Вишиванки Зеленського День вишиванки

18 травня в Україні відзначають День вишиванки. Chas News з цього приводу розповідає, як українські національні сорочки увійшли в гардероб президентів та перших леді.

День вишиванки: історія свята

День вишиванки щороку відзначається у третій четвер травня. Першою таку ідею запропонувала ще у 2006 році студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. 

Ініціатива прижилася і поступова почала поширюватися — спочатку у межах університету, потім — інших навчальних закладів, міста та врешті — усією країною та посеред української діаспори по усьому світу.

Президенти без вишиванок: Леонід Кравчук та Леонід Кучма

Перші два президенти Леонід Кравчук та Леонід Кучма надавали перевагу офіційному дрескоду — костюму, білій сорочці та краватці. Хоча під час візитів у регіони були не проти, щоби їх зустрічали у вишиванках з хлібом та сіллю.

Леонід Кравчук вишиванка

Леонід Кучма вишиванка

А Кучмі під час інавгурації на другий термін приніс булаву саме хлопець у національному українському вбранні.

вишиванка леонід кучма інаугурація булава

Лише в останні роки життя Кравчук став частенько одягати вишиванки на різні публічні заходи та інтерв'ю, а Кучма так і досі залишається відданим костюму та краватці.

Вишиванки входять у моду: Віктор та Катеринка Ющенки

Вишиванку ввів у президентський дрескод Віктор Ющенко. Він разом із родиною доволі часто одягав національну сорочку на різні публічні заходи.
Віктор Ющенко вишиванка Чернеча гора

Віктор Ющенко у вишиванці

Віктор Ющенко Сорочинський ярмарок вишиванка

Одним із лобістів вишитого одягу стала дружина третього президента Катерина Ющенко. Вона носила як традиційні вишиванки, так і дизайнерські — від Роксолани Богуцької.

Катерина Ющенко сукня від Роксолани Богуцької

Катерина Ющенко сукня Роксолана Богуцька

Віктор Янукович вишиванки не носив, хоча як мінімум одну прикупив собі на Сорочинському ярмарку у 2010 році. А от його прем'єр Микола Азаров у 2012 році прийшов в українській сорочці на фестиваль у Пирогово.

Віктор Янукович вишиванка

Микола Азаров у вишиванці

Після втечі до рф вони, якщо і носять вишиті сорочки, то — імовірно, російські косоворотки.

Вишиванки Петра та Марини Порошенків

Петро Порошенко носив вишиванки задовго до обрання президентом. Тож не дивно, що після перемоги на виборах у 2014 році він не змінив своїх звичок. П'ятий президент України регулярно одягав вишиванки на урочисті заходи, сімейні фотосесії та навіть у закордонні відрядження.

Петро та Марина Порошенки на святкуванні п'ятої річниці «5 каналу», 2008 рік

Петро порошенко мельбурн вишиванка 2014

Родина Порошенків у вишиванках від Роксолани Богуцької

Дружина президента Марина Порошенка також стала активним популяризатором українського національного вбрання. До речі, вона як і Катерина Ющенко, полюбляє сукні від Роксолани Богуцької, хоча користується послугами і інших вітчизняних дизайнерів.

Марина Порошенко у сукні-вишиванці від бренду Vita Kin, 2015 рік

Марина Порошенко на великодній службі у костюмі в національному стилі, що апелює до традицій Гуцульщини, 2018 рік.

Вишиванки Володимира Зеленського

Чинний президент також періодично одягає вишиванки. У 2019 році День вишиванки припав на 16 травня — усього за кілька днів до інаугурації Володимира Зеленського. Тоді він вітав українців зі святом у чорній сорочці з орнаментом синього кольору.

Вишиванки Зеленського День вишиванки 2019 рік

Наступного року Володимир та Олена Зеленські вітали українців разом у сорочках від бренду Etnodim. Президент обрав білу лляну з темною лаконічною вишивкою, а його дружина — темно-синю з яскравим візерунком.

