В Росії складнощі з доступом до сайтів. Суверенний Рунет стає реальністю

Роскомнадзор продовжує реалізовувати ідеї по блокуванню сайтів і, заблокувавши деякі російські медіа, взявся за «Вікіпедію» -- причиною блокування найбільшої онлайн-енциклопедії може стати стаття «Вторгнення Росії в Україну у 2022 році».

Блокування Вікіпедії

Російські користувачі Twitter, продуктів компанії Meta – Facebook та Instagram та деяких інших сервісів не можуть зайти в свої акаунти та на сторінки цих соцмереж. Ці сторінки або не завантажуються взагалі, або грузяться дуже повільно. Аналіз доступності сервісу Twitter за допомогою платформи https://globalcheck.net/ показує лише 17% доступності цього сервісу в Росії.

Проблеми з роботою Twitter на території Росії відзначила і адміністрація сервісу NetBlocks, який аналізує доступність веб-сайтів. У повідомленні NetBlocks сказано, що аналітичні дані цієї платформи підтверджують обмеження Twitter на території Росії з самого ранку суботи, 26 лютого. Обмеження діють для декількох провайдерів. У NetBlocks пов’язують це з конфліктом російської влади з адміністрацією соціальних платформ через війну проти України.

Доступність інтернет-сервісів в РФ

Нагадаємо, напередодні Роскомнадзор повідомив про часткове блокування на території Росії соцмережі Facebook. Наразі дані платформи NetBlocks не підтверджують це блокування, проте про нього написало декілька російських медій, серед яких «Медуза», «Медиазона» та Telegram-канал «Роскомсвобода».

Журналісти «Медиазоны» отримали коментар засновника сервісу обходу блокувань AntiZapret, який сказав, що, швидше за все, проблеми з Twitter пов’язані з увімкненням такого блокування на ТСПУ (ТЗПЗ) – технічних засобах протидії загрозам, тобто умовних чорних скриньках, які російські провайдери використовують для виконання обмежень, в тому числі, в рамках російського закону про суверенний інтернет.

Коментуючи блокування Facebook для видання Forbes, експерти також відзначили, що обмежити працездатність проектів Meta (Facebook) в Росії буде набагато складніше, аніж Twitter через використання ними розподіленої інфраструктури – навіть при сповільненні сайту, мобільні додатки для роботи з проектами Meta працюватимуть успішно.

У 2019 році в Росії було прийнято закон, що отримав назву «Закон про суверенний інтернет» (або «Закон про Чебурнет»), який передбачав створення системи власної системи маршрутизації інтернет-трафіка, яка могла б працювати повністю незалежно. Цей закон передбачав цілий ряд заходів, серед яких – встановлення спеціалізованого обладнання, використання спеціальних точок обміну трафіком, створення національної системи доменних імен.

Для підготовки до впровадження власного інтернету в Росії проводились навчання, останні з них відбулися влітку 2021 року. Протягом місяця тестувалась можливість функціонування Рунету від глобальної мережі інтернету.

То ж ці дії російського уряду, спрямовані на обмеження роботи закордонних соціальних платформ, перетворюють Рунет в суверенний інтернет, який існуватиме практично ізольовано. Саме за схожим принципом діє китайський сегмент інтернету, обмежений «Великим китайским файєрволом» (Great Firewall of China) під назвою «Золотий щит», який блокує доступ китайців до іноземних інтернет-ресурсів та одночасно цензурує контент, доступний жителям цієї країни.

Проте, схоже, блокування доступу Роскомнадзору до соціальних платформ може бути доповнене діями з боку останніх. Так, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що наразі росіянам недоступна можливість створювати нові акаунти у Twitter. Наразі офіційного підтвердження цій новині немає, та й перевірити її дуже складно, адже користувач може вказати іншу локацію при реєстрації нового профіля. Проте якщо це дійсно так, це безпрецедентне рішення щодо обмежень на цифровому ринку.

Світ почав будувати цифрову залізну завісу для Росії
СБУ назвало телеграм-канали, які координуються Генштабом РФ