10 травня Ілон Маск заявив, що Twitter розблокує акаунт Дональда Трампа, який соцмережа назавжди заблокувала після штурму Капітолію 6 січня 2021 року.

Це рішення нового власника Twitter проливає світло на те, як найближчим часом зміниться соцмережа, та й взагалі — навіщо Ілону Маску знадобився проєкт, що став суцільним «головним болем» для попередніх власників та менеджерів на фоні чисельних фейкових новин, ботів, маніпуляцій та обмежень з боку регуляторів.

У кінці квітня  Ілон Маск повідомив про купівлю сервісу мікроблогінгу Twitter за $44 млрд. Цьому передували тривалі заяви Маска про інтерес до сервісу та чутки про переговори з керівництвом компанії. Рада директорів Twitter намагалась зробити все, щоб Маск не зміг придбати сервіс. Проте тривалий квітневий серіал під назвою «Ілон Маск проти Twitter», або «Рада директорів Twitter проти Ілона» добіг логічного завершення. Маск зробив все, щоб отримати цей проєкт і таки його отримав.

Цю угоду можна розглядати в декількох аспектах. Важливо, як вона позначиться на свободі слова та модерації контенту Twitter, як зміниться Twitter з погляду монетизації, та, найголовніше — навіщо Ілону Маску, людині, яка робить космічні кораблі та реалізує неймовірні транспортні рішення, сервіс мікроблогінгу.

Свобода слова і модерація контенту

Ще перед тим, як стало відомо про угоду, Ілон Маск заявив, що готується зробити «Twitter майданчиком свободи слова». Найімовірніше, під цим новий власник мав на увазі відсутність цензури — можливість висловлювати все, що не заборонене законом. Пізніше він додав, що домагатиметься, щоб Twitter був політично нейтральним.

На його думку, для цього потрібно перетворити компанію з публічної на приватну, тобто таку, що не повинна звітувати перед акціонерами та радою директорів.

Втім, постає нове питання — навіщо Маску «повальна» свобода слова та відсутність цензури?

Ілон Маск купив Twitter

Метою таких змін може стати краще розуміння алгоритмів Twitter. Тим більше, що попередні дослідження, які компанія провела стосовно «упередженості» своїх алгоритмів, показали існування безлічі проблем — передусім політичних і расових упереджень. До прикладу, в рекомендації частіше потрапляли праві політичні сили. Компанія в останній рік намагалась вирішити цю проблему через навчання штучного інтелекту, проте про особливі успіхи в цьому напрямі наразі невідомо. Ілон Маск планує додати прозорості роботі алгоритмів Twitter.

З іншого боку, досвід інших соціальних платформ показав, що ті рано чи пізно можуть зустрітись з проблемами поширення фейкових новин. Чи стане Twitter платформою для фейків, особливо на фоні м’якшої системи модерування контенту, яку запровадить Маск, наразі складно прогнозувати.

Нові функції

Ймовірно, у Twitter також можуть з'явитись нові функції. Які саме — поки що також невідомо. Сам Ілон Маск заявив лише про запуск наскрізного шифрування у всіх прямих зверненнях (Direct Messengers), якими можуть обмінюватись користувачі.

Це безперечно позитивні новини, адже наскрізне шифрування сьогодні є ознакою надійності будь-якого інструменту обміну контентом і повідомлення у Twitter в цьому випадку не повинні бути винятком.

Експерти вважають, що Маск також може спробувати запровадити в Twitter перевірку всіх акаунтів, щоб таким чином позбутися ботів. Тим більше, що досвід інших соціальних платформ давно показав: анонімність в соціальних сервісах — це велика проблема.

Twitter та бізнес

Питання монетизації будь-якої соціальної платформи — те, що в першу чергу цікавить її інвесторів. З одного боку, Маск не виключає запровадження нових платних функцій, до прикладу, платного цитування твітів верифікованих користувачів. 

Водночас новий власник може продовжити вдосконалювати функцію платної підписки Twitter Blue, запроваджену минулого року. Ця можливість може бути розширена, не варто виключати і появи додаткових платних преміум-функцій, наприклад, таких, як можливість публікації більш довгих твітів.

Проте ще перед остаточним оформленням угоди, після перших заяв Маска щодо свободи слова у Twitter, багато рекламодавців занепокоїлись: на їхню думку, відсутність контролю за контентом та неминуче збільшення фейків та токсичного контенту не сприятиме бажанню рекламодавців купувати рекламу на платформі. 

Ба більше, деякі бренди, серед яких Coca-Cola та Disney, уже закликали бойкотувати Twitter як рекламну платформу.

Схожої думки щодо революційних планів Маска та реакції на них рекламодавців дотримуються й співробітники Twitter. Вони попередили задовго до оформлення угоди, що купівля сервісу Ілоном Маском може призвести до втрати рекламодавців.

Насправді вищезгадані зміни у Twitter — наразі лише припущення. Не можна виключати, що Маск, відчувши реальність, відмовиться від ідеї самостійно керувати компанією і делегує управління найнятому директору. І всі зміни залишаться лише нереалізованими планами.

Врешті-решт, попри точкові заяви щодо майбутнього компанії, експерти все більше схиляються до того, що у Маска немає конкретного плану щодо концептуальної стратегії розвитку Twitter. Або він її ретельно приховує. А придбання ним компанії більше виглядає як імпульсивна покупка, можливо, навіть умовна данина моді.

Несправжній олігарх від технологій

Розмови щодо угоди про купівлю Twitter тривали декілька тижнів. Зазвичай техногіганти приховують свої серйозні поглинання, але Ілон Маск вчинив по-іншому — він заговорив про можливе придбання сервісу ще під час переговорів. Ба більше, — після того, як рада директорів Twitter провела декілька захисних дій, спрямованих на те, щоб унеможливити це поглинання.

Ілон Маск володіє найбільш інноваційними на сьогодні компаніями — Tesla займає 6 місце за капіталізацєю у світі, SpaceX виконує успішні космічні польоти, а Starlink для багатьох країн, в тому числі для України, став елементом критичної інфраструктури.

Ілон Маск про Tesla

Проте контролювати транспорт, зв’язок та навіть космос у наш час недостатньо, щоб по-справжньому впливати на людство. Умовні «пошта-телеграф-телефон» вже не більше як засоби зв’язку. А по-справжньому на окремих людей та суспільство чинять вплив платформи для поширення контенту. Саме вони створюють зірок та знищують кумирів. Простий приклад: кількість підписників у Instagram-дів може перевищувати число прихильників зірок кіно. А TikTok-креатори заробляють не менше за відомих музикантів.

Задавати тон у соціальних медіа, визначати політику та правила спілкування на сторінках соціальних платформ — саме так сьогодні виглядає справжня влада. І Ілон Маск, який уже став візіонером у світі технологій, намагається розширити свій вплив й на цифрові комунікації.

Складно сказати, чи йому це вдасться. Адже Маск купив Twitter у складний для соціальних сервісів час, коли ведуться дискусії щодо системи модерування, боротьби з фейками та законодавчих обмежень.

Проте для поглинання Маск вибрав сервіс, якийі найменше заплямував себе в різноманітних скандалах та співпраці з урядами. Тож, можливо, його ідеї і стануть початком серйозної трансформації соціальних платформ і за кілька років ті виглядатимуть зовсім по-іншому.

Як російська агресія змінила пошукові сервіси та соціальні мережі
Захопити метавсесвіт. Apple та Google активізували роботу над пристроями доповненої реальності