14 азіатсько-тихоокеанських держав підписали найбільшу в світі угоду про вільну торгівлю
Getty Images

Китай уклав найбільшу у світі угоду про вільну торгівлю з 14 азіатсько-тихоокеанськими країнами. Її підписали у неділю, 15 листопада, під час віртуального саміту країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) у столиці В'єтнаму Ханої. Підписання цієї угоди — підсумок восьми років переговорів між країнами-учасницями.

Про це повідомляє китайське державне агентство Xinhua.

«Угоду про Регіональне всеосяжне економічне партнерство (RCEP) в неділю було підписано 15 країнами-учасниками. Це стало початком функціонування найбільшого в світі блоку вільної торгівлі», — йдеться у повідомленні.

До країн-учасниць цієї угоди входять 10 країн-членів АСЕАН. RCEP уклали Китай, В'єтнам, Сінґапур, Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни, М'янма, Бруней, Лаос, Камбоджа, Японія, Австралія, Південна Корея та Нова Зеландія. Вона охоплює 2,2 млрд людей та близько третини світового економічного виробництва.

У рамках договору будуть діяти знижені торговельні мита. Завдяки цьому документу країни знижуватимуть тарифіи і встановлять загальні для усіх учасників угоди правила торгівлі. Домовленості стосуються торгівлі, послуг, інвестицій, електронної комерції, телекомунікації та авторських прав.

Експерти вважають, що угода сприятиме економічній інтеграції в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні та протидіятиме протекціоністським тенденціям, пише DW із посиланням на dpa. Крім того, цей документ є великим успіхом для Пекіна на тлі торговельної війни із США, яка триває.

До кризи, спричиненої пандемією коронавірусу, на країни RCEP припадало 29 % світового обсягу торгівлі — трохи менше, ніж ЄС, який складав 33 %. Тепер експерти очікують, що частка спільноти RCEP збільшиться.

«RCEP перекроє економічну та стратегічну карту Індо-Тихоокеанського регіону», — сказав Джеффрі Вілсон з Австралійського інституту стратегічної політики і припустив, що угода «дасть поштовх» зусиллям з відновлення економіки після пандемії.

Угоді передував 31 раунд переговорів та 18 зустрічей міністрів. Строки її укладення зривалися шість разів. Згодом її доля залежала від Індії, керівництво якої виступало проти низки пунктів угоди. Але наприкінці 2019 року Індія відмовилась від переговорів і шлях до угоди повністю відкрився.

Підписання угоди про Регіональне всеосяжне економічне партнерство (RCEP) — «перемога мультилатералізму і вільної торгівлі», — зазначив прем'єр Держради КНР Лі Кецян.

Як ми писали раніше, США повертаються до «неоізоляціонізму» і Японія має готуватися до «безлідерної ери», вважає радник японського прем'єр-міністра.

Країни азіатсько-тихоокеанського регіону пом’якшують заборони на подорожі, але залишають деякі обмеження