Роскомнадзор готується до часткового блокування Facebook в РФ

Російський телекомунікаційний регулятор, Роскомнадзор оголосив про часткове блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Його причиною стало обмеження акаунтів декількох російських медіа через те, що вони розміщували недостовірний контент. Йдеться про акаунти телеканалу «Звезда», інформаційної агенції РИА «Новости», онайн-проєктів «Лента.ру» и «Газета.ру». 

В повідомленні Роскомнадзора сказано, що на ці акаунти компанія Meta (Facebook) наклала технічні обмеження на пошук публікацій та зменшення аудиторії. Такі санкції соцмережа зазвичай застосовує до акаунтів, які розміщують фейковий контент. Це авансові санкції і вони є попередженням перед можливим повним блокуванням акаунтів.

Телеканал «Звезда» повідомив, що соцмережа Facebook відзначила як фейкові дві новини та додала сповіщення про те, що це «Неправдива інформація». При перегляді цього повідомлення також можна побачити сповіщення про те, що цей контент може ввести в оману.

В Роскомнадзорі назвали ці дії цензурою по відношенню до російських медіа, нагадали, що вони заборонені російським законодавством та направили вимогу до Meta (Facebook) зняти всі обмеження та пояснити причину їх введення. Ця вимога була направлена 24 лютого, проте компанія її проігнорувала. Саме тому 25 лютого Генпрокуратура прийняла рішення про те, що соцмережа Facebook причетна до «порушенню базових прав та свобод людини, а також прав та свобод громадян Росії» і тому Роскомнадзор почав застосовувати окремі заходи щодо обмеження доступу до соціальної платформи. Загалом у російського регулятора нарахували більше 20 випадків такої цензури проти російських медіа з боку Facebook з жовтня минулого року, що також вплинуло на рішення щодо часткового блокування. В чому саме полягатиме часткове обмеження, у відомстві наразі не пояснили.

Напередодні Роскомнадзор повідомив медіа про відповідальність за публікацію неправдивої інформації про війну Росії проти України та наголосив, що журналісти повинні використовувати відомості лише з офіційних джерел.

Нагадаємо, що ще минулого року Роскомнадзор сповільнив роботу соцмережі Twitter через порушення російського законодавства. YouTube-профіль пропагандистського каналу RT заблокували в Німеччині, а у Франції почали розслідування стосовно цього каналу.

Ці дії стосовно закордонних соціальних платформ можуть стати початком блокування для росіян всіх основних закордонних соціальних сервісів та відео-хостінгів та втіленням давньої російської ідеї щодо суверенного рунету.

«Не відкривайте посилання на смартфонах». Українців попереджають про масовий злам через Facebook