Посухи, лісові пожежі, висихання річок. Це наслідки спеки, які все частіше та у все більш загрозливих масштабах спостерігаються по усьому світу. Проте аномально високі температури впливають не лише на природу, але й на людство та економіку.

Chas News розповідає, скільки життів забирає спека, як вона впливає на працездатність та які  збитки принесе глобальне потепління Україні й планеті загалом.

Теплова загроза

Хвилі тепла належать до найбільш небезпечних стихійних лих, хоч їхні вбивчі наслідки важко одразу осягнути. Наприклад, спочатку кількість жертв найсильнішої за 500 років спеки, яка накрила Західну Європу в 2003 році, оцінювали в 30-50 тис. Проте в 2020 році після додаткового аналізу їх кількість збільшили до 70 тис. Усього ж, за підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров'я, жертвами хвиль тепла з 1998 по 2017 рік стали більше 166 тис. людей. При цьому загальна кількість смертей, пов'язана з впливом високих температур, ще більша. За приблизними підрахунками американського Інституту показників та оцінки здоров'я, в 2019 році спека прямо чи опосередковано забрала життя більш ніж 300 тис. осіб.

Париж

З кожним роком ці показники лише зростатимуть, адже глобальне потепління робить свою справу і земна куля все сильніше нагрівається. В 2015 році держави  підписанти Паризької кліматичної угоди домовилися втримати до 2100 року ріст середньорічної температури не вище ніж на 2 °C порівняно з кінцем ХІХ століття, в ідеалі — лише на 1,5 °C. Проте все більше експертів сходяться на думці, що такі цілі занадто оптимістичні. В 2020 році цей показник виріс на 1,2 °C, а в опублікованому у травні прогнозі Всесвітньої метеорологічної організації говориться про 40% вірогідність того, що середня температура зросте на 1,5 °C ще до 2025 року. Хоча в минулому році ті ж експерти говорили лише про 20% імовірністі такого варіанту. У цілому все більше досліджень допускають, що наприкінці століття Земля прогріється на 3 °C, а то й більше градусів.

Нічого гарного це людству не віщує. У звіті Міжурядової групи експертів зі змін клімату при ООН, з проєктом якого ознайомилося французьке інформаційне агентство AFP, прогнозується, що якщо середня температура зросте на 2 °C, а не на 1,5 °C, то додатково 1,7 млрд людей будуть піддаватися впливу сильної спеки та ще 420 млн — екстремальної.

Смертельною вважається температура в 35 градусів на вологому термометрі навіть у тіні та з необмеженою кількістю води. Такий метод вимірювання враховує і температуру, і вологість повітря, тому показники здаються нижчими. Та нехай це не вводить вас в оману, оскільки в таких умовах тіло втрачає здатність охолоджуватися природним шляхом через потовиділення.

«В якийсь момент, через шість чи трохи більше годин, це призведе до відмови органів та смерті у разі відсутності доступу до штучного охолодження», — пояснює Колін Реймонд з Колумбійського університету. За останні роки такі екстремальні показники фіксувалися лише кілька разів у Перській затоці, проте у разі зростання середньої температури на 2,5 °C вони будуть регулярно спостерігатися на побережжі Близького Сходу, на півдні Азії та на південному заході Північної Америки.

Україні така спека, на щастя, не загрожує, проте навіть підвищення температури до 26 °C на вологому термометрі становить високий ризик для людей похилого віку чи з хронічними захворюваннями. Саме такий показник зафіксували в 2003 році, коли спека в Європі забрала 70 тис. життів.

 Аномальна спека

В Україні детальні підрахунки жертв високих температур не ведуться. Хоча, наприклад, в Національній академії наук повідомляли про ріст надлишкової смертності наприкінці червня,  не пов'язаної з епідемією коронавірусу. Одним із можливих пояснень такої ситуації науковці назвали безпосередній вплив погодних умов. 

Спекотна робота

Не будемо більше про фатальні наслідки. Клімат в Україні поступово змінюється, однак найближчими десятиліттями він ще не стане таким, як в Перській затоці. Проте, коли нашу країну накривають хвилі тепла, ми всі відчуваємо їх наслідки. Спека несе безліч проблем для здоров'я: розширення судин загрожує набряками і непритомністю, надмірне потовиділення — зневодненням, а перегрів — тепловим ударом. У людини порушується відчуття часу, пильність та просто стає важко думати.

