військовослужбовці пенсія
31 ОМБр

В умовах війни в Україні і загальної мобілізації в суспільстві час від часу починаються спекуляції щодо військових пенсіонерів.

Мовляв, вони вийшли на пенсію у 45 років, отримують солідні виплати, а мобілізації не підлягають.

Сhas News розібрався, що з цього правда: яку пенсію отримують військові пенсіонери України та скільки з них зараз служить в рядах ЗСУ.

Хто такі військові пенсіонери

Соціальний пакет для військовослужбовців здавна передбачає особливі умови пенсійного забезпечення.

Військовослужбовці ЗСУ та представники інших силових структур мають право на достроковий вихід на пенсію у разі наявності потрібної вислуги років. Умови її нарахування та обчислення суттєво відрізняються від цивільних. Ці питання регулює закон «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

«Деякі інші особи», про які йдеться у документі, — це представники:

  • органів внутрішніх справ,
  • Нацполіції,
  • НАБУ,
  • Служби судової охорони,
  • Державної служби спецзв’язку та захисту інформації,
  • підрозділів цивільного захисту,
  • податкової міліції,
  • Бюро економічної безпеки,
  • Державної кримінально-виконавчої служби.

Точний перелік, хто саме з цих структур має право на особливу пенсію, визначений у статті 1-2 цього закону.

Види пенсій військовослужбовців

В Україні є три види пенсій для військовослужбовців:

  • пенсії за вислугу років — вони встановлюються довічно;
  • пенсії за інвалідністю — термін на який призначаються такі виплати встановлює медико-соціальна експертиза. В цьому випадку все залежить від обставин отримання інвалідності та причетності до воєнних дій;
  • пенсія за втратою годувальника — виплачують непрацездатним членам сім'ї загиблого, які були на його утриманні. 

Які умови для виходу військовослужбовців на пенсію за вислугу років

  • З 1 жовтня 2020 року вийти на пенсію можуть військові, які мають вислугу 25 календарних років. Тобто, якщо військовий розпочав службу ще з курсантської лави, приблизно у 43 роки він міг вийти на пенсію.
  • Військові при досягненні 45-річного віку за наявності у них страхового стажу 25 років, з яких не менше ніж 12,5 календарних років становить військова служба
  • При досягненні 45-річного віку і за наявності 20 календарних років вислуги — у разі звільнення внаслідок реформування (скорочення чисельності) ЗСУ.
  • Військовослужбовці, які займали посади льотного складу та плаваючого складу підводних човнів — за наявності 20 років вислуги незалежно від віку.

При цьому час проходження служби, протягом якого військовослужбовці брали участь у відсічі російській агресії, зараховується до вислуги років на пільгових умовах — один місяць служби за три.

Важливо: призначення пенсії можливе лише після звільнення з військової служби.

Як визначається розмір пенсій військовослужбовців

Пенсійне забезпечення військовослужбовців фінансується з державного бюджету й розраховується таким чином:

  • військовослужбовцям, які мають вислугу 20 років — у розмірі 50% від середньомісячного грошового забезпечення за останні 24 місяці служби та по 3% за кожен додатковий рік вислуги. Тобто, якщо військовий пішов на пенсію на підставі досягнення 25 років пенсії то він отримуватиме одразу 65% від своєї зарплати (оклад та надбавки).
  • при звільненні за станом здоров’я при наявності 20 років вислуги – 55% грошового забезпечення за останні 24 місяці служби тплюс 3% за кожний рік додаткової вислуги.
  • військовим, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12,5 календарних років становить військова служба — 50% сум забезпечення та додатково 1 процент за кожен рік страхового стажу понад 25 років.
  • військовим, які звільняються з військової служби у зв’язку з реформуванням ЗСУ, — 50% грошового забезпечення за 20 років вислуги та 3 проценти за кожний додатковий рік, але не більше ніж 65% разом.

