Артобстріл

За час війни українці пережили вже не один десяток обстрілів. Крім того, за даними Марка Міллі, голови Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних сил США, протягом наступних кількох тижнів можлива ще більша ескалації бойових дій в УкраїніА перший заступник голови МВС Євген Єнін вважає, що Київ залишається головною ціллю російських військ та досі в небезпеці.

Які обстріли бувають?

Зазвичай розрізняють обстріл стрілецькою зброєю, мінометний та артилерійський.

Звук обстрілу стрілецькою зброєю ні з чим не сплутати це звучання вистрілів пістолетів, гвинтівок та автоматів.

Для мінометного обстрілу характерними є звуки гучного свисту та вибухів снаряда.

 

Один із найнебезпечніших видів вогневого враження під час воєнних конфліктів саме артилерійський.  

 

Якщо ви почули залп запуску та побачили димний слід снаряду у повітрі або ж спалахи вночі найімовірніше, це артилерійський обстріл.

Chas News нагадує, що потрібно робити, якщо ви опинились під час обстрілу на вулиці, у транспорті та які приміщення підходять для укриття.

Ви опинились на вулиці під час артобстрілу: що робити

Якщо будучи на вулиці ви почули свист снаряда, а через приблизно 2-3 секунди вибух, відразу падайте на землю.

Не панікуйте: якщо ви чуєте звук польоту, це означає, що снаряд пролетів досить далеко від вас, а ті 2-3 секунди перед вибухом лише підтвердили досить безпечну відстань.

Однак завжди існує ймовірність, що наступний снаряд полетить ближче до вас, тому швидко й уважно озирніться навколо: де можна сховатися надійніше.

  • Найкраще для цього підійде природний захист: канава, будь-який виступ або поглиблення в землі;
  • Якщо поруч є якась бетонна конструкція потрібно лягти поруч із нею.

Лягати потрібно аби знизити шанс влучення осколків. Осколки летять вгору й по дотичній. Якщо людина стоїть – більше ймовірності опинитися в них на шляху, ніж у положенні лежачи.

Ви опинились у транспорті під час артобстрілу: що робити

Варто негайно зупинити машину і швидко шукати укриття. Не розраховуйте, що на авто зможете швидко втекти від обстрілу: ви ніколи не знаєте, у який бік перенесеться вогонь. Крім того, бензобак вашого авто додає ризику.

Якщо обстріл застав вас у громадському транспорті, слід вимагати негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в протилежний від обстрілу бік у напрямку «від будівель і споруд» і залягти на землю. Озирніться й очима пошукайте більш надійне укриття неподалік. Перебігати або відповзати слід короткими швидкими кидками відразу після наступного вибуху.

Ви опинились вдома під час артобстрілу: що робити

Найкращий варітант спуститись у підвал, якщо він є в будинку. Якщо ні зійдіть на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще.

Знайдіть в будинку або квартирі максимально внутрішню кімнату, чим більше бетону навколо, тим краще. У жодному разі не ставайте навпроти вікон.

В обраному місці, сядьте на підлогу біля стіни чим нижче людина перебуває під час влучення снаряда, тим більше шансів, що її не зачепить осколком. Вікна можна замостити диванними подушками, закрити масивними меблями. Важливо, щоб вони не були пусті.  

Нагадуємо, що слідкувати за оголошенням повітряних тривог в режимі онлайн можна за посиланням

Прикрите небо. Як працює українська протиповітряна оборона
Хто такі резервісти: що потрібно знати про продовження мобілізації в Україні