Getty images

За тиждень в Києві випало більше пів метра снігу. До того ж, сильні вітри призвели до значних переметів. На автошляхах столиці цілодобово працює техніка, щоб хоч якось забезпечити рух транспорту. Міська влада вже відрапортувала про рекордні тонни снігу, що вивезли з доріг. А ось у дворах будинків таких тонн залишилося не менше.

Втім, Chas News вже розповідав, чому на дорогах міста неможливо прибрати весь сніг. У дворах будинків та на прибудинкових територіях ситуація схожа — таке собі місто в мініатюрі. Наплив автомобілів актуальний не лише для шляхів — автівками заповнено двори майже всіх багатоквартирних будинків. Проблему посилюють покинуті автомобілі, які роками перебувають просто неба.

За аренду трактора просять чималі гроші / Gettyimages

«Подивіться, скільки автомобілів стоїть в дворі. Деякі ніколи не виїжджають. Наш майстер хотів купити старенький «Жигуль», поки той не догнив, так навіть не може дізнатися, хто господар. Трактори працюють, розчищено, де це можливо. Плюс двірники трудяться з ранку до ночі. Закінчаться снігопади — кучугури будемо вивозити. Зараз чекаємо на техніку, майже вся працює на автошляхах», — розповіли в одній з житлово-експлуатаційних контор (ЖЕК) Дарницького району Києва.

Навіть заробити можна

Снігу багато і вистачить на всіх. Протягом суботи, 13 лютого, з Києва вивезли його рекордну вагу — майже 14 тис. тонн. В соціальних мережах вже згадали старий мем про м'язи, задіяні в процесі прибиранні снігу лопатою. Більше того, боротьба зі снігом активізувала підприємницькі настрої в суспільстві. Буквально за два дні на сервісах безкоштовних оголошень з'явилися тисячі повідомлень про прибирання та вивезення снігу. Варіантів більш ніж достатньо — від ручних знарядь до спецтехніки. Ціни також різні — за допомогу одного робітника з лопатою просять 500—700 грн, за спецтехніку — від 1 тис. грн, вивезення прибраного снігу — від 2 тис. грн, але його вантаження оплачується окремо.

За допомогу робітника з лопатою просять 500—700 грн, за спецтехніку — від 1 тис. грн, вивезення прибраного снігу — від 2 тис. грн

«Якщо замовите до обіду, то завтра можемо встигнути до вас. У нас парк техніки і рук, але є значний попит, тому готові взяти людей. Працюємо по передоплаті. Треба встигнути заробити, поки сніг не розтанув», — розповідають Chas News по телефону, вказаному в одній з об'яв.

Хто прибере?

Олег Попенко, голова Союзу споживачів комунальних послуг, нагадує, що за прибирання прибудинкової території з мешканців будинку утримується щомісячна оплата. Тому за прибирання снігу, як і сміття, варто запитати в компанії, що управляє будинком.

«Якщо сніг не прибрано, щонайменше троє мешканців будинку повинні скласти і підписати відповідний акт. Далі документ передають в керуючу компанію з вимогою перерахувати оплату за ненадання послуг з прибирання території», — пояснює Попенко.

Наскільки це допоможе, складно відповісти, але в ЖЕКу, як мінімум, мають відреагувати. Ще один варіант — поскаржитися до комунального контактного центру 1551. Станом на другу половину дня 15 лютого в системі зафіксовано майже 4,9 тис. повідомлень про незадовільне чищення снігу та льодяного покриву на міжквартальних проїздах, вулицях та тротуарах міста. В процентному співвідношенні це більше 94% всіх поданих скарг.

Коли мова йде про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку(ОСББ), то тут скаржитися немає куди. За словами Попенка, варто звертатися до голови ОСББ з проханням роз'яснити ситуацію. Можливо, територію приберуть за особливим графіком. Як ні, то це вже питання ефективності роботи керівництва об'єднання.

Без допомоги городян комунальникам доведеться важко / Getty images

Віталій Селик, голова «Ради з урбаністики Києва», відзначає, що проблеми зі снігом у дворах виникають через неефективне керівництво прибудинковою інфраструктурою. За його словами, якщо один двірник не може прибрати територію, йому необхідна допомога механізації, яку треба закупити. «Снігу дуже багато, зрозуміло, що одразу з ним не впоратися. Не може людина з зарплатою 6 тис. грн прибрати все сама. Якщо ЖЕК виділить додаткових двірників, значить, в якомусь будинку їх взагалі не стане. Тому треба зрозуміти ситуацію. А ще краще — мешканцям самим взяти участь в прибиранні, як це відбувається в Європі», — говорить Селик.

Варто нагадати, що власники бізнесу несуть відповідальність за територію поруч зі своїми будівлями. Саме власник кафе, ресторану чи магазину має прибрати сніг, лід та бурульки в радіусі десяти метрів або ж до межі власності сусіднього бізнесу. За виконанням цих вимог слідкує благоустрій міста. А в разі їх порушення карає штрафами — від 1,36 тис. грн. до 1,7 тис. грн. Влада міста вже звітувала про те, що з початку снігопадів винесено понад 5,5 тис. приписів та складено 600 протоколів за несвоєчасне прибирання снігу.

Погодний апокаліпсис. Чому Кличко ніяк не впорається зі снігом?
На Чернігівщині чоловік заявив про вбивство вітчима, щоб поліцейські розчистили сніг