«В Україну, наскільки я знаю, зараз ми взагалі не поїдемо, бо там починаються якісь штуки у вас не дуже прикольні. І, мабуть, всі знову будуть переноситися концерти, тому що більше половини артистів уже все перенесли», —  саме ці слова російського репера Моргенштерна викликали неймовірний медіашум в українському середовищі. Виконавець планував концерти у трьох українських містах. У Києві 3 червня, в Харкові 4 червня і 7 червня в Запоріжжі.

Моргенштерн вже приїжджав на гастролі до України. Тоді все закінчилось скандалом. У 2019 році в Одесі він виступав під час жалоби за загиблими в Одеському торгово-економічному коледжі внаслідок пожежі та назвав траур «показухою». 

Втім, у грудні 2020 року, коли репер оголосив про новий тур Україною, СБУ повідомила — «підстави для недопущення цього громадянина РФ до участі у гастрольній діяльності у СБУ відсутні».

Чи скасує він концерти насправді, у чому феномен популярності російських реперів в Україні, та чи співпрацюють вони з ФСБ? Про це Chas News розповів музичний оглядач Ігор Панасов.  

Ігор Панасов / Facebook

—  Чому концерти Моргенштерна в Україні скасовують?

—  Про факт скасування можуть повідомити організатори або ж сам виконавець. Поки репер просто висловив свої емоції та заявив, що йому «банально страшно їхати в Україну». Втім, через тиждень-два ми можемо дізнатись, що концерти відбудуться. І все для Моргенштерна буде добре. Тому поки зарано робити якісь висновки. Це просто медійний шум. Варто дочекатись офіційної позиції.

А з чим ви пов’язуєте такий рівень хайпу навколо нібито скасування концертів?

— Успіх російського репу серед підлітків в Україні — больова точка, яка не дає спокою усім. І це добре, що цього спокою немає. Адже контент, який виробляє репер, у топі серед українських споживачів (два його кліпи за підсумками 2020 року увійшли у топ-10 найбільш популярних відео на YouTube серед українських глядачів — Прим. ред). Тому до цього і прикута така увага.

Втім, мене дивує не хайп, а причина побоювань Моргенштерна. Він каже про «приколи, які починаються там», тобто в Україні. У мене дві версії, про що він говорить. 

Перша — його лякає можлива велика війна між Україною та Росією. Друга — банальніша: концерти можуть скасувати через продовження карантинних обмежень. І яка з цих версій правильна —  не берусь судити.

Чи можна назвати Моргенштерна інструментом гібридної війни Росії? Адже ви точно чули про історії, що він нібито завербований ФСБ. Хоч і подекуди це звучить, наче фантастика.

— Та чому ж як фантастика? Скажу чесно, мені дуже важко уявити, що якийсь сегмент сучасної індустрії розваг у Росії не є контрольований державою. Режиму потрібно слідкувати за ситуацією, щоби вона не вийшла з берегів. І не важливо, що це — мітинг на підтримку Навального, протести у Хабаровську, або виступи зірок, які мають велику аудиторію.

Звичайно, мізки підлітків — це дуже важливий ресурс для Росії. Тому я впевнений, що між умовним Кремлем або ФСБ та зірками є комунікація. Адже будь-яка велика медіаперсона у Росії є частиною контексту імперської державної політики.

Мені дуже важко уявити, що якийсь сегмент сучасної індустрії розваг у Росії не є контрольований державою

Не думаю, що всі вони отримують прямі вказівки, що казати своїй аудиторії. Але якщо те, що вони говорять або роблять, вибивається з державного контексту, їхню поведінку корегують. І якщо артист не підкорюється, його концерти починають блокувати, як це було, наприклад, з Noize MC або IC3PEAK.

Тому Моргенштерн може вважати, що він робить те, що йому заманеться. Але зараз це точно корисно для культурної російської експансії. 

Якщо концерти Моргенштерна в Україні відбудуться, впевнений, sold out гарантований. Коли, на вашу думку, українські репери зможуть з таким же успіхом продавати квитки на свої концерти?

— Це глобальне питання. Успіх Моргенштерна, як і інших виконавців, — результат системної роботи, яка ведеться в Росії з цим жанром починаючи з 2005-2006 років. Тоді створили музичні лейбли  Gazgolder та Black Star. Тобто знайшлись люди, які вкинули купу грошей у ці проєкти. А вони, у свою чергу, «розкачали» ринок репу у Росії.

