З початком повномасштабного російського вторгнення багато українців відчули «інформаційний голод». Хтось намагався його вгамувати, оновлюючи сайти онлайн-ЗМІ, інші — дивлячись телемарафон, гортаючи стрічку Facebook чи телеграм-каналів.

А для багатьох важливим джерелом інформації стала Вікіпедія — онлайн-енциклопедія, у якій можна прочитати не лише про актуальні події, а й дізнатися відмінності HIMARS від MLRS, чи прочитати біографію Бориса Джонсона, Джо Байдена та Олафа Шольца.

Антон Процюк, адміністратор української Вікіпедії та координатор програм «Вікімедіа Україна», розповів Chas News, як війна вплинула на роботу онлайн-енциклопедії.

Антон Процюк: Вікіпедія

Як війна вплинула на роботу редакторів та волонтерів, які наповнюють Вікіпедію?

Активність редакторів та волонтерів трошки зменшилась на початку повномасштабного вторгнення — наприкінці лютого — в березні. Тоді Вікіпедія теж оновлювалась, але менш ніж зазвичай. Зараз активність вже майже повністю відновилась до того рівня, який був до великої війни.

Статті про війну дуже швидко оновлюються. У нас навіть є внутрішній мем, який стосується і нинішньої ситуації — коли якась відома людина померла, одразу 10 вікіпедістів біжать до статті оновити інформацію, замінити теперішній на минулий час.

Вікіпедія, попри те, що є енциклопедією, може оновлюватися практично в режимі реального часу. Звичайно не так швидко як новинна стрічка чи телеграм канали, але статті редагуються регулярно, щоденно, щогодинно. Наприклад, стаття про російське вторгнення 2022 року з'явилася буквально в перші хвилини після виходу сумнозвісного звернення путіна.

Кожен день з'являється кілька нових статей про війну, а загалом їх уже сотні лише в україномовному розділі Вікіпедії.

Як Вікіпедія протистоїть фейкам та інформаційним атакам?

Якщо подивитися загалом, чи є Вікіпедія найавторитетнішим джерелом про певну тему — то мабуть ні. Вона менш авторитетна ніж наукова монографія чи навіть стаття надійного онлайн-медіа. Звичайно, у Вікіпедії трапляються помилки. Деколи неперевірена інформація, якщо вона з'явилася у ЗМІ, може потрапити у Вікіпедію.

Але загалом процес перевірки/виправлення триває постійно. Він настільки ж невпинний як і процес наповнення. Тому якщо подивитися за загальним балансом, у Вікіпедії досить точна і вивірена інформація.

У Вікіпедії технічно складно провести очевидні інформаційні атаки, тому що існує багато  технічних бар'єрів для їх стримання. Найпопулярніші статті можуть бути захищені/заблоковані від редагування.

Якщо подивитися загалом, чи є Вікіпедія найавторитетнішим джерелом про певну тему — то мабуть ні. Вона менш авторитетна ніж наукова монографія чи навіть стаття надійного онлайн-медіа.

Є два формати блокування статей. Перший — це хто може редагувати. І тут є три рівні. Переважну більшість статей дозволено оновлювати усім охочим. Для цього навіть не обов'язково реєструватися — ти можеш зайти, натиснути кнопку редагувати і змінити статтю.

Певну кількість найбільш популярних статей можуть редагувати лише зареєстровані користувачі з якимось мінімальним досвідом. Наприклад, це статті про Володимира Зеленського чи російське вторгнення 2022 року.

У найбільш крайніх випадках, коли дуже активна атака, можна заблокувати редагування лише до рівня адміністраторів — це кілька десятків найбільш досвідчених волонтерів, і тоді вже точно не буде змін, які порушують правила Вікіпедії. Такий рівень захисту статей використовують дуже рідко і тимчасово — на момент запису нашого інтерв’ю статей із таким високим рівнем захисту немає, але, наприклад, у травні на кілька днів він застосовувався до статті про співачку Ірину Федишин, коли було багато конфліктних ситуацій навколо скандалу з оцінюванням Євробачення.

