Пірнання в ополонку
Getty Images

19 січня православні християни відзначають свято Водохреща (Богоявлення Господнього). Напередодні свята, як і перед Різдвом, заведено їсти кутю. А в сам день Водохреща у храмах освячують воду, щоб віряни зберігали її потім весь рік. Після церковного обряду охочі занурюються в ополонку чи просто у відкриту водойму.

Як вже писав Chas News, етнографи не можуть дійти консенсусу, коли з’явилася ця традиція. Дехто вважає, що цей звичай запозичено з Росії в 1990-х і ще сотню років тому його на українських землях ніхто не практикував. Втім, і доказів протилежного чимало. Традиція купання на Водохреща в ополонках в різних куточках України зафіксована в багатьох текстах ХІХ та початку ХХ століття. Хоча це явище і не було таким масовим, як зараз.

Як би там не сталося, сьогодні багато людей пірнути в ополонку на Водохреща вважають ледь не обов’язком. А політики та селебрітіз взагалі перетворюють цю традицію на шоу.

Занурення у крижану воду

Тому ми поговорили з Вікторією Байдою, терапевтом та лікарем загальної практики медичної мережі «Добробут»‎ про те, як підготуватися до пірнання у зимову воду, щоб це не зашкодило здоров’ю. До того ж, як розповіла нам Вікторія, вона сама є адептом купань у крижаній воді, отже, добре знається на справі.

Ось п’ять її порад:

Про користь для здоров’я від загартовування взагалі та пірнання до ополонок зокрема можна говорити лише у випадку, якщо людина робить це регулярно і її організм підготовлений. Варто починати з холодного душу, а вже потім, поступово, переходити до більш серйозних‎ процедур. Якщо людина занурюється у холодну воду раз на рік — йдеться лише про слідування традиціям, не більше. Оздоровчого ефекту від цього очікувати не варто.

Якщо ви занурюєтесь в ополонку вперше, добре подумайте, чи варто це робити з головою. Пірнання у крижану воду для організму є сильним стресом, у відповідь на який організм виділяє шалену кількість гормонів. Головні з них — адреналін і кортизол. Адреналін звужує судини в організмі. При пірнанні з головою звуження судин у мозку буде ще більшим. Тому у декого може початися сильний головний біль.

З особливою обережністю до пірнання в ополонку треба ставитися гіпертонікам та людям із хворобами серця. До мене досить часто приходять пацієнти, які після пірнання скаржаться на біль у грудях. До того ж треба розуміти, що в результаті викликаного пірнанням стресу хронічна хвороба може загостритися не одразу, а ввечері або наступного дня. Отже, треба пильно слідкувати за своїм станом. Взагалі, якщо у вас є проблеми з тиском та серцем, перед тим як йти пірнати, краще порадьтеся зі своїм лікарем, чи можна вам це робити.

— Здавалося б, дрібниця, але перед тим як занурюватися у воду, розкладіть поруч теплі речі, особливо шапку! Вони повинні лежати так, щоб ви змогли їх натягнути на себе одразу — механічно, не замислюючись, що робити. З власного досвіду можу сказати, що у перші секунди після занурення навіть найпростіші дії можуть видатися складними. А за час, поки будете шукати одяг, є ризик переохолодитися.

— Варто взяти з собою термос з гарячим чаєм і одразу після пірнання випити його. А ось вживати алкоголь та курити не можна в жодному разі! Алкоголь та нікотин додатково звужують судини, які й так звузилися під дією гормонів.

Бустерна доза: навіщо її робити, де прищепитися та яку вакцину вибрати
Які з народних засобів від похмілля працюють насправді?
Чи варто боятися «‎Омікрону»?