бпла ані лорак

Уранці 30 травня у Москві та передмісті заявили про масовану атаку безпілотників. Російське міноборони нарахували всього вісім дронів, тим часом російські telegram-канали з посиланням на джерела повідомляють про понад 30.

За даними ЗМІ, столицю рф могли атакувати три типи БПЛА:

  • Безпілотник UJ-22 Airborne. Це український ударний дрон, уламки якого неодноразово знаходили в Підмосковʼї.

За даними розробника, він може нести боєприпаси до 20 кг та має максимальний радіус дії у 800 км, тобто може подолати до 1600 км в один бік. Дистанційне керування БПЛА з наземної станції можливе на відстані до 100 км.

Водночас керівник «Центр розвитку транспортних технологій» Олексій Рогозін заперечив цю інформацію.

«Зверніть увагу на діагональні балки внизу крила — це так звані підкоси, елемент конструктивно-силової схеми літака. У UJ-22 їх немає, зате знятий на відео силует дуже нагадує звичайний приватний літак Cessna, яких у Росії сотні і кому, на щастя, поки що ніхто літати не забороняє», — написав Рогозін.

  • За його словами, в атаці могли бути задіяні БПЛА з аеродинамічною схемою «Качка». Цей тип безпілотника вже помічали 26 травня в Краснодарі.

Рогозін зазначив, що розмах крила у такого дрона не менше 4 метрів, а його дальність від 400 до 1000 км. Вартість можна оцінити на суму $30-200 тис. за одиницю.

  • Також ЗМІ пишуть, що в атаці міг бути задіяний так званий БПЛА Притули. Знайдені уламки в Москві схожі на дрон, який міг бути причетний до атаки на Ільський нафтопереробний завод у Краснодарському краї на початку травня. Тоді волонтер опублікував фото безпілотника, який «не причетний до атаки» у Facebook.

БПЛА «від Ані Лорак»

Російський Telegram-канал SHOT опублікував збитий дрон з надписом «Ані Лорак. Фонд помсти». Втім, згодом першоджерело видалило допис, але фото підхопили інші ЗМІ.

Москву атакували китайські дрони

Водночас розвідники Міжнародної спільноти InformNapalm повідомляють, що дрони, які атакували російську столицю, були китайськими. За їхніми даними, БПЛА прилетіли зі східної частини Московської області.

«Фонд помсти Ані Лорак». Українці створюють меми про співачку й атаку на Москву (фото, відео)