Відключення електроенергії восени та взимку 2023

З наближенням опалювального сезону 2023/24 зростає ризик нових ворожих ударів по українській енергосистемі.

Chas News розповідає, як Україна готується до можливих атак, а також наводить прогнози посадовців і експертів щодо ризику відключень світла.

За яких умов можливі відключення світла в Україні та наскільки реальна загроза блекауту

Міністр енергетики Герман Галущенко запевняє, що українська енергосистема готова до проходження зимового сезон і відключення світла не плануються. Однак лише у разі відсутності нових ударів ракетами та дронами.

При цьому міністр наголошує, що українці вже мають великий досвід і зможуть забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації. Хоча і визнає, що росія також може модифікувати свої удари по енергосистеми. Однак попри це Галущенко вважає, що блекаут Україні не загрожує.

«Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер», — підкреслив міністр.

Володимир Кудрицький, керівник Укренерго, також впевнений, що в опалювальний сезон українська магістральна мережа зможе працювати без обмежень.

«Наша мета зробити так, щоб відключення будь-якого великого елемента мережі, чи то лінія електропередач, трансформаторна підстанція або енергоблок, не спричиняв обмеження споживачів», — розповідав він наприкінці липня під час візиту на Харківщину.

Тоді посадовець зазначив, що магістральна мережа Укренерго має приблизно 70-80% пропускної спроможності в порівнянні з торішніми показниками, але відновити її на 100% не вдасться через величезний масштаб руйнувань.

Водночас експерти попереджають, що цього року Україна увійде в осінньо-зимовий період без «запасу міцності», який мала минулого року.

«Цієї зими легше не буде. Минулої зими нас рятувала наявність власних запасів обладнання. Якщо нам розбивали трансформатор на одній теплоелектростанції, то ми швидко із законсервованого блока іншої електростанції знімали трансформатор і перевозили на енергоблок, що працює. Таких запасів наразі немає. Ми намагаємося їх сформувати», — розповідав в інтерв'ю Forbes Максим Тимченко, генеральний директор ДТЕК.

Крім того, на стабільну роботу енергосистеми, враховуюючі її минулі руйнування, можуть впливати не лише обстріли, але й сильні морози, під час яких електроспоживання стрімко зростає. У такому разі можливий дефіцит електронергії і відповідні наслідки.

«Ймовірність блекаутів досить низька, але ймовірність планових чи аварійних відключень існує», — коментував це питання ВВС Україна Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Як Україна готує енергосистему до зими, щоби уникнути блекауту

За час повномасштабної війни в Україні верифіковано 271 влучання по об'єктах енергоінфраструктури, більшість з яких припали на минулі осінь та зиму. Такі дані станом на середину липня наводив міністр енергетики Герман Галущенко.

За його словами, загалом ударів зазнали приблизно 50% всієї енергосистеми — як генерація, та і передача. При цьому прем'єр Денис Шмигаль раніше зазначав, що в Україні немає жодної ТЕС чи ГЕС, яка б узимку не зазнала ворожих атак. 

Протягом останніх місяців в Україні активно проводяться відновлювальні роботи.

«По АЕС: відремонтовано 5 атомних блоків, ще 4 у ремонті. По ТЕС: відремонтовано 62% енергоблоків від запланованих. По ТЕЦ: відремонтовано 70%. По ГЕС: відремонтовано та перебувають в ремонті 32 агрегати. «Укренерго» на майже 80% відремонтувало магістральні мережі. Високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану», — повідомляв 13 серпня Шмигаль.

Крім того, в Україні накопичують резервні джерела живлення та проводяться заходи для зниження навантаження на енергосистему.

Наприклад, наприкінці липня нашій країні за підтримки міжнародних донорів передали 508 систем Tesla Powerwall. Це потужні акумулятори, які можуть частково живити лікарню, дитячий садок або інший обʼєкт критичної інфраструктури.

Також розширено програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Тепер нею зможуть скористатися заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї, спортивні організації та інші. Планується, що таким чином вдасться замінити 50 млн ламп.

Ще один напрямок — формування багаторівневого захисту для енергетичних об'єктів. Деталі з міркувань безпеки не розголошуються. Однак, як зазначав голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм, мова йде про будівництво спеціальних захисних споруд, які не мають аналогів у світі.

Чи буде росія знову атакувати українську енергосистему

Цієї осені та зими росія з високою імовірністю поновить масовані удари по об'єктах енергетичної інфраструктури. Такої думки дотримуються президент, прем'єр та військові. А в ГУР МО ще наприкінці липня повідомляли, що російська розвідка вивчає стан енергосистеми України для визначення критичних об'єктів, які найбільше на неї впливають.

Також росія нарощує виробництво та накопичує запаси ракет, які здатні долати понад 500 км. На кінець липня, за даними ГУР, арсенали рф нараховували 270 балістичних та крилатих ракет до комплексів «Іскандер», 140 «Калібрів», близько 100 ракет Х-101/555/55 і 75 «Кинджалів». Крім того, ворог має 150 ракет Х-22, які агресор прагне вдосконалити до версії Х-32 — щомісяця проходять модифікацію до 10 одиниць.

Щоправда, у розвідці вважають, що масовані ракетні обстріли рівня кінця минулого року наразі малоімовірні.

«Таких масованих обстрілів, як це було минулого жовтня, листопада, грудня, коли вони випускали по 70-100 ракет одночасно — найімовірніше, вже не буде: росіяни усвідомлюють, що вони можуть не добитись своєї цілі, а натомість лише виснажать свої запаси, як це було минулого року», — пояснив представник ГУР Вадим Скібіцький.

Коли в Україні можливий відлючення світла та блекаут: прогнози астрологів та мольфарів

Українські ЗМІ ледь не кожного дня публікують прогнози астрологів, мольфарів та різних інших екстрасенсів на тему нових ракетних ударів, відключень світа та блекаутів. Здебільшого ці «пророцтва»  являють собою переказ пересторог від ГУР чи українських посадовців. Інколи зустрічаються і більш конкретні передбачення, однак вірити їм не варто.

Chas News раніше вже пояснював на прикладах, чому прогнози українських екстрасенсів не заслуговуються на увагу, так само як і різні тлумачення пророцтв Нострадамуса чи Ванги.

Чому Україні слід надати пряму допомогу в захисті повітряного простору над Києвом і тилом