Getty Images

9 серпня під час рекордної за тривалістю пресконференції (більше семи годин) Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, згадав і про смерть Віталія Шишова, опозиційного активіста, якого знайшли повішеним в Києві. «Він для нас був ну просто ніхто. Ну хто з Білорусі піде і його повісить? Навіщо в Україні роздмухувати ось це все? Це де сталося? В Україні. Отже ви, будь ласка, займіться, і дайте нам відповідь: хто повісив громадянина Білорусі?», — сказав Лукашенко.

Втім, вже зараз зрозуміло, що знайти відповідь на питання білоруського диктатора українським спецслужбам буде непросто. Достеменно відомо дуже мало. Віталій Шишов, білоруський опозиційний активіст 1995 року народження, в Україну приїхав восени 2020 року. У грудні того ж року він разом із Родіоном Батуліним заснував громадську організацію «Білоруський дім в Україні» (БДУ), покликану допомагати біженцям з Білорусі з юридичних та соціальних питань.

Слідчі дії на місці загибелі Шишова

Цікаво, що заснований Шишовим БДУ був другою організацією з цією ж назвою, створеною білоруськими дисидентами в Україні. Першим керував такий собі журналіст Денис Лавнікевич, який, за даними видання «Медуза», роками видавав фейкові коментарі неіснуючих експертів та публікував їх у провідних онлайн-виданнях, зокрема «Медузі» та українському «Дзеркалі тижня».

За розповідями активістів з числа білоруської діаспори в Києві, БДУ Шишова намагався виявляти у середовищі білоруської діаспори в Україні «тихарів» — тобто агентів лукашенківського КГБ. Для цього навіть завели окремий Telegram-канал «Тихари на экспорт». Але про жодне успішне демаскування поки нічого не відомо. Утім, за два місяці функціонування каналу на ньому було 159 підписників і лише три дописи. Хоча не виключено, що частину контенту видалили до того, як поширилася звістка про зникнення Шишова 2 серпня 2021 року.

Також БДУ намагався боротися з шахраями, які під виглядом допомоги опозиційному руху збирали пожертви. Віталій Шишов особисто проводив розслідування таких випадків та викладав власноруч змонтовані ролики на YouTube.

Як повідомив Chas News Юрій Щучко, один із найближчих друзів Шишова і його соратник по БДУ, основним хлібом покійного активіста був ІТ-фріланс. «Він писав Telegram-боти, розробляв дизайн сайтів, монтував відеоконтент для соцмереж. Але значну частину часу приділяв діаспорному активізму. Був переконаним ЗОЖником, практикував щоденні пробіжки лісом, які завершував на турніку. На жаль, робив це за ідентичним маршрутом, що й полегшило катам роботу», — сказав Щучко.

Основним хлібом Шишова був ІТ-фріланс: Telegram-боти, дизайн сайтів, відеоконтент для соцмереж

Сумнозвісного понеділку 2 серпня, згідно з записами камер відеоспостереження, близько 9-ї ранку він вибіг на пробіжку й додому вже не повернувся. Після кількох спроб додзвонитися до Віталія його подруга Божена забила на сполох і сповістила друзів. Ті кинулися прочісувати ліс, залучили поліцію. Лише наступного ранку кінологи виявили бездиханне тіло Віталія.

Кілька особистих друзів Віталія, із якими Chas News вдалося поспілкуватися, зокрема Юрій Щучко та Юрій Лебедєв, відкидають підозри, що 26-річний хлопець міг зненацька вкоротити собі віку…

Віталій бігав у Bluetooth-гарнітурі. Проте одного навушника поруч ніде немає

Натомість вони кажуть, що Шишов кілька тижнів перед тим заявляв про стеження за ним. Буцімто джерела в СБУ навіть попереджали його про ризик викрадення білоруськими спецслужбами. Проте залишаються невідомими мотиви вбивства, адже, на думку співрозмовника Chas News, поінформованого у нюансах оперативно-розшукової діяльності спецслужб, Шишов точно не був найзнаковішим опозиціонером, чия діяльність загрожувала непохитності диктатури в Білорусі.

