новофедорівка вибухи

У вівторок, 9 серпня, в окупованому Криму пролунали вибухи у населеному пункті Новофедорівка Сакського району неподалік Євпаторії.

Там знаходиться військовий аеродром російської армії «Саки».

Сhas News зібрав все, що відомо про інцидент, що говорять про причини вибухів, як реагують мешканці півострову і користувачі соцмереж.

Вибухи в Новофедорівці: що сталось

Близько 15:20 на території аеродрому «Саки» в районі населеного пункту Новофедорівка пролунало кілька потужних вибухів.

Аеродром «Саки» — один з ключових для російської авіації у війні проти України. Там базується 43-й винищувальний авіаційний полк рф, літаки Су-30 СМ, Су-33 та бомбардувальники Су-24М.

З Криму російські військові регулярно наносять ракетні удари по українським містам.

В міноборони рф заявили, що відбулась детонація кількох авіаційних боєприпасів, а авіаційна техніка на аеродромі не пошкоджена.

Вибухи в Криму: постраждалі і одна жертва

Спочатку в міноборони рф заявили, що постраждалих немає.

Проте місцеві мешканці повідомили, що до Новофедорівки виїхало чимало швидких з Євпаторії.

Згодом пропагандистське агентство «РИА Новости» повідомило, що до лікарні доправили п'ятьох постраждалих від інциденту, включаючи одну дитину.

А так званий «голова Криму» Сергій Аксьонов повідомив, що внаслідок вибухів загинула одна цивільна людина.

Що стало причиною вибухів у Новофедорівці

Незабаром після початку детонації на аеродромі у Криму головний редактор пропагандистського телеканалу RT Маргарита Сімоньян написала у Telegram, що «на місці вважають, що не прильоти, а диверсія, а то й взагалі головотяпство».

Пізніше провладні російські агентства з почиланням на джерело в міноборони рф поширили повідомлення про те, що основною причиною надзвичайної події на авіабазі в Криму розглядається порушення вимог пожежної безпеки.

Нібито немає жодних ознак, доказів чи фактів навмисного впливу на боєприпаси з метою підриву на аеродромі Новофедорівки.

Та ж Сімоньян додала, що «жодних прильотів не було».

Міністерство оборони України вже ввечері також прокоментувало вибухи у Криму.

«Міноборони України не може встановити причину займання, однак вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях. Факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні. Не виключаємо, що окупанти «випадково» знайдуть якісь характерні «шеврон», «візитівку» чи навіть «ДНК». Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний», — йдеться в повідомленні.

Що відбувається в Криму після вибухів у Новофедорівці

Вибухи на аеродромі «Саки» відчувались на пляжах Криму біля Євпаторії. Відпочивальники спостерігали дим і чули вибухи. Після цього мешканці почали тікати з пляжів.

Місцева «влада» оголосила евакуацію у Сакському районі  і встановила п'ятикілометрову зону оточення у Новофедорівці.

Також росЗМІ повідомили, що на виїзді з півострова утворився затор, який починається задовго до Кримського мосту.

Новофедорівка і меми: як відреагували соцмережі

Українці вже традиційно не залишили резонансну подію без уваги. Не чекаючи офіційних заяв з обох боків, користувачі викладали в соцмережах меми і фотожаби.