УНІАН

Народний депутат Гео Лерос знову почубився з колегою по парламенту. Цього разу ним став Микола Тищенко, колишній соратник Лероса по фракції «Слуга народу». Інцидент стався під час виступу Лероса з парламентської трибуни — політик досить гостро висловився щодо ролі Володимира Зеленського та голови Офісу президента Андрія Єрмака у справі «вагнерівців». У відповідь на це, Тищенко відібрав мікрофон та спробував відтягти Лероса з трибуни. Після нетривалої штовханини засідання закрили на технічну перерву.

Нагадаємо, Лерос уже мав публічні конфлікти з народними депутатами Максимом Бужанським та Олександром Юрченком.

Хто такий Гео Лерос?

Стосунки Лероса та Тищенка мають тривалу та скандальну історію. До приходу в політику Лерос був далекий від антикорупційної чи викривальної діяльності, його основний профіль — мистецтво. Політик відомий своїми муралами в Києві, на станції метро «Осокорки» зокрема. В команду Зеленського його привів Андрій Богдан, на той час голова Офісу президента, згодом Лероса обрали народним депутатом за списком «Слуги народу», де він отримав досить високий 23 номер. Окрім того, Лерос отримав посаду позаштатного радника президента Зеленського.

В команду Зеленського Гео Лероса привів Андрій Богдан, на той час голова Офісу президента

У лютому 2020 року в оточенні президента відбулися зміни — Андрій Єрмак, який до того був помічником Зеленського, замінив Андрія Богдана на посаді керівника Офісу президента.

За дивним збігом обставин, вже у березні Лерос оприлюднив відеозапис, на якому брат глави ОП Денис Єрмак нібито «продає» посади в державному секторі. Сам Єрмак назвав ці записи «нарізкою, зробленою руками шахраїв». Згодом Лерос заявив, що ОП перетворюється на злочинне угруповання на чолі з Єрмаком. Уже в червні народний депутат опублікував на своїй сторінці у Facebook матеріали про оборудки голови ОП та народного депутата Миколи Тищенка на 287 млн грн. Останній подав позов про захист честі, гідності та виграв справу. Але в червні цього року Київський апеляційний суд скасував рішення.

Гео Лерос / Getty Images

Народний депутат відомий й іншими провокаційними заявами та сенсаційними інсайдами, які не підтверджуються. Минулого року він заявив, що Єрмак шукає голоси народних депутатів, щоб усунути Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради. В липні 2021 року, в одному з інтерв'ю розповів, що Зеленський планує ліквідувати посаду президента. Мовляв, ініціативу представлять із нагоди Дня Незалежності.

Рік тому Лероса виключили з фракції «Слуга народу». Після виключення з фракції нардеп розмістився в сесійній залі у секторі «Європейської солідарності». В кулуарах навіть з'явилися чутки, що народний депутат почав працювати на оточення п'ятого президента Петра Порошенка, але доказів тому немає.

Хто такий Микола Тищенко?

Широкому загалу Микола Тищенко став відомим завдяки участі у розважальних телевізійних шоу. Мешканці столиці знали його як власника мережі елітних ресторанів. На хвилі фанатичної підтримки Зеленського та всіх, хто з ним пов'язаний, Тищенку вдалося обратися до Верховної Ради за мажоритарним округом у столиці. Вже згодом стало відомо про кумівство Тищенка та Андрія Єрмака — народний депутат опублікував в одній із соціальних мереж фото з кумом.

На початку 2020 року, в самий розпал карантину, ресторан Тищенка «Велюр» продовжував працювати. Під час наступного карантину, у квітні 2021-го, парламентар влаштував для дружини пишну вечірку в елітному готелі Fairmont

На початку 2020 року, в самий розпал карантину, ресторан Тищенка «Велюр» продовжував працювати. Під час наступного карантину, у квітні 2021-го, парламентар влаштував для дружини пишну вечірку в елітному готелі Fairmont.

Микола Тищенко / УНІАН

Політику також закидали бездіяльність під час місцевих виборів 2020 року, мовляв за низький рівень підтримки «Слуги народу» на виборах до Київради відповідальний саме Тищенко — він очолював міську організацію партії в столиці.

У результаті всіх цих скандалів кума Єрмака відправили у почесне заслання на Закарпаття, де він очолив обласну організацію партії «Слуга народу». До відкриття нової сесії Верховної Ради політик в скандали не потрапляв. Але днями журналісти «Букв» опублікували фотографію переписки Тищенка нібито з Олександром Кубраковим, міністром інфраструктури, про плани з будівництва доріг у Закарпатській області.

Нагадаємо: за даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, область входить до трійки регіонів із найбільшими видатками на дороги. Цьогоріч на Закарпатті на «Велике будівництво» вже витратили близько 3,5 млрд грн.

Велике крадівництво: як уряд планує «окешити» держкомпанії, щоби врятувати бюджет
Репутаційна аварія. Чому влада ховає ДТП «слуги народу» Трухіна