Володимир та Олена Зеленські у вишиванках від бренду Etnodim, 2020 рік

У 2021 році президент та перші леді через вибір незвичних вишиванок потрапили у скандал. На День вишиванки вони одягнули авторські сорочки від дизнайнера Артема Климчука. Тоді багато коментаторів у соцмережах побачили у них російські косоворотки. Однак дизайнер переконував, що вишиванки розроблялися за зразками старовинних сорочок, які знайшли в музейних архівах Дніпропетровської області.

Володимир Зеленський вишиванка Артем Климчук 2020

З початком повномасштабної війни Володимир Зеленський відмовився від ділових костюмів і носить одяг у стилі мілітарі. Проте вишиванки він все одно періодично вдягає.

У 2022 році президент вітав українців із Днем вишиванки у сорочці прямого силуету під назвою Velych від українського бренду Etnodim. Вона була кольору хакі з пастельним піксельним орнаментом дубового листя, що символізує чоловічу енергію і силу, а також символізує довголіття та терпіння. 

У червні 2022 року цю вишиванку продали на благодійному аукціоні у Вашингтоні за $100 тис.

Володимир Зеленський у вишиванці Velych від українського бренду Etnodim, 2022 рік

А у серпні президент кілька разів з'явився у вишиванці кольору хакі від бренду Indposhiv з авторською вишивкою білоруської художниці Руфіни Базлової. На ній замість квітів зображені танки, БТР, колоски пшениці та українці, які тримаються за руки.

Вишиванка Зеленського  Indposhiv з вишивкою Руфіни Базлової

У 2023 році Зеленський записав великоднє привітання у вишиванці «988» від Etnodim. Її дизайнери використали сучасну інтерпретацію традиційної вишивки і прикрасили сорочку зображеннями-символами Київської Русі. Зокрема, на ній можна побачити тризуб, герб київських князів, два схрещені мечі, а також гілки калини та пшениці.

Зеленський у вишиванці «988» від Etnodim

У 2023 році День Вишиванки співпав з Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У зв'язку з цим президент цього разу обрав особливу сорочку — з орнаментами, які символізують єдність українського і кримськотатарського народів.

Зеленський вишиванка День вишиванки 2023

Вишиванки Олени Зеленської

Олена Зеленська регулярно одягає вишиванки від різних вітчизняних брендів. 

Так, у липні 2019 року під час візиту до Канади вона взяла синю вишиту сукню від бренду Vita Kin. А у липні  2020 році до святкування Дня Незалежності перша леді обрала білу сорочку від Артема Климчука з елементи традиційної полтавської вишивки. 

Олена Зеленська у сукні від Vita Kin у Канаді, 2019 рік

Олена Зеленська у вишиванці від Артема Климчука, 2020 рік

Під час візиту до США у липні 2022 року у гардеробі першої леді була сорочка бренду Foberini — з білого льону та білою вишивкою з квітковим орнаментом.

Олена Зеленська у сорочці від бренду Foberini

У серпні 2022 року під час презентації у Лондоні проєкту «Книжки без кордонів» вона одягнула сорочку моделі Smilyvist від бренду Etnodim. Дизайнери створювали її як форму для цивільних, які захищають Україну, — волонтерів, благодійників, активістів.

Олена Зеленська у вишиванці моделі Smilyvist від бренду Etnodim, 2022 рік

З Різдвом у 2023 році Олена Зеленська вітала українців у чорній сукні із золотою вишивкою від івано-франківського бренду Gaptuvalnya. Плаття прикрашав орнамент «Гранатова Лоза», який символізує благополуччя.

Олена Зеленська у вишитій сукні від бренду Gaptuvalnya

А вже за два тижні вона на Всесвітньому економічному форумі у Давосі презентувала українську формулу світу у білій вишиванці з чорним геометричним орнаментом від бренду Must Have.

Олена Зеленська у вишиванці від бренду Must Have

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Розповідаємо про регіональні особливості вишивки та показуємо, як виглядають світові зірки у традиційному українському вбранні
Фотоісторія. Які світові зірки полюбляють носити вишиванки