В російській «Вікіпедії» з’явилась стаття про різню в Бучі (фото)

В російській «Вікіпедії» з’явилась стаття «Резня в Буче». В ній мовиться про масові вбивства жителів міста під час вторгнення росії в Україну у березні 2022 року.

Стаття є продовженням іншого матеріалу «Бои за Бучу», в якому розповідається про хід протистояння біля цього міста неподалік Києва.

стаття російської Вікіпедії про бої за Бучу

У статті «Резня в Буче» цитуються закордонні медіа, названі деякі жертви, і, що особливо важливо, перераховані ймовірні учасники убивств — підрозділи російської армії, які брали участь у цих боях.

Автори статті навели міжнародну реакцію на цей акт геноциду, в тому числі згадали про заяву російського Міноборони про те, що це є фейком та провокацією. Стаття містить відсилку на матеріал про військові злочини в період вторгнення росії в Україну. 

Стаття в російській Вікіпедії про різню в Бучі

Швидше за все ця стаття або буде видалена з сторінок російської «Вікіпедії», або онлайн-енциклопедію повністю заблокують в росії. Принаймні про ймовірність другого варіанту розвитку подій уже декілька разів говорив головний цензор російського інтернет-простору Роскомнадзор.

Останній допис в його Telegram-каналі є твердженням про адміністративну відповідальність «Вікіпедії» через невидалення «протиправної інформації» про військову операцію в Україні. 

Росіяни прекрасно розуміють такий варіант розвитку подій і активно завантажують всю російську «Вікіпедію». За декілька тижнів березня цей файл об’ємом у 29 Гбайт було завантажено більш як 100 тисяч разів, що на 4000% більше, аніж на початку січня.

Chas News писав про те, що Роскомнадзор ще на початку березня заявляв про блокування «Вікіпедії».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Супутники Maxar зняли перші ознаки появи братської могили у Бучі ще 10 березня (фото)