«В спеку відбуваються критичні зміни практично в усіх системах організму людини, в першу чергу найважливіших для життя — серцево-судинній, дихальній і нервовій. Якщо температура повітря висока і людина достатньо довго знаходиться в цих умовах, в неї не лише різко знижується працездатність, але і виникають ризики критичних змін у стані здоров’я, прикладом яких є тепловий удар», — пояснює доктор медичних наук Микола Яблучанський.

Найсильніше спека впливає на працездатність людей, які трудяться на відкритому повітрі, наприклад, на будівництві чи в сільському господарстві. За оцінкою вчених на прикладі Індії, після того як температура досягає 27 °С, кожен додатковий градус знижує ефективність працівників аграрного сектору на 4%. Інше дослідження показало, що при температурі 35 °С робітники в сільському господарстві та на будівництві втрачають 30 хвилин продуктивності щогодини через тепловий стрес. Хоча при високій вологості цей показник буде ще вищим.

Крім того, вчені з Каліфорнійського університету встановили, що у дні, коли температура повітря перевищувала 32 °С, ризик травм на роботі підвищувався на 6-9% порівняно з днями, коли термометр показував 10-15 °С. А при посиленні спеки до 37 °С кількість нещасних випадків зростає на 10-15%.

Висохле водосховище

Страждають від спеки не лише працівники, задіяні на відкритому повітрі, але й в офісах. В останні роки з'явилися десятки досліджень, які підтверджують, що при підвищенні температури продуктивність праці падає навіть в закритих приміщеннях при відсутності фізичних навантажень. Наприклад, науковці з Гарвардського університету проводили експеримент на студентах в гуртожитках. Частина з них жили в кімнатах з кондиціонерами при температурі близько 21 °C, у інших термометр показував 27 °C. Протягом 12 днів вони отримували двічі на день математичні тести. Результати показали, що студенти в будівлях без центральної системи кондиціювання вирішували завдання на 13% повільніше та давали на 10% менше правильних відповідей на хвилину.

Вчені з Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі встановили, що максимальна продуктивність в офісах спостерігається при 22 °C, після чого починає поступово знижувати. При 30 °C вона буде на 8,9% нижче максимальної. Схожі результати показують і інші дослідження. Якщо коротко, при спеці не тільки зникає бажання працювати, але й суттєво падає ефективність роботи, а національні економіки, відповідно, втрачають кошти.

Перегріта економіка 

В 2019 році Міжнародна організація праці випустила ґрунтовне дослідження про глобальні наслідки нагрівання планети для економіки. За прогнозами експертів, у 2030 році в деякі спекотні дні стане просто неможливо виходити на роботу, а в інші працездатність буде суттєво падати. Через це світова економіка втратить 2,2% від загальної кількості робочих годин, що еквівалентно 80 млн робочих місць. У грошовому вираженні економічні збитки оцінили в $2,4 трлн. Щоправда, найбільше постраждають країни Південної Азії та Західної Африки. Країни ЄС постраждають менше, а для України взагалі майже нічого не зміниться. За прогнозами експертів, у нашій країні вплив теплового навантаження на продуктивність праці зросте, але втрата робочого часу очікується на рівні 0,01%, що еквівалентно 1000 робочих місць.

Гнів Землі. Найбільш смертоносні природні катастрофи в історії

Проте у цього прогнозу є і суттєва слабка сторона. Він розрахований за занадто оптимістичним сценарієм підвищення середньої температури по планеті лише на 1,5 °C.

Якщо ж враховувати не тільки вплив кліматичних змін на працездатність, але й викликані ними стихійні лиха та збитки для інфраструктури, то втрати світової економіки будуть набагато масштабнішими. Відповідно до квітневого прогнозу Swiss Re Institute, у випадку реалізації цілей Паризької угоди та підвищення середньої температура менш ніж на 2 °C глобальний ВВП до 2050 року знизиться на 4%, однак якщо країни проігнорують боротьбу з глобальним потепління і температура зросте на 3,2 °C — світова економіка впаде 18%. При останньому, песимістичному, варіанті Китай втратить близько 24% ВВП, США та Канада — 10%, а європейські країни загалом — 11%. Україні ж при найбільш несприятливому сценарії загрожує падіння економіки на 5,6%.

Вдалий момент. Чим важливе повернення США до Паризької кліматичної угоди