Getty Images

Петра Порошенка облили зеленкою. При цьому не просто облили, а облили під час святкування 30-ї річниці Незалежності у Києві. Свого часу під подібну атаку потрапляли Арсеній Яценюк, Олег Ляшко, Арсен Аваков. Обливали навіть Олександра Турчинова, в. о. президента у 2014-му. Але президентів, яких «обробляли» антисептичною рідиною, до Порошенка ще не було.

Порошенко у зеленці

До того ж, найбільшою популярністю цей метод користувався за часів Віктора Януковича. Згодом запит на фарбування опонентів дещо знизився. За Порошенка в моді скоріше була сміттєва люстрація, коли політиків кидали у сміттєві баки. Втім, у липні 2020-го, вперше за багато років, зеленка знову пішла в хід — облили Олега Волошина, народного депутата від ОПЗЖ (за кілька днів до того політик заявив, що Україна не має суверенітету).

Я не вірю, що проста людина з натовпу знала всі маршрути переміщення Порошенка, знала час і куди точно підійти, щоб виконати своє завдання. Хлопчину просто підставили, а він сам не розумів, на що підписується

Цікаво, що у мережу не потрапили кадри, де відображений сам процес обливання. Видно лише Порошенка, який намагається стерти з обличчя залишки зеленої рідини. До зловмисника теж багато запитань. Його нібито затримали працівники Управління державної охорони, а не поліцейські, та надовго відвели за поліцейський кордон в бік Офісу президента. В ЗМІ навіть назвали прізвище нападника та опублікували його фото. Втім, пізніше виявилося, що особа з такими паспортними даними в той момент не знаходилася в Києві та має алібі.

Він сам це все!

Порошенко впевнений, що до нападу причетний чинний президент Володимир Зеленський. «Не хотів цього говорити, але вимушений сказати. Володимире Олександровичу, я розумію — страшно. Я розумію, що ви волонтерів, військових, справжніх патріотів боїтеся більше, ніж Путіна. Не намагайтеся нас зупинити вашою зеленою шмарклею», — заявив Порошенко під час виступу на Марші патріотів — альтернативному параді, що проводили учасники бойових дій на Донбасі та волонтери.

Ані Офіс президента, ані особисто Зеленський на інцидент не звернули уваги та утрималися від коментарів. Лише Михайло Подоляк, радник глави ОП, назвав подію «несамовитими фобіями Порошенка» та його приводом потрапити в інформаційну чергу денну. «Він виявився абсолютним інформаційним аутсайдером — і тому використовував навіть настільки безглуздий і відверто хуліганський привід, щоб хоч якось перебити вкрай позитивний парадний настрій», — сказав Подоляк в коментарі Liga.net.

Флешмоб прихільників Порошенка / Фокус

Одним словом, опоненти Порошенка впевнені, що напад на політика замовила саме його команда. Після скандалу з  «плівками Бігуса» — записами розмов, нібито народного депутата Віктора Медведчука з ватажками терористичних угрупувань на Донбасі та політичним керівництвом РФ, з яких ми дізналися про тісну співпрацю по лінії Медведчука — Порошенка та Кремля, Петро Порошенко на деякий час випав з інформаційного простору. Крім того, саме зараз, у період літнього політичного штилю, було б непогано нагадати про себе. Адже команда Зеленського «б’є» Порошенка його ж козирями — армією, вірою, мовою.

Коли політиків топового рівня публічно чимось обливають, це завжди негативно відображається на рейтингу та статусі

Втім, за словами політичного аналітика Ярослава Макітри, «коли політиків топового рівня публічно чимось обливають, це завжди негативно відображається на рейтингу та статусі. Якби це була замовна акція від команди Порошенка, то точно не допустили б факту обливання. Якби це виявилося замовлення влади, то, скоріш за все, було б не так «топорно», — вважає Макітра. На підтвердження цієї тези він зауважує, що в соціальних мережах вже запустили дивний флешмоб серед «порохоботів», де прихильники Порошенка обливаються зеленкою на знак підтримки.

Міські божевільні? Або все ж таки Путін?

Політтехнолог Денис Богуш впевнений, що напад на Порошенка є спецоперацією проти політичного діяча, гарно спланованою, але погано виконаною. В першу чергу це репутаційний збиток для України на міжнародній арені, вважає наш співрозмовник. Недарма посольство США заявило, що подібні практики політичної боротьби неприпустимі у процвітаючій демократії. «Політична опозиція є фундаментальною складовою демократичного процесу. Фізичним нападам на політиків, журналістів чи будь-яких членів суспільства немає місця у процвітаючій демократії», — написало у Twitter посольство США.

Нагадаємо, ближчими днями, очікується офіційний візит Володимира Зеленського до США для зустрічі з президентом Джо Байденом.
 
«Я не вірю, що проста людина з натовпу знала всі маршрути переміщення Порошенка, знала час і куди точно підійти, щоб виконати своє завдання. Хлопчину просто підставили, а він сам не розумів, на що підписується. У Порошенка після цього точно не погіршиться імідж, політик не почне боятися. Але дуже багато запитань до правоохоронних органів, які це допустили і які розслідують», — говорить Богуш.

«Не думаю, що це був наказ Банкової. Але те, що це політтехнологічна акція, не викликає сумніву. Порошенко має розуміти, що попри мільярдні статки та статус президента він, перейшовши на таку форму опозиційної діяльності,  опинився в групі ризику та в зоні публічного приниження», — погоджується Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр».

Не думаю, що це був наказ Банкової. Але те, що це політтехнологічна акція, не викликає сумніву. Порошенко має розуміти, що попри мільярдні статки та статус президента він, перейшовши на таку форму опозиційної діяльності, опинився в групі ризику та в зоні публічного приниження

Втім, не можна виключати, що все куди банальніше і обливання зеленкою п’ятого президента — справа рук «міських божевільних». Так, у стрічках новин систематично з’являються повідомлення про факти вандалізму на алеї Героїв Небесної сотні.

Технологи Порошенка ведуть агресивну кампанію проти політичних опонентів. Тези про нерозумних виборців Зеленського — «зелебобіків» —   також не сприяють консолідації українського суспільства. Не варто забувати і те, що Порошенко є лідером політичного антирейтингу.

Врешті-решт, не так важливо те, хто «замовив» Порошенка, як те, що в українській політиці завжди діяла негласна домовленість між кожною новою та старю владою, що попередників не будуть піддавати приниженням. Але мовчання чинної влади вказує на те, що ці домовленості перестали діяти. Це сигнал, що українська політика остаточно відмовилася від цивілізованого діалогу між провладними силами та опозицією, та скочується до брудного вуличного протистояння. Мабуть, саме це хотіли сказати нашим владоможцям американці своїм твітом.

Міністр юстиції назвав двох людей, що потрапляють до реєстру олігархів
Єфімов замість Порошенка. Як Київ увійшов у шоколадну епоху
Привид виборів. Чому чинна влада посилює боротьбу з політичними конкурентами