14 червня 2024 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня
Unsplash

Яке свято 14 червня

Сьогодні відзначають Всесвітній день донора крові. Його започаткували у 2005 році на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я. Свято покликане привернути увагу до донорів та подякувати їм.

Також сьогодні Міжнародний день блогера. Вперше його вирішили відзначати у 2004 році. Рішення про те, що блогерам потрібен свій день, ухвалили півсотні любителів ведення інтернет-щоденників з понад 40 країн світу.

В Афганістані відзначають День матері.

У Литві — День трауру та надії.

У Латвії — День пам'яті жертв комуністичного терору.

В Естонії — День жалоби і пам'яті.

У Вірменії — День пам'яті жертв радянських репресій.

В Малаві — День свободи.

В США — День прапора.

Яке релігійне свято 14 червня

За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять пророка Єлисея і святого Мефодія, патріарха Константинопольського.

Мефодій народився на Кіпрі 788 року. Батьки відправили його вчитися до Константинополя з надією, що юнак отримає призначення при дворі. Але замість цього Мефодій подався до монастиря у Віфінії, де згодом ігуменом.

За часів імператора Лева V Вірменина, що боровся з іконопоклонінням Мефодій потрапив до в’язниці. Був звільнений у 829 році і зайняв важливу посаду при дворі ще більш палкого іконоборця імператора Феофіла.

Минуло більше десятка років, як влада змінилась і завершилась іконоборча суперечка. У 843 році Мефодій став патріархом і перебував на посаді до 847 року, коли помер. Після себе Мефодій залишив чимало творів, що включали полеміку, агіографічні та літургійні твори, проповіді та поезію.

За старим церковним календарем вшановують пам’ять мученика Юстина, одного з перших християнських апологетів.

Юстин народився у 100 році у Палестині. В юності спілкувався з багатьма вчителями та філософами у спробі зрозуміти, що є Бог. Зрештою на нього справили велике враження розповіді старого християнина. Юстин навернувся у християнство, сам став філософом і почав мандрував світом, несучи людям своє учення.

У Римі Юстин започаткував свою школу. За правління Марка Аврелія на нього донесли владі. Юстина судили і відрубали голову.

День ангела 14 червня

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Володимир, Вольдемар, Георгій, Єгор, Єлисей, Йосип, Мстислав, Микола, Олександр, Павло, Серафим.

Іменини за старим календарем відзначають Василь, Гаврило, Давид, Денис, Павло, Харитон, Віра.

Які історичні події стались 14 червня

325 — у місті Нікея (Мала Азія, територія сучасної Туреччини) відкрився перший Вселенський собор в історії християнства.

1775 — створена армія США.

1777 — Другий континентальний конгрес ухвалив зоряно-смугастий прапор США.

1783 — в Криму на західному березі Південної бухти  закладено перші кам'яні споруди майбутнього міста Севастополь.

1834 — американець Ісаак Фішер-молодший запатентував наждачний папір.

1847 — німецький вчений Роберт Бунзен винайшов перший лабораторний пальник, в якому можна було регулювати розмір полум'я.

1919 — англійські пілоти Джон Вільям Алкок і лейтенант Артур Браун першими здійснив безпосадковий переліт через Атлантику. Вони вилетіли з аеропорту Сент-Джонс у Ньюфаундленді (Канада) та приземлились в Кліфдені (Ірландія).

1940 — війська вермахту зайняли Париж.

1985 — у Шенгені (Люксембург) п'ять європейських держав підписали Шенгенську угоду про спрощення паспортно-візового контролю на кордонах.

1995 — чеченські бійці на чолі з Шамілем Басаєвим захопили лікарню у російському місті Будьоновську, щоб змусити рф припинити війну в Чечні та розпочати переговори.

1997 — на аукціоні у Нью-Йорку за $685 тис. продали перше видання книги коміксів «Бетмен» 1939 року.

2014 — терористи з «лднр» біля Луганського аеропорту бойовики збили літак Іл-76 ВПС України. Загинули всі 49 військових, які були на борту.

2017 — пожежа у 27-поверховому будинку у Північному Кенсінгтоні, Лондон (Велика Британія) — загинуло 72 людей, ще 74 отримали поранення.

Хто народився 14 червня

1736 — Шарль Кулон, французький фізик, творець основного закону електростатики.

1811 — Гаррієт Бічер-Стоу, американська письменниця.

1868 — Карл Ландштайнер, британський імунолог, відкривач основних груп крові людини та резус-фактору крові, лауреат Нобелівської премії у галузі медицини і фізіології 1930 року.

1882 — Йон Антонеску, румунський військовий і державний діяч, диктатор Румунії (1940—1944).

1891 — Євген Коновалець, полковник армії УНР, командант корпусу Січових стрільців, голова Проводу Українських Націоналістів.

1928 — Че Гевара, латиноамериканський революціонер, один з лідерів Кубинської революції 1959 року.

1946 — Дональд Трамп, американський бізнесмен, мільярдер, політик, 45-й президент США (2017—2021).

1961 — Бой Джордж, британський співак і композитор, фронтмен гуртів Culture Club і Jesus Loves You.

1969 — Штеффі Граф, німецька тенісистка, олімпійська чемпіонка (1988), переможниця 22 турнірів Великого шолома в одиночному розряді.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Фотоісторія. 14 червня 1985 році п’ять європейських держав підписали Шенгенську угоду