Василь Малюк

Президент Володимир Зеленський призначив заступника голови СБУ Василя Малюка на посаду тимчасово виконуючого обов'язки голови СБУ.

Про це мовиться в указі глави держави від 18 липня.

Василь Малюк займе місце Івана Баканова, якого президент усунув від посади разом із Генпрокурором Іриною Венедіктовою. Баканова відсторонили від виконання обов'язків за статтею 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ (невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків).

Попри усунення Баканова в ОП заявляють, що це не означає звільнення. Повноваження голови СБУ припинені на час перевірок, рішення щодо позбавлення посади ухвалять пізніше.

Хто такий Василь Малюк

Василь Малюк є уродженцем міста Коростишів Житомирської області. У 2005 році здобув вищу юридичну освіту у Національній академії СБУ за спеціальністю правознавство.

При цьому вже з 2001 року розпочав військову службу в органах державної безпеки. За цей час обіймав посади від оперуповноваженого до заступника начальника управління.

Перед останнім призначенням обіймав посаду заступника голови СБУ — начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

У серпні 2020 року видання Dетектив-Info писало, що Малюк нібито причетний до контрабанди тютюну в одному з портів Одеси. Того ж року Центр протидії корупції заявляв, що заступник голови СБУ не подав електронну декларацію про майновий стан, хоча був зобов'язаний зробити це після змін до закону.

У вересні 2021 року «Українська правда» інформувала, що Василя Малюка бачили на дні народження Олега Татарова, заступника глави Офісу президента. 

Зеленський звільнив з посади Андрія Мельника та ще чотирьох українських послів