Другій спосіб захисту від редагування технічно називається «стабілізація». У цьому випадку будь-хто може оновлювати статтю, але зміни почнуть відображатися для всіх читачів лише після перевірки досвідченими редакторами.

Також існує можливість швидко виявити / заблокувати чи то IP-адреси, чи то зареєстрованих користувачів, які намагаються внести некоректну інформацію.

Тож останнім часом я не помічав масованих атак, які б були успішними.

Як зараз читають Вікіпедію?

З початку вторгнення відвідуваність україномовної Вікіпедії сильно зростала, як і українських медіа та телеграм-каналів.

Квітень 2022 року став другим за популярністю за всі 18 років існування української Вікіпедії. Перше місце посідає травень 2020 року — тоді зіграли свою роль локдаун та онлайн-школа.

Квітень 2022 року став другим за популярністю за всі 18 років існування української Вікіпедії

Загалом зараз відвідуваність виросла. Весною вона традиційно вища ніж влітку. Але все одно якщо порівняти з літом минулого, позаминулого років — то популярність вища.

Які статті користуються найбільшою популярністю?

В україномовному розділі Вікіпедії очевидний фаворит — стаття «Російське вторгнення в Україну в 2022 році». У березні її переглянули понад 1 млн разів. У червні вже менше, але все одно 200 тисяч переглядів на місяць маємо, і вона продовжує займати перше місце за популярністю.

Далі йдуть статті про події, які зараз на часі і обговорюються. У рейтингу за червень у ТОП-10 потрапили статті про HIMARS, Романа Ратушного, про Народний Байрактар, самі дрони Байрактар, Олексія Арестовича та про Стамбульську конвенцію.

У березні в ТОПі були Привид Києва, інше озброєння, Віталій Кім і так далі.

І звичайно є статті, які завжди читають — про Україну, Київ, Тараса Шевченка, Степана Бандеру. Про Степана Бандеру зараз звичайно більше проглядають, але ця стаття все одно завжди була популярна.

Російський уряд вже кілька місяців безуспішно добивається видалення з російськомовної Вікіпедії низки статей про війну в Україну (наприклад, «Резня в Буче» і «Вторжение России на Украину (2022)»). Як взагалі стала можливою поява статей, які протирічять офіційній політиці влади?

Я би не погодився з припущенням, що мовні розділи відповідають політиці певної країни. Вікіпедія незалежно від мови повинна бути нейтральною і не має відображати позиції того чи іншого уряду.

Звичайно, на практиці є певні системні відхилення. Наприклад, редактори російської Вікіпедії більше використовують саме російські джерела. Тож певні відхилення в сторону того, що думають більшість росіян, можуть бути.

Але це зовсім не означає що російська Вікіпедія має послуговуватися політиці російського уряду. І ми бачимо на практиці, що вона досить зважено і нейтрально висвітлює ці події.

Одна з причин полягає у тому, що вторгнення 2022 року — це дуже морально чітка історія. Усім зрозуміло, де добро і де зло. Усім зрозуміло, що росія вторглася в Україну. І тут простіше дотриматися якоїсь чіткості.

Крім того, технічні основи функціонування Вікіпедії актуальні що в українській, що в російській Вікіпедії. У Вікіпедії взагалі складніше маніпулювати. Не кажу, що це не можливо. Якщо працювати дуже тонко, в довгу та зважено, то можна якісь маніпуляції просувати. Але я думаю, що зараз російська влада не здатна до таких тонких маніпуляцій, їм легше вимкнути рубильник та заблокувати той чи інший ресурс, як вже було з Facebook чи Instagram.

Кастусь Калиновський: на чию честь назвали свій полк білоруські добровольці, що воюють за Україну
Чому називати русню «орками» — погана ідея, та що станеться зі словом «бавовна» через 10 років