Новий наступ з території Білорусі поки малоімовірний — Буданов

Наразі імовірність повторного наступу росії з території Білорусі залишається низькою. Про це керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів в інтерв'ю The New York Times.

«Було б неправильно ігнорувати цю можливість, але також неправильно говорити, що у нас є якісь дані, які підтверджують її існування», — зазначив він.

Буданов пояснив, що російські війська у Білорусі не вишикувані у штурмові порядки, а з мобілізованих навчальних таборів відправляють воювати на схід України. Також для проведення атаки на полігонах не вистачає бронетехніки.

Водночас, за його словами, росіяни намагаються заплутати українських військових та змусити їх перекинути сили із південного сходу на півнів. Для цього вони використовують радянські методи: саджають солдатів у потяги та направляють їх до кордону з Україною, а потім повертають назад на позиції. Такі маневри Буданов назвав «каруселями».

«Все це елементи дезінформаційних кампаній», — переконує головний розвідник країни.

Відзначимо, що аналітики американського Інституту вивчення війни оцінюють повторний наступ росіян з білоруської території як малоймовірний, але можливий. Вони зазначають, що розгортання польових госпіталів на території Білорусі та поява там танків Т-90 у зимовому камуфляжі може свідчити як про підготовку до бойових дій, так і бути частиною інформаційної кампанії.

«Відновлення повномасштабного російського вторгнення з Білорусі цією зимою малоімовірне, але до цієї можливості необхідно ставитися серйозно», — йдеться у звіті інституту.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю The Economist заявив, що росіяни знову спробують захопити Київ. За його словами, новий великий наступ може початися у лютому, в кращому випадку — у березні, а у гіршому — наприкінці січня. При цьому атака можлива не на Донбасі, а на півдні чи у напрямку Києва з боку Білорусі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити 

Рівень загрози з боку Білорусі зростає, але ЗСУ вживають заходів — Наєв