Також важливо те, що Моргенштерн був популярним блогером і до того, як став репером. Це тренд, який в Україні поки дуже слабко розвинений. За останні роки у нас з блогерів у співаки перекваліфікувалась і стала зіркою лише Jerry Heil (виконавиця хіта «Охрана отмєна» —  Прим.ред).

В Росії ж більш стратегічне бачення індустрії шоу-бізнесу. І, звісно ж, більші бюджети для втілення цього бачення. Цим я пояснюю їхні успіхи в українському просторі.

Чим відрізняються українські та російські репери?

Здебільшого російські репери, наприклад, Face, Скриптоніт, або той ж Моргенштерн підлаштовуються під запит підліткової аудиторії. Тобто вони чітко розуміють, що потрібно матюкатись та зачитувати про гроші, наркотики і брендові речі, якими марить молодь. Вони просто задовольняють маркетингові запити цієї аудиторії.  

Український реп підтягує до свого рівня аудиторію. А російський опускається до рівня слухачів. Це радикально різні культурні підходи.

А от українські представники репу — alyona alyona, Kalush, Паліндром, MamaRika — вирішують творчі завдання. Наприклад,  alyona alyona у своїй творчості розповідає про булінг та насилля.  Український реп підтягує до свого рівня аудиторію. А російський опускається до рівня слухачів. Це радикально різні культурні підходи.

Тобто, якщо підсумувати, український реп це гра в довгу?

— Так, звичайно. Якщо індустрія не помре через пандемію остаточно,  то думаю, що через 5-10-15 років, а лише такими масштабами можна мислити, якщо хочемо фундаментальних змін, ми побачимо іншу аудиторію. Адже ті, хто росте, слухаючи лише російський реп, залишиться з порожнечею всередині. Там корисного для суспільства посилу немає, лише комерція.

Фестивальне літо та Євробачення

Нещодавно організатори фестивалю Atlas Weekend оголосили, що все ж проведуть його влітку 2021-го. Але без хедлайнерів. Як думаєте, чи вдасться цей експеримент?

— Там братимуть участь українські виконавці та, за словами організаторів, виконавці з сусідніх країн — Росії, Білорусі та, можливо, Грузії. Думаю, 60% лайн-апу складатимуть українські гурти. Звичайно, це вплине на кількість глядачів.  Ті, хто очікували на хедлайнерів, здадуть квитки. Замість 100 тис. глядачів на день прийде тисяч 20-30.

А що буде з UPark Festival?

Цей фестиваль, на відміну від Atlas, повністю залежний від західних артистів. 80% учасників UPark — світові музичні гранди. Такий підхід мені дуже подобається. Буде дивно, якщо організатори фесту теж вирішать експериментувати та влаштовувати подію лише з напівлокальним складом, без Slipknot, Gorillaz та Deftones, яких вони раніше заявили як учасників.

Сподіваюсь, організаторам вдасться знайти сили і перенести повноцінний фестиваль на 2022 рік.

Травень місяць, коли традиційно проходить Євробачення. Що варто очікувати гурту Go-A, який представлятиме Україну? Чи вдасться їм пройти у фінал конкурсу?

У мене немає жодних сумнівів, що вони потраплять у фінал. Пісня «Шум», з якою вони і виступатимуть на конкурсі, — драйвова. Це дуже важливо для таких змагань. Адже у тебе є три хвилини, за які потрібно запам'ятатись. Також бачу, що великій кількості європейських блогерів заявка від України сподобалась.

Якщо пройдуть у фінал, дайте ваш прогноз, яке місце посядуть?

— Місце на Євробаченні залежатиме ще й від результатів тестів на COVID, який здаватимуть усі учасники. Адже якщо у учасника або учасників виявлять «корону», то гурт не виступатиме у прямому ефірі. Тому перед самим конкурсом усім країнам потрібно подати записи виступів своїх представників. На випадок форс-мажору. Але якщо це не брати до уваги, то сподіваюсь на потрапляння України у першу десятку. Якщо ж постановка номера виявиться ефектною, — то у топ-5.

«Ми недозаробили 8 млн грн через карантин та скасовані концерти»