Колонка
член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій
член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій

Міненерго надало на розгляд Кабміну проєкт документу, який дозволяє ТЕЦ у разі браку вугілля оперативно отримувати газ  для виробництва тепла та електроенергії.

Втім, навіть спалювання захмарно дорогого газу не допоможе зберегти стабільність енергетичної системи у випадку сильних морозів.

Чому газу немає, навіть якщо він є?

Цього року в підземні сховища в Україні закачали 19 млрд кубометрів газу, станом на середину грудня там залишилося 15 млрд кубометрів.

З них на потреби населення і теплокомуненерго зарезервовані 4,5 млрд кубометрів. В іншій ситуації такого запасу газу вистачило б, але зараз його замало.

Річ у тім, що із підземних сховищ ми фізично можемо піднімати до 100 млн кубометрів газу на добу. Ще близько 50 млн кубометрів Україна видобуває і 10 млн кубометрів з них продає. Тож приблизно 130-140 млн кубометрів на добу залишається для власного використання.

Але якщо вдарять морози, споживання може вирости до 170-200 млн кубометрів на добу і нам не буде де взяти 50 млн кубометрів. Вони ніби і є у підземних сховищах, але підняти ми їх не зможемо, бо у системі бракує тиску.

Що з тиском?

Днями «Газпром» заявив, що виконав договір за цей рік і прокачав по нашій системі 40 млрд кубометрів газу.

Так мало газу через Україну Росія ще ніколи не транзитувала — найменший обсяг був 55 млрд кубометрів у 2012 році, під час газової кризи.

Через брак транзиту у системі і немає тиску. І саме в цьому полягає проблема. Тому коли Денис Шмигаль говорить, що газу вистачить, це не зовсім правда. Якщо зима буде тепла, то, може, і вийде «пропетляти». Але у морози доведеться без варіантів спалювати багато вугілля.

А що з вугіллям?

А з вугіллям ситуація геть погана. На середину грудня запаси повинні становити близько 2,3 млн тонн (згідно з планами Міненерго з накопичення вугілля попередніх років, цього року відомство перестало публікувати дані про планові запаси — Прим. ред.). Але зараз у нас у запасах лише близько 500 тис. тонн.

Обсяги потроху зростають, наприклад, у ДТЕК повідомили, що невдовзі приймуть два кораблі із вугіллям, яке везуть із Колумбії, але все одно — палива критично замало.

І як пережити зиму?

У Європі ми купити газ цього разу не зможемо: там на біржах ціна складає $1,7 тис. за 1 тис. кубометрів — у «Нафтогазу» немає стільки грошей.

Поки уряд «виїжджає» на тому, що працюють АЕС і немає великих морозів, а також на імпорті електроенергії з Білорусі. Але, повторюся, це все до перших справжніх морозів. Тоді почнуться «віялові» відключення електроенергії (щоб редакцію Chas News не звинуватили у некоректності, зазначаємо: йдеться про графіки обмежень потужності та аварійних відключень — ГОПи та ГАВи, а не про автоматичні «віялові» відключення у вузькотехнічному сенсі — Прим. ред.). Це буде єдиний варіант розвантажити систему, щоб утримати її у межах нормативної напруги та частоти.

Поки уряд «виїжджає» на тому, що працюють АЕС і немає великих морозів, а також на імпорті електроенергії з Білорусі. Але це все до перших справжніх морозів. Тоді почнуться «віялові» відключення електроенергії

Більш того, можливі і, так би мовити, «віялові» відключення газу, хоча такого терміну наче як і нема. Уже зараз «Нафтогаз» намагається обмежити у споживанні газу підприємства теплокомуненерго. Оператор ГТС може зменшити тиск газу і для приватного сектору.

Єдина реальна альтернатива — просто відбирати газ із транзитної труби. Але тоді «Газпром» зможе сказати, що ми крадемо газ, не виконуємо зобов’язання, тому Україна є ненадійним транзитним партнером.

За великим рахунком, «Північний потік-2» — це чисто політична історія і не має жодного відношення до українського газового транзиту. По ньому не планують поставляти російський газ у ті країни, куди його транзитує Україна. Газ із «ПП-2» піде на нові ринки — у Німеччину, Францію, Нідерланди, Велику Британію — ми в ці країни газ не транзитуємо. Ми постачаємо газ у балканські країни, Угорщину, Австрію та Італію, тож у нас «відбирає» транзитні потужності скоріше «Турецький потік».

Ці ринки і надалі потребуватимуть газу, а потужність «Турецького потоку» не дозволяє повністю забезпечити їхні потреби. Тому навіть після 2024 року, коли закінчиться чинний транзитний контракт з «Газпромом», Україна надалі може розраховувати на транзит російського газу через нашу ГТС обсягом приблизно 40 млрд кубометрів на рік. Але лише в тому випадку, якщо будемо мати репутацію надійного постачальника.

Тому єдиний варіант для уряду зараз — обмежити у споживанні споживачів, як би це не було прикро для українців.

Продавець страху. Навіщо Путін ескалує напруженість із Заходом? (частина 1)
Продавець страху. Чи здатен Путін утримувати нову імперію? (частина 2)
«Північний потік-2»: «зрада» або шанс для України?