зима 2024-2025 відключення світла

Масовані атаки російських військ на українську енергетику, які з новою силою почалися у березні 2024 року, призвели до втрати Україною понад 9 ГВт генеруючих потужностей. Крім цього, значних руйнувань зазнали ТЕС та ТЕЦ, маневрова генерація, яка вирівнює нерівномірне споживання електроенергії.

Все це призвело до стабілізаційних відключень електроенергії для всіх українців, і побутових, і промислових. У липні через аномальну спеку подекуди відключення тривали по вісім годин. Взимку 2024/25 ситуація може бути подібною, а подекуди, можливо, й гіршою.

Chas News зібрав прогнози, скільки годин на добу може не бути світла. А також — поради, як українцям підготуватися до складної зими та заощадити на рахунках за електроенергію.

Якою буде зима 2024-2025 в Україні

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що майбутня зима буде найважчою за час великої війни.

«Енергетична стійкість — один із наших найбільших викликів цієї зими та осені. Ми успішно подолали три опалювальні сезони, ця зима буде не менш важкою, можливо, найважчою», — зазначив Шмигаль.

За його словами, зараз в Україну їде енергообладнання з усього світу, а фахівці відновлюють ті потужності, які можливо відновити.

Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики, у колонці для Financial Times заявила, що майбутня зима може стати найважчою для українців з часів Другої світової війни. Вона зауважила, що росія посилила атаки на енергетичну інфраструктуру, зруйнувавши об'єкти, які були відновлені після реконструкції, і загалом знищила або захопила половину електроенергії, яка необхідна Україні взимку.

Який дефіцит буде в енергосистемі України у 2024-2025 роках

За прогнозом МВФ середній дефіцит електроенергії в Україні у 2024 році складе близько 10%.

За оцінкою  НБУ — 7%, за умови, що не буде нових обстрілів.

Натомість взимку 2024-2025 років дефіцит електроенергії очікується — до 35%.

Протягом 2025 року дефіцит прогнозують на рівні 7-10% з поступовим зниженням до кінця року.

Скільки годин на добу може не бути світла взимку 2024-2025

Якщо говорити цифрами, то взимку в Україні замість необхідних 18 ГВт для покриття споживання в морозні дні (–10 °C) буде доступно лише 12−13 ГВт. І навіть із додатковими 1,7 ГВт можливого імпорту з Європи дефіцит в енергосистемі залишатиметься високим.

За даними Wilson Center, взимку за температури –10°C Україна може зіткнутися з відключеннями електроенергії тривалістю до 10−12 годин щодоби, і це без урахування можливих нових атак росіян, які несуть величезні додаткові ризики.

Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) та моніторингової місії ООН прогнозують, що взимку відключення електроенергії в Україні триватимуть від 4 до 18 годин щодоби.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю «Главреду» сказав, що відключення світла восени та взимку можуть тривати 14-16 годин. Їх тривалість залежатиме від погодних умов. Чим холодніше буде на вулиці, тим триваліше будуть обмеженння.

«Усе залежатиме від температур. Якщо вони будуть в діапазоні від 0 до +5 °C, це означатиме певні обмеження на 2-4 години. Це за поточної ситуації, тобто без додаткових атак, без додаткових подій на атомних енергоблоках. Якщо температури будуть від –10 °C до –15 °C, особливо не протягом двох днів, а протягом двох тижнів, обмеження триватимуть і 14-16 годин на добу», — попереджає Харченко.

Подібний прогноз дав Андріан Прокіп, керівник програми «Енергетика» Українського інституту майбутнього. На його думку, цієї зими навряд чи вдасться уникнути відключень світла в Україні.  Якщо температура повітря буде трохи нижче нуля, то тривалість відключень може становити 8-10 годин на добу, а якщо мороз буде –10 °C і більше — то по 18 годин.

відключення світла взимку 2024-2025

Як світ підтримує енергетику Україну

Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала понад 18 тис. т гуманітарної допомоги для потреб енергетики. Її передали 36 країн світу.

На рахунки Фонду підтримки енергетики України спрямували майже €553 млн грантових коштів. Частину сумою використають на обладнання для розподіленої генерації. Також з Фонду фінансуються відновлення та засоби для захисту енергооб'єктів.

Міністерство енергетики вже затвердило запити від 55 компаній на понад €641 млн для придбання обладнання, палива і спецтехніки. 

«Фонд підтримки енергетики України, який був створений та функціонує при секретаріаті Енергетичного співтовариства, залишається унікальним дієвим механізмом міжнародної допомоги для підтримки відновлення критично-енергетичної інфраструктури від наслідків військових атак з боку агресора», — заявив Герман Галущенко, міністр енергетики України.

Як українцям підготуватися до зими 2024-2025 

Як і торік, українцям радять купувати бензинові або дизельні генератори. Вони допоможуть уникнути ймовірних тривалих відключень світла цієї осені та взимку. 

«Купуйте генератори, перевірте, щоб вони були у робочому стані. Якщо є можливість, посилюйте автономне функціонування — зробіть це. А ми зі свого боку разом із нашою ППО робитимемо все, щоб ця техніка вам не знадобилася», — сказав Герман Галущенко, міністр енергетики.

Раніше Chas News вже розповідав, як підготуватись до зими: якими речами та приладами варто запастись українцям.

генератори

Як заощаджувати електроенергію: корисні поради

Щоб підтримати безпечну роботу енергосистеми та економити електроенергію українцям радять:

  • Замінити всі лампочки на світлодіодні. LED-лампа потужністю 10W генерує стільки ж світла, як і звичайна лампа розжарювання потужністю 100W, тільки при цьому споживає на 90% менше електроенергії. 
  • Йдучи, гасити світло. Хоч це і банально, багато хто забуває натиснути на вимикач, залишаючи приміщення.

  • Регулярно протирати лампочки і плафони. Пил здатен «з'їсти» до 20% випромінюваного світла. Протираючи лампи під час вбирання, ви істотно поліпшите якість освітлення в будинку, не вдаючись до більш потужних джерел світла.

  • Регулярно розморожувати холодильник. Наявність льоду на стінках пристрою підвищує його енергоспоживання на 15-20%.

  • Використовувати сучасну побутову техніку. Нова побутова техніка має класифікацію енергоефективності, і може заощадити до 50% витрат на електрику. Рекомендуємо вибирати пристрої, не нижче класу А.

  • Повністю вимикати побутову техніку. Телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник — це ті прилади, які працюють фоновому режимі. Тобто, вони витрачають електроенергію, навіть коли ви ними не користуєтеся. Тому рекомендується повністю відключати їх від мережі.

  • Перевести бойлер в економний режим. Часто споживачі цікавляться, як економити електроенергію з бойлером, адже відключати його на ніч не рекомендується. Встановіть температуру для повсякденного користування 50-60 градусів, і один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на декілька годин, щоб запобігти появі бактерій всередині баку. 

  • Не користуватися одночасно кількома потужними електроприладами: пралкою, пилосмоком, бойлером, електроплитою, чайником.

Дотримуючись цих простих правил у побуті можна заощадити до 15% електроенергії на місяць. Важлива умова — регулярність. Дотримуватися правил потрібно постійно, а не час від часу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Інтернет без світла: як залишатися онлайн під час відключення електроенергії