«У конторських (КДБ) ще за совдепівських часів існувало поняття «сакральної жертви» — нічим не мотивованої смерті, розрахованої суто на сіяння страху, дестабілізацію». За словами нашого співрозмовника, смерть Шишова могла бути вигідна не лише білоруським спецслужбам. «Україна — давно прохідний двір для будь-якої ворожої резидентури. Насамперед — ФСБ. Доля полковника Хараберюша, оперативну інформацію про якого злили саме зсередини — кращий тому приклад», — пояснює наш співрозмовник з понад 30-річним досвідом роботи у правоохоронній системі.

Також є підозри, що Шишова вбили не там, де знайшли його тіло. «Віталій бігав у Bluetooth-гарнітурі. Проте одного навушника поруч ніде немає», — говорить Юрій Щучко.

Глибини «Азова»

Як ми вже розповідали, БДУ заснував Шишов разом із іншим білоруським дисидентом — Родіоном Батуліним. Той у минулому — професійний боєць змішаних єдиноборств, виступав за Білорусь, але декілька років тому змінив громадянство на латвійське.

У 2015 році Батулін потрапив у середовище добробату «Азов» разом із іншим латвійським бійцем ММА Урісом Вішневецкісом на псевдо «Лабус». Влітку 2016 року Лабус загинув у перестрілці з бійцями «Альфи» СБУ при спробі пограбування інкасаторської машини «Ощадбанку». Тоді в нападі на інкасаторів брала участь група з семи «азовців», троє з яких отримали строки, але нещодавно вийшли на волю.

Родіон Батулін

Батуліна тоді серед нападників не було, але в 2019 році він взяв участь у сутичці з охороною п’ятого президента Петра Порошенка. У липні 2021 року Батулін організував збройний напад на представництво іншої праворадикальної організації, кістяк якої складається з вихідців з «Азову», — «Гонор». За даними джерел Chas News, причиною розборок став конфлікт мешканців Протасового Яру із забудовником одного з перспективних ЖК у зеленій зоні Києва. Буцімто «Гонор» підтримував місцевих жителів, натомість забудовник мав угоду з охоронною фірмою «Фокстрот-13», до якої нібито мав відношення інший одіозний «азовець» Сергій Коротких на псевдо «Боцман».

3 серпня 2021 року при спробі в’їхати на територію України через КПП «Устилуг» Батулін отримав відмову у праві перетину кордону строком на три роки. Як пояснили Chas News у пресслужбі СБУ, «через неодноразові спроби спровокувати силові зіткнення з правоохоронцями».

Втім, колегу Шишова по БДУ Юрія Щучка наявність серед співзасновників БДУ токсичних осіб не засмучує: «Родіон (Батулін) щира людина, для якої Білорусь — це одне, все решта – це інше», — говорить він.

Сам Сергій Коротких визначає діяльність БДУ без жодної конкретики: «Це не грантоїдська установа, люди все роблять за свої гроші. Вони вибудували яку-не-яку систему, і це дуже не подобається грантоїдським організаціям», — заявив він у стримі з нагоди загибелі Віталія Шишова.

Так само обережно він висловився про саму постать Шишова, якого знав з моменту його появи в Україні. «Він опозиціонер нової формації, людина, яка аналізує досвід провалів протестів 2020 року для того, щоб перемогти старого вусатого підораса Лукашенка в майбутньому. У нього не було бізнес-інтересів, він займався собою, здоров’ям, коханою жінкою та активністю довкола того, що Білорусь треба змінювати, а Лукашенка віддавати під трибунал», — заявив Коротких.

До чого тут «Боцман»?

Вже згаданий «азовець» Сергій Коротких на псевдо «Боцман» в ефірі кількох українських телеканалів заявляв про свою участь у БДУ як громадському проєкті. Проте це заперечує побратим Шишова Юрій Щучко: «За винятком декількох акцій під посольством, як-от встановлення меморіального хреста в листопаді 2020 року, «Боцмана» в БДУ не було. Гроші він точно не давав», — говорить він.

Боцмана» в БДУ не було. Гроші він точно не давав

Проте достеменно відомо, що саме Коротких зареєстрував Шишова на своїй житловій площі, коли той опинився в Києві.

Коротких представляє білоруську та російську діаспору в «азовському» русі. Він народився в Росії, але закінчив школу КДБ Білорусі (за іншими даними — його виключили на останньому курсі). Відтак брав участь у роботі білоруського підрозділу «Русского национального единства» — праворадикальної організації неонацистського ухилу. Був там відомий за псевдо «Малюта». Втім, через арешт свого родича та друга Валерія Ігнатовича він повернувся до Росії. Ігнатовичу інкримінували викрадення та закатування до смерті телеоператора Дмитра Завадського.

