Роман Лещенко

Надвечір 18 листопада Міністерство внутрішніх справ України шокувало повідомленням про підготовку замаху на одного з міністрів чинного уряду. З цього приводу скликали терміновий брифінг, в ході якого й стали відомі деталі.

За словами Дениса Монастирського, міністра внутрішніх справ, стало відомо, що громадянка України та громадянин США замовили вбивство Романа Лещенка, чинного міністра аграрної політики та продовольства. При цьому міністр кілька разів обмовився, назвавши неіснуючу країну Сполучені Штати України. Монастирський зауважив, що справа не пов'язана з діяльністю на державній посаді, а сягає 2018 року, коли Лещенко займався підприємницькою діяльністю.

Сам Лещенко, якому нібито повідомили про це перед брифінгом, виглядав стурбовано, місцями не стримуючи сліз. Варто зауважити: першими словами міністра було те, що він з 2020 року знаходиться під охороною Управління державної охорони, яку йому надав президент Володимир Зеленський. Тобто спокій урядовця забезпечено і гарантовано.

Денис Монастирський

Згідно з даними МВС, у серпні 2021 року до департаменту стратегічних розслідувань надійшла інформація про те, що громадянка України шукає кілера для здійснення вбивства. Замовницю, що діяла разом з основним замовником громадянином США, вивели на підставного «кілера», а саме вбивство інсценували. Після успішного виконання завдання замовники вирішили зробити ще одне ліквідувати власне міністра Лещенка. «Кілер» отримав завдаток у розмірі $20 тис. Злочин мали скоїти після того, як громадянин США покине територію України.

Мотивом злочину назвали повернення коштів, які Лещенко був винен американцю.

Більше деталей розповів Ігор Клименко, начальник Національної поліції. Вийшло інформативно, але зовсім не гармонійно з анонсованою сенсацією. Він зазначив, що після демонстрації імітованих доказів вбивства замовники вирішили замовити завдання Лещенку тяжких тілесних ушкоджень. Тобто вже не вбивство, а побиття. Як під наглядом УДО це побиття міг організувати «кілер», залишається питанням. Ймовірно, громадянин США міг не знати, що посадовці користуються держаною охороною, але його спільниця мала це знати.

Замовниками було сказано: «Навіть якщо ці тілесні ушкодження призведуть до загибелі — нічого, хай так і буде»… Яка була умова для «кілера» — він міг зайти у помешкання до Лещенка і все, що знайде, — на 50% його, решта — громадянину США

«Замовниками було сказано: «Навіть якщо ці тілесні ушкодження призведуть до загибелі нічого, хай так і буде»… Яка була умова для «кілера» він міг зайти у помешкання до Лещенка і все, що знайде, на 50% його, решта громадянину США», розповів на брифінгу Клименко.

Усіх фігурантів справи затримано, їм оголосили підозри за чотирма статтями Карного кодексу викрадення, вимагання, нанесення тяжких тілесних ушкоджень і замах на вбивство. Посольство США про цю історію повідомлене.

Залишається незрозумілим, як слідство встигло відкрити провадження щодо злочинів, яких не було. Адже роботу кілера імітували, а про Лещенка лише говорили.

У свою чергу, Лещенко ще додав сумбуру, почавши розповідати про кримінальну відповідальність за розкрадання землі.

Каламутний бізнес

Правоохоронні органи не повідомили дані американського замовника злочину. Але можна припустити, що ним може бути Курт Джейкоб Гросанс. До приходу на державну службу Лещенко займався аграрним бізнесом. Його компанія «Український аграрний центр» надавала консалтингові послуги з купівлі-продажу агрокомпаній, їхніх активів та юридичного супроводу агробізнесу. 2018 року компанію викупив громадянин США Курт Джейкоб Гросанс, бізнес перейменували на «Дакота агро інвестмент», а Лещенка призначили керівником.

Курт Джейкоб Гросанс

Вже за рік Лещенко підтримував Володимира Зеленського в ході президентської кампанії. Став одним з спонсорів «Слуги народу», перерахувавши партії 1,6 млн грн. Як згодом сам пояснив, то були кошти його батька-фермера, який повірив у політичне майбутнє країни. Після перемоги Зеленського на виборах Лещенко був призначений його позаштатним радником з питань землі, згодом очолив Держгеокадастр.

У грудні 2020 року Лещенко очолив знову створене Міністерство аграрної політики і продовольства. Стрімкий зліт для вчорашнього фермера.

У період роботи в Держгеокадастрі недавній бізнес-партнер Гросанс повідомив у Національне антикорупційне бюро України, що Лещенко за час роботи з ним присвоїв більше 5,5 млн грн.

Вперше про ситуацію розповів народний депутат минулого скликання Юрій Левченко.

 

Новопризначеного Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка іноземні інвестори звинувачують у...

Posted by Юрій Левченко on Saturday, December 19, 2020

Потім ЗМІ почали цитувати його пост. В травні 2020 року Господарський суд Черкаської області відхилив позов Гросанса про стягнення 27 млн грн, низки земельних ділянок та виробничих приміщень з компанії «Прогрес», бенефіціаром якої був Лещенко. В липні цього року апеляційний суд остаточно поставив крапку у цій справі.

Чи був кілер?

Цілком природно, що громадянин США, зневірившись в пошуках порядку, вирішив завершити справу на свій розсуд, найнявши кілера. Але є низка фактів, що не ув’язується з цією гіпотезою. Цікаво, що американський аграрій жодного разу не звернувся до ЗМІ через пресконференції, не повідомив про можливі злочини та безчинства українського правосуддя посольство США в Україні.

Гросанс не звертався до політичних опонентів «Зе команди», не робив гучних заяв на телебаченні. В інтернеті є лише одне-єдине фото нібито Гросанса в травні цього року, видання з сумнівною репутацією публікувало колонки від його імені з критикою роботи МінАПК та земельної реформи. Але не про втрату активів та злодіяння українського правосуддя.

Втім, головне, що залишається незрозумілим, навіщо Монастирському було організовувати настільки гучний захід. Лещенка могли приватно попередити про планування злочину проти нього, а не виносити справу на широкий загал, тим більше що вона жодним чином не пов’язана з політичною чи урядовою діяльністю міністра.

До слова, за Монастирського вже вдруге дуже гучно намагаються прибрати близького соратника Зеленського. Справу розстрілу автомобіля Сергія Шефіра досі розслідують.

За правду б'ють. Чому «побилися» Тищенко та Лерос
Військова задача. Що чекає Олексія Резнікова в кабінеті міністра оборони
Кавказький бранець. Навіщо Саакашвілі полетів до Грузії?