Протягом осені і початку зими українські військові і розвідники звітували, що загроза нового вторгнення окупантів з білорусі зростає.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний майже не сумнівається, що новий похід на Київ розпочнеться в січні-лютому 2023 року. Таку ж можливість не виключило Міноборони Німеччини, щоправда, за їхніми оцінками, атака росіян суходолом з півночі може статися вже навесні.

Натомість у Інституту вивчення війни ISW в Вашингтоні вважають, що підготовка до нового вторгнення може бути інформаційною операцією. Голова ГУР Кирило Буданов вважає маневри російських військ на півночі елементом дезінформаційних кампаній.

Сhas News зібрав останні думки українських експертів щодо ймовірності нового нападу з Білорусі.

Олег Жданов: зараз війська в Білорусі не готові рушити в Україну — їх мало

«Зараз російські війська в Білорусі на кордоні з Україною не вишикувані у передбойовій готовності. Тобто вони не готові почати рух в нашу країну. Військових з навчальних таборів в Білорусі відправляють воювати на Донбас. Також для проведення атаки на полігонах не вистачає бронетехніки», — зазначає Олег Жданов , військовий експерт.

За його словами, переміщення танків і мінометів на території РБ більше нагадує навчально-бойову групу.

«В кожному підрозділі є бойові машини, а є навчально-бойові. Останнім виділяють більше моторесурсу, і на них проходить навчання особистий склад — екіпажі, оператори, навідники, командири, механіки. Так от ця навчально-бойова група дуже мала, для того, щоб розмістити достатню кількість військових на броні й рушити на територію України. Якщо тільки вони раптом пішки вирішать це зробити», — каже Жданов.

Експерт цитує Кирила Буданова, очільник Головного управління розвідки Міноборони, який вважає, що такими маневрами в Білорусі рашисти відволікають увагу ЗСУ від наступу на інших напрямках.

Олег Жданов повторює, що зараз росіяни розкидали своїх мобілізованих по різним місцям, і зібрати їх разом для нового наступу з Білорусі на початку 2023 року «буде доволі проблематично». Якщо ж для цього використають нових мобілізованих, то це будуть «геть непідготовлені люди».

Петро Черник: вірогідність вторгнення — 50 на 50

«Може статися все, що завгодно. У противника немає правил, тому воювати з ним дуже важко. Сухопутного вторгнення з боку Білорусі я не виключаю. На мій погляд, вірогідність є 50 на 50. Згадаймо, що вони вже заходили в Україну на початку повномасштабного вторгнення саме з Білорусі, саме у Чорнобильську зону, доволі великим корпусом та навіть окопалися у Рудому лісі. Для того, щоб їхній сухопутний контингент для нас був по-справжньому серйозним і нам було дійсно важко, їм треба мати корпус чисельністю не менше 40 тисяч, а на цю хвилину у них є ледве 15 тисяч. До того ж цей 40-тисячний корпус повинен мати щонайменше 825 танків, 2500 броньованих машин, 900 стволів артилерії. Втім, російська армія наразі їх не має», — вказує Петро Черник, військовий експерт. 

Він впевнений, що повторне вторгнення з Білорусі стане для окупантів самогубством.

«Якщо вони відважаться на такий акт суїциду, а це буде саме акт суїциду з їхнього боку, то ми їх просто перемелемо. Нам доведеться відволікати якісь свої сили та засоби, але на хід війни це жодним чином не вплине. Вони це роблять у першу чергу як інформаційно-психологічну операцію, добиваються втоми, яка тягне за собою помилки», — пояснює експерт.

Якщо вони відважаться на такий акт суїциду, а це буде саме акт суїциду з їхнього боку, то ми їх просто перемелемо

Роман Світан: це більше схоже на підготовку провокації

«На наступ це не схоже. На підготовку до наступу — схоже, на підготовку провокації. Провокації, яку можуть здійснити російські військові або члени приватних військових компаній на кордоні на кордоні між Білоруссю і Україною. А як вже цю провокацію, використають, буде видно по діях білоруського військово-політичного керівництва в парі з російським. Швидше за все, наступу з Білорусі на Україну зараз не буде, оскільки у противника немає достатньої кількості сил і засобів», — сказав Роман Світан, полковник ЗСУ в запасі, на новинному телемарафоні.

Олександр Мусієнко: ЗСУ розбили б цю бригаду за кілька годин

«Все, що робить зараз білоруська влада — оголошення військових навчань, прихована мобілізація — все це відбувається з квітня. Лукашенко це робить, щоб прозвітуватися перед російським керівництвом, що начебто Білорусь робить кроки до вторгнення. Але та бригада, яку перекинули — це ніяке не наступальне угруповання», — наголошує Олександр Мусієнко, військово-політичний оглядач.

Він вважає, що постійною загрозою нового вторгнення з півночі окупанти просто відволікають українські сили і не дають змоги перекинути ці резерви на Південь для подальшого контрнаступу.

«Українських сил на північному кордоні достатньо для відбиття ймовірної атаки тієї кількості білоруських та російських військ, які базуються в Білорусі. Усе готове для того, щоб гідно зустрічати ворога та не дати йому реалізувати свої плани. В разі нового вторгнення ЗСУ розбили б цю бригаду на кордоні за кілька годин», — запевняє Мусієнко.

Віталій Кулик: якщо Лукашенко зламається, білоруси «вигребуть»

«З того, що я бачу, говорити про наступ росії з боку Білорусі поки що передчасно — там немає достатнього обсягу військових формувань. Я бачу, як російські ресурси та телеграм-канали активно розганяють інформацію, яка опосередковано мала вказувати на те, що вторгнення відбудеться ось-ось, що співпало у часі з візитом Зеленського до США. Тож можна зробити висновок, що це може бути ІПСО по створенню такого очікування», — розмірковує в інтерв’ю «Главреду» Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства

Водночас експерт не виключає, що в певний день Лукашенко зламається під вмовляннями путіна, і збройні сили Білорусі візьмуть участь у другій хвилі вторгнення.

«Тоді вони «вигребуть», оскільки інакшого способу, окрім як завдати ракетних ударів по обʼєктах військової інфраструктури Білорусі, у нас не буде. Відповідно, нас нічого не стримуватиме і у питаннях військової допомоги опозиційним формуванням, які спокійно можуть перейти кордон і брати участь у безпосередньому звільненні Білорусі від окупаційного режиму Лукашенка», — вважає Кулик.

В ЗСУ розповіли, чи буде хвиля мобілізації після Нового року