Попри арешти чільних неонацистів, в РФ Коротких залишався недоторканним. Буквально днями в YouTube злили оперативне відео, на якому Коротких ніби то на допиті у ФСБ поіменно «зливає» членів неонацистських організацій, і це багато що пояснює. А разом з тим вплітає у контекст діяльності білоруських опозиціонерів в Україні виразний ФСБ-шний фактор.

Сергій Коротких

В Україні Коротких опинився на світанку зародження «азовського» руху. Брав участь у боях за Маріуполь, особисто знайомий із Олександром Аваковим — сином ексочільника МВС та фігурантом відомої справи про «рюкзаки Авакова». Саме на особисте клопотання Авакова «Боцман» із рук Порошенка отримав український паспорт.

Також відомо, що Коротких володіє кількома об’єктами нерухомості в Києві та приватним літаком L-39 Albatros. Впродовж 2015-2018 років він працював начальником спеціального підрозділу охорони в складі МВС.

В оточенні Коротких не вперше стаються загадкові «повішання». Так, у 2015 році у власній оселі було знайдено «повішеним» головного юрисконсульта полку «Азов» Ярослава Бабича. Ще один співзасновник «азовського» руху Олег Однороженко, на псевдо «Доктор», був змушений виїхати за кордон і досі не повернувся в Україну. У розмові з Chas News він заявляв, що був попереджений іншими азовцями, що «має стати наступним», і причиною переслідування назвав саме конфлікт із «Боцманом».

Дружина Бабича переконана, що це було вбивство з добре відомим «гебістським» почерком і сталося воно через фінансовий конфлікт, за яким безпосередньо стояв «Боцман». Нацполіція досі дотримується версії про самогубство Бабича на ґрунті «еротичного садизму». Справу намагалися повернути на дорозслідування і так само закривали…

Також Коротких був одним з останніх, хто бачив журналіста Павла Шеремета живим напередодні замаху на нього 20 липня 2016 року. Буквально за декілька годин до того, як камери зовнішнього спостереження зафіксували під будинком Шеремета підривників, пізно ввечері журналіста відвідали колишній командир «Азову» Андрій Білецький та Сергій Коротких. Це також було зафіксовано на камери.

Проте, повторимося, найближче оточення Шишова заперечує версію про інституціональну участь Коротких-«Боцмана» у діяльності та фінансуванні БДУ. Версія, висловлена журналістами «Радіо Свобода», що Шишов мав представляти БДУ замість токсичного Коротких, поки є нічим не підкріпленою гіпотезою.

Що ще невідомо?

Невідомо, чи загинув Шишов внаслідок насильства. Його колега по БДУ Юрій Щучко запевняє, що у Віталія було зламано ніс. Проте на брифінгу МВС цю інформацію не підтвердили. «Те, що на даний момент визначено, — це просто здерта шкіра на носі, на лівому коліні та на грудях», — заявив Ігор Клименко, голова Національної поліції України. Вочевидь, істину встановить дактилоскопія, втім невідомо, чи ці дані стануть публічними.

Достеменно невідомим є і спектр діяльності БДУ. Офіційно ГО займалася абсорбцією білорусів в Україні, які потребували матеріальної і правової допомоги. Буцімто декотрі функції з легалізації діяспорян Шишов здійснював на комерційній основі, але підтвердження цього немає.

Юрій Щучко неодноразово заявляв, що БДУ була такою собі «контррозвідувальною» організацією. Втім, конкретний зміст цього поняття також залишається поки що за лаштунками.

За інформацією Chas News, поховання Шишова відбудеться не раніше кінця цього тижня, позаяк виникли проблеми з перетином кордону його батьків, яким формально повинні передати тіло. Також поховання можуть відкласти через бажання друзів організувати незалежну судово-медичну експертизу — додатково до тієї, яку вже провели правоохоронні органи.

Про Крим, Шишова та Зеленського. Що наговорив Лукашенко на річницю самопроголошення
«Жодна нога ступити не повинна». Лукашенко наказав прикордонниками закрити кордон Білорусі
Підозрювана у справі Шеремета заявила, що побоюється за своє життя