Новорічні прикраси
Getty Images

В Україні стартував період новорічних свят, які українці звикли проводити гучно. ПЦУ навіть думає про те, щоб послабити або скасувати піст на Новий рік. Тож є прекрасна можливість хоч трохи відпочити від буденних проблем та роботи, а також приємно провести час з друзями і родичами. Головне — щоб святковий настрій не зіпсували відчуття тривожності, що наростає, неначе сніжний ком, та сварки. На жаль, таке не рідкість.

Як їх краще уникнути, Сhas News запитав у психологів Юлії Медведєвої та Богдани Янків.

Чому люди сваряться під час свят?

Напередодні свят зростає емоційна екзальтація, розповідає Юлія Медведєва. «Людей переповнюють емоції і не завжди їх можна відстежити. У такому стані піднімаються не лише позитивні емоції, але й непроговорені образи, тривожність тощо», — пояснює фахівець.

Святкова ейфорія, часто посилена дією алкоголю, призводить до послаблення самоконтролю. За таких умов негативні емоції можуть вирватися на поверхню, що в результаті і призводить до скандалів.

Юлія Медведєва

Крім того, як зазначає психолог, у нашому суспільстві і так існують проблеми з вираженням емоцій. Не завжди вдається правильно сказати навіть приємні слова і обрати для цього відповідний момент. Обговорювати ж речі, які не подобаються у взаємних стосунках, часто буває ще складніше, а під час свят, коли усі перебувають в емоційному збудженні, — тим паче.

Святкова ейфорія, часто посилена дією алкоголю, призводить до послаблення самоконтролю. За таких умов негативні емоції можуть вирватися на поверхню, що в результаті і призводить до скандалів

У сімейному колі приводом для сварок часто стають бажання родичів спроєктувати власний досвід, очікування та мрії на близьких, розповідає Богдана Янків.

Як результат, звучать питання на кшталт «Чому ти не заміжня?/Не жонатий?», «Коли знайдеш/зміниш роботу?» та нав'язливі поради, як діяти в тій чи іншій ситуації, навіть якщо про них і не просили. Співбесідник відповідає дратівливістю, агресією, протестом проти спроб «когось керувати моїм життям».

Як уникнути сварок з рідними?

Юлія Медведєва закликає будь за що зберігати позитивний настрій та доброзичливість, а під час святкування максимально конкретно обговорити усі гарні речі, навіть найдрібніші, які трапилися минулого року. «Це буде розряджати обстановку та вносити позитив», — говорить психолог. А під час спілкування необхідно поважати почуття іншої людини, зберігати коректність та ввічливість.

Богдана Янків

Богдана Янків також радить ретельно вибирати подарунки. Нехай це буде якась дрібничка, але річ, про яку людина раніше згадувала. Напередодні та під час святкування треба більше уваги приділяти справам, які дозволяють ділитися радісними емоціями, — наприклад, разом готувати, прикрашати будинок, придумувати конкурси.

У разі, якщо ви розумієте, що під час зустрічі з близькими не уникнути конфліктних ситуацій, необхідно наперед продумати, як їм запобігти та обміркувати свою поведінку на випадок, якщо це не вдасться зробити. «Як би нам не хотілося змінити когось, їхні реакції, поведінку, почуття — ми не в силі це зробити. Однак ми можемо змінити своє ставлення до цієї людини та ситуації, щоб не псувати святковий настрій та стосунки», — наголошує психолог.

Напередодні та під час святкування треба більше уваги приділяти справам, які дозволяють ділитися радісними емоціями, — наприклад, разом готувати, прикрашати будинок, придумувати конкурси

Тож треба намагатися не дратуватися, а спробувати перевести неприємну розмову в інше русло, відповідати необразливими жартами, а якщо це не вдається — краще просто вийти з кімнати чи піти прогулятися.

«Можуть виникати суперечності, однак їх краще обговорити пізніше, не на піку емоцій. Свята для цього не найкращий час», — додає Медведєва.

У разі, якщо неприємну для вас бесіду не вдається перевести на іншу тему, необхідно вчасно зупинити співрозмовника — чітко, але спокійно і нейтральним тоном. Янків радить для цього використовувати фрази на кшталт «Давай сьогодні про це не будемо говорити», «Я б не хотів/ла розвивати цю тему», які дають іншій стороні зрозумілий сигнал, що ви не бажаєте продовжувати розмову.

Алкоголь може розсварити навіть найкращих друзів. Як цього не допустити?

Дуже часто причиною сварок та конфліктів стає алкоголь. Під його впливом людина розслабляється та втрачає самоконтроль, і наслідки можуть бути непередбачуваними.

Для уникнення конфліктів «на алкогольному ґрунті» психологи радять дистанціюватися та не вступати в конфронтацію з сп'янілою людиною, яка проявляє ознаки агресії. А також, що важливо, не запалюватися від почутих слів, адже необхідно розуміти, що ваш співрозмовник не повністю контролює свої дії.

Сварка за родинним столом

Якщо ж розгорілася серйозна сварка, слова не завжди можуть допомогти. Найкраще за все фізично розвести її учасників, наприклад, по різних кімнатах. Бажано, щоб для цього хтось у дружній компанії був готовий узяти на себе роль такого собі «мудрого лідера».

Сусіди заважають спати. Що робити?

Хтось закінчує зустрічати Новий рік невдовзі після привітання президента, хтось бушує до ранку, а хтось взагалі ігнорує це свято. Тож не дивно, що за таких умов сусіди часто заважають одне одному та не дають спокійно відпочити у новорічну ніч.

Звісно, можна спробувати постукати у квартиру, де засіла галаслива компанія, попросити вести себе тихіше чи, як варіант, приєднатися до них. Однак психологи радять передусім намагатись відсторонитися. Наприклад, перейти в іншу кімнату, де менше чутно сусідів, увімкнути музику, пожартувати стосовно цих незручностей.

Чому перед Новим роком зростає відчуття тривожності та що з цим робити
Бодіпозитив: жити і померти в тренді
Чому я вирішила стати посмертним донором?