Максимальна пенсія за вислугу років звільненого військовослужбовця може становити не більше 70% від його грошового забезпечення за останні 24 місяці служби. 

Водночас у військових, які на момент проходження служби були ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС та віднесені до категорії 1, максимальна пенсія може досягати 100% грошового забезпечення, до категорії 2 — 95%.

При цьому 43 стаття цього закону визначає, що максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Зараз ця сума становить 23 610 грн.

Як відрізняються пенсії військових та цивільних

Одна з головних відмінностей — у військових для обрахунку пенсії використовується їхнє грошове забезпечення за останні 24 місяці, у цивільних — зарплата особи за все професійне життя, що значно зменшує розмір середньої заробітної плати для розрахунку пенсії.

Крім того, у військових перерахунок пенсій відбувається і внаслідок індексації на інфляцію, і в результаті підвищення грошового забезпечення у чинних військовослужбовців. У цивільних — тільки індексація, яка враховує інфляцію та темпи приросту середньої зарплати.

Докладно про начислення пенсій військовим читайте в матеріалі Сhas News Пенсії військовим: правила нарахування і нюанси під час війни.

Чи можливий вихід на пенсію військового під час військового стану

Військовослужбовцю під час воєнного стану можуть призначити пенсію за вислугу років, якщо він відслужив відповідну кількість років. Однак голованя вимога для цього — звільнення з військової служби, а підстави для цього в умовах воєнного стану суттєво обмежені.

Скільки зараз в Україні військових пенсіонерів і скільки з них служать

Офіційні дані про кількість військових пенсіонерів зараз не публікують.

У 2018 році тодішній міністр соцполітики Андрій Рева розповідав, що в Україні нараховується 544 тис. пенсіонерів-силовиків. У березні 2023 року Пенсійний фонд повідомляв, що провів перерахунок виплат для 500 тис. осіб відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

При цьому у лютому народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики Галина Третьякова навела значно менші цифри. Відповідно до її даних, в Україні налічувалося 367 644 військових пенсіонерів. Тих, хто молодший за 60 років — 177 181 особа.

При цьому з цієї категорії перебували на військовій службі трохи більше 21 тис. осіб, а взагалі ніде не працювали 156 тис.

кількість військових пенсіонерів в Україні

У березні Третьякова також опублікувала відповідь Генштабу ЗСУ на її інформаційний запит. Відповідно до цих даних, саме у лавах Збройних сил станом на 1 січня перебували 5410 осіб, які отримували пенсію за вислугу років.

Питання мобілізації військових пенсіонерів в Генштабі та Міноборони не коментують. Натомість військовий експерт Олег Жданов пояснював, що мобілізувати їх можуть тільки за військово-обліковою спеціальністю і тільки на конкретну посаду, згідно з військовим рангом.

«Якщо військовий у запасі — його не мобілізують, поки немає місця за його військово-обліковою спеціальністю. За винятком добровольців, які за бажанням можуть погодитися на будь-яку посаду. У тому числі нижчу за їхнє звання», — казав експерт.

Крім того, за його словами, специфіка військової служби протягом тривалого часу часто призводить до проблем зі здоров'ям. Відповідно такі пенсіонери можуть не підлягати призову відповідно до медичних показників.

Чи продовжується виплата пенсій військовим під час мобілізації

Військовим пенсіонерам у разі призову їх на військову службу під час мобілізації виплата пенсій не припиняється.

Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

Проти у цьому випадку можливі варіанти, що після перерахунку розмір пенсії зменшиться. Наприклад, якщо при мобілізації військовий добровільно пішов на нижчу посаду з відповідно меншим розміром грошового забезпечення, від якого обраховується пенсія.

У таких випадках військовий пенсіонер може самостійно обрати, яку пенсію бажає отримувати — до чи після перерахунку.

Статус УБД: як отримати довідку про участь у бойових діях та навіщо вона потрібна