Протягом кількох місяців у вітчизняному медіа-просторі з’являються новини про те, що з 1 жовтня 2022 року в Україні жінок почнуть мобілізовувати до лав ЗСУ та заборонять їм виїзд за кордон.

Та ще на початку літа, у червні, у РНБО розповідали, що новини про мобілізацію жінок в Україні — це фейк, який «розганяє» російська пропаганда.

Chas News розібрався, чи справді жінкам обов’язково потрібно звернутись до військкомату у жовтні цього року?

Чи потрібно жінкам стати на облік у військкоматі з 1 жовтня 2022 року?

Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України, спростовує новини про те, що з 1 жовтня усім українським жінкам доведеться встати на облік у військкоматі.

«Не відповідає дійсності те, що начебто з 1 жовтня жінки, професії яких є у переліку військово-облікових спеціальностей обов'язково повинні будуть стати на облік. Річ у тім, що цю норму було відстрочено на рік, минулої осені набули чинності певні норми закону. Станом на сьогодні ситуація така: поки що до 1 жовтня це відстрочка, вона взагалі не діє, а до 1 жовтня вже є напрацювання, і ми робимо все можливе для того, щоб з 1 жовтня ніякої обов'язкової постановки на облік не було», — розповіла Маляр в ефірі національного телемарафону.

Тобто, з пояснень Маляр стає зрозуміло, що, скоріш за все, з 1 жовтня жінкам не доведеться іти до військкомату. Також з її слів можна припустити, що правила перетину кордону для жінок з 1 жовня не зміняться. 

Які спеціальності серед жінок потрібні українській армії

Також Маляр розповіла, що інформація про професії, які нібито залучатимуть до ЗСУ — це фейк.

Військовий облік жінок у 2022 році: яким професіям треба з'явитись у військкоматі

«Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби  суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку», написала заступниця міністра оборони у соцмережі.

Втім додала, що ЗСУ  все ж потрібні фахівці:

  • медицини;
  • радіотехніки;
  • харчових технологій.

Чи залучатимуть жінок до лав ЗСУ примусово?

Ні. Маляр нагадує, що зараз ідеться лише про добровільну постановку на військовий облік. Також вона зазначила, що з 2014 року ні одна жінка не потрапила на фронт примусово, лише виявивши власне бажання.

Нагадаємо, Chas News розповідав про те, хто з чоловіків віком 18-60 років може виїхати за кордон під час воєнного стану.

Посвідчення про приписку до призовної дільниці: що це таке і як отримати
Міноборони та волонтери працюють над створенням військової форми для жінок — ВВС