США повертаються до «неоізоляціонізму» і Японія має готуватися до «безлідерної ери» — радник японського прем'єр-міністра
PharOS

Японія повинна боротися за свої інтереси в «безлідерну еру», коли США повертаються до внутрішніх питань, вважає радник прем'єр-міністра.

Економічний радник прем'єр-міністра Японії каже, що Токіо повинен підготуватися до «ери без лідерів», оскільки глобальне домінування США поступово спадає. Країна має розширювати інші стратегічні зв'язки, одночасно зміцнюючи союз з Вашингтоном в галузі безпеки.

Прем'єр-міністр Йосіхіде Суґа витратив небагато часу на привітання Джо Байдена з перемогою на виборах над чинним президентом Дональдом Трампом (незважаючи на відмову останнього поступитися). Як повідомляє Reuters, він заявив, що Японія хоче зміцнити союз та забезпечити мир та процвітання в індійсько-тихоокеанському регіоні.

Але занепокоєння щодо внутрішнього повороту Америки кипить у Японії роками, посилюючись на фоні зростаючого військового та економічного напору Китаю. Тривало воно й під час під час президентства Трампа, незважаючи на порівняно теплі зв'язки між попереднім лідером США та попередником Суґи Сіндзо Абе.

Радник Суґи Такеші Ніінамі, виконавчий директор корпорації з виробництва алкоголю Suntory Holdings Ltd і відомий експерт з міжнародних ділових зв'язків, вітає обіцянки Байдена відновити зв'язки США з міжнародними установами та союзниками.

Але Ніінамі очікує, що вплив США на Китай продовжуватиме зменшуватися, оскільки Байден стикається з глибокими внутрішніми розбіжностями в Америці після виборів. Тому Японія повинна розширити численні партнерські відносини.

«Ми повинні звернути увагу на країни АСЕАН (Асоціації держав Південно-Східної Азії) та Індію. Водночас ми повинні дослідити подальші відносини зі США в просторі безпеки», — сказав він в інтерв'ю Reuters.

В окремій заяві, опублікованій незабаром після перемоги Байдена на виборах, Ніінамі сказав: «Я вважаю, що глобальне домінування США неминуче спадатиме в довгостроковій перспективі. Японія повинна продовжувати поглиблювати американо-японський союз, але в той же час встановлювати свої відносини зі світом, щоб підготувати себе до ери без лідерів».

Занепокоєння щодо зменшення глобального впливу США не є новиною, але колишній дипломат Кунігіко Міяке, радник зовнішньої політики Суґи, погодився, що Байден не може «втекти» від тенденції до «неоізоляціонізму» США.

«Все відносно, і нам потрібні більше однодумців, не тільки США, але й інші сусіди в індо-тихоокеанському регіоні», — сказав Міяке.

Як явний знак прагнення Японії розширити свою мережу стратегічних зв’язків, перша зарубіжна поїздка Суґи після вступу на посаду у вересні відбулася до В’єтнаму та Індонезії, де він досягнув домовленостей щодо зміцнення оборонних зв’язків.

Це відбулося після проведення в Токіо зустрічі групи Quad  США, Австралії, Японії та Індії, яку прихильники вважають угрупуванням проти впливу Пекіна. Китай засудив групу Quad як «міні-НАТО», спрямовану на його стримування.

Японія балансує між глибокими економічними зв'язками з Китаєм та занепокоєнням щодо військової наполегливості Пекіна та з таких питань, як кібербезпека та захист інтелектуальної власності. Тривогою японці діляться з Вашингтоном.

Так звані «яструби» з Ліберально-демократичної партії (ЛДП) Суґи хочуть жорсткішої позиції щодо Китаю, але урядове джерело заявило, що Суґа, відносний новачок у зовнішній політиці, все ще у пошуку своєї позиції.

Деякі консерватори в Японії побоюються, що Байден може застосувати м'якшу лінію до Пекіна, ніж Трамп, але інші очікують незначних суттєвих змін.

«Те, як США описують Китай (за словами Байдена), може змінитися, але загальний напрямок той самий — зробити Китай відповідальним партнером і конкурентом», — заявило Reuters японське урядове джерело, висловившись на умовах анонімності.

Раніше ми повідомляли, що Японія та США проводять військові навчання. Союзники занепокоєні політикою Китаю.

Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: кібератаки Росії та пандемія