтати, але не змішувати.

Джеймс Бонд

Та не коктейлем єдиним. Тому на екранах часто з'являється пиво марки Heineken. Як у фільмах (в тому ж «007: Координати «Скайфол» назва пива миготить на перших же п'яти хвилинах), так і в рекламах, присвячених виходу нового фільму, де герой насолоджується келихом світлого під музику гурту Portishead.

Співпраця з Heineken триває вже третє десятиліття: ще у «Завтра не помре ніколи» 1997 року можна помітити появу логотипу на кілька секунд. Неважко здогадатися, що така співпраця матеріально вигідна тільки за продакт-плейсмент у «Скайфол» Heineken заплатила $45 млн.

Це працює і на користь образу, Бонд стає ближчим середньостатистичному глядачеві, адже з міцних і нерідко дорогих напоїв він переходить на звичайне всім доступне пиво. А якщо судити з останніх рекламних роликів, і зовсім безалкогольне.

Tom Ford

Більшість героїв бойовиків не надто переймаються своїм зовнішнім виглядом, одягаючи темні брюки з білою майкою aka «міцний горішок». У нашому випадку справи йдуть інакше. Більш манірно, з шиком, але не втрачаючи при цьому практичності. «Справжній джентльмен на завданні» — ось що нам говорить гардероб Джеймса Бонда про свого господаря.

Якщо згадати про пристрасті Деніела Крейга (в останніх п'яти фільмах саме він втілює на екрані Бонда), то однозначно спливе ім'я американського дизайнера Тома Форда. З фільму «Квант милосердя» 2008 року розпочалося співробітництво іменитого модельєра (до речі, так само і кінорежисера) з франшизою про спецагента.

Деніел Крейг у костюмі від Tom Ford

Одяг — у строгій колірній гамі без яскравих акцентів, що не заважає заволодівати увагою глядачів і виглядає органічно на героєві Крейга. У новому фільмі «Не час помирати» над костюмами знову попрацював Форд, і не тільки над костюмами для Джеймса, але і для його кіношної напарниці.

Годинники Rolex і Omega

Час постріляти. З голочки одягнений спецагент не нехтує дорогими аксесуарами. І йдеться не про ручки з лазерами і пістолетами з ідентифікацією по відбитку пальців (хоча про них теж), а про наручні годинники.

Шон Коннері, перший актор, який втілив Джеймса Бонда на екрані, був великим шанувальником годинників Rolex (як і сам творець Бонда Ян Флемінг). Це відобразилось і на екрані. Саме Rolex носив герой Коннері практично у всіх частинах кінофраншизи, в яких він брав участь.

Колись Джеймс Бонд обирав годинники Rolex

Однак зі зміною актора змінювалися і вподобання в аксесуарах. Починаючи з фільму «Золоте око» 1995 року, і в кожному наступному, Джеймс Бонд встиг поносити годинник Omega різних моделей (Seamaster Professional і Seamaster Planet Ocean). Компанія випускає лімітовані колекції, приурочені до виходу нового фільму бондіани (ціни стартують від $3 тис.).

А сам герой наліво і направо виблискує модним аксесуаром на великих екранах. Часто з вбудованими «шпигунськими штучками» детонаторами, вибухівкою, лазерами та іншими іграшками спецагента. Дуже практично і високотехнологічно те, що потрібно агенту 007. У реальному житті, на щастя чи на жаль, подібний годинник лише показує час і нічого не підриває. Але все ще виглядає бездоганно.

Persol

Завдяки такому жанру, як нуар, говорячи про шпигунів, мимоволі уявляємо образ чоловіка в довгому плащі, крислатому капелюсі і  темних окулярах. Все сходиться. Як мінімум у питанні вибору окулярів. Дорікнути Бонду в невдалому виборі аксесуарів неможливо: прямим доказом є окуляри Persol, в яких Бонд частенько з'являється на екрані. Пірс Броснан у фільмі «Золоте Око» 1995 року носить Persol 2611-S, які можна придбати за $350-400.

Окуляри Persol

Той же Броснан — в окулярах Persol 2672-S у «Помри, але не зараз» 2002-го. Ця модель була спеціально створена для фільму, щоби підкреслити елегантність і витонченість агента — і її творці впорались із цим завданням на «відмінно».

А трохи пізніше вже Деніел Крейг у «Казино «Рояль» носитиме окуляри Persol 2244-S у першій половині фільму, і Persol 2720 —  у другій. Ми-то знаємо, що крім захисту від сонця ці окуляри дають можливість рентгенівського зору, щоб краще здійснювати секретні місії. Але такого аксесуару у вільному продажу, на жаль, немає. Принаймні поки що.

Aston Martin

Бандити, вибухи і погоні, хороші костюми та la femme fatale (вони ж Bond girls) — все це цілком логічний асоціативний ряд, який виникає в уяві при згадці про Джеймса Бонда. Однак один з головних  архетипів його всесвіту —  автомобіль. І в вогні не горить, і у воді не тоне. Це якщо коротко описувати машини, які так любить Бонд. Одна з найбільш знакових марок автомобілів агента — Aston Martin. Майже всі актори, що виконували роль 007, кермували саме цим авто.

Aston Martin

Також відомо, що Деніел Крейг буде за кермом Aston Martin Rapide E в майбутньому фільмі.

Aston Martin Rapide E

Його ціна приблизно $330 тис. Очевидно, що віяння часу беруть своє і тепер залізний супутник Джеймса Бонда матиме електричний привод, на відміну від усіх попередніх. Але що напевно залишиться незмінним — так це любов агента до дорогих витончених автомобілів.

Barbour

За кілька десятиліть Бонд став справжньою іконою стилю. Дорогі костюми і шикарні автомобілі закріпили образ успішного джентльмена-спецагента в масовій свідомості і цілком зрозуміло, звідки з'являється бажання «стати хоч трохи Бондом», купивши собі щось з його гардеробу.

Безумовно, основні складові його образу доступні далеко не кожному. Аксесуари ціною від $1 тис. і костюми від $15 тис. Однак не можна сказати, що на екранах немає речей у більш демократичному сегменті.

Наприклад, у «007: Координати «Скайфол» 2012 року в заключному акті фільму герой з'являється одягненим у куртку від Barbour. З виходом фільму продажі Barbour's Beacon Sports Jacket просто злетіли. Дістати омріяну річ було практично неможливо — хіба що віддавши кругленьку суму на сайтах реселерів.

Куртка від Barbour

Зараз ціна подібної курточки коливається в районі $350-400 і може стати чудовим подарунком справжньому фанату бондіани.