3 червня розпочався парад планет: що це таке та коли його можна побачити
Vito Technology

3 червня розпочався парад планет, який триватиме ще кілька днів тижня. Це астрономічне явище, коли планети Сонячної системи опиняється по один бік від Сонця у невеликому секторі. У результаті складається ілюзія, що вони вишукуються у ряд, хоча це і не так.

Про це пише Space.com.

Коли можна побачити парад планет

Найбільше шансів побачити парад планет приблизно за годину до світанку, коли усі планети вже зійдуть над горизонтом, але сонячне світло їх не перекриє.

Скільки планет можна побачити під час «параду»

Цього разу у «лінію» вишукуються шість планет — Меркурій, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептуп.

Однак побачити неозброєним оком можна буде лише дві з них — Меркурій та Сатурн. Виглядати вони будуть, як дві відносно яскраві зірки поряд із Місяцем.

парад планет 3 червня

«Якщо ви вийдете на вулицю близько 3:30 або 4 ранку, не чекайте, що ви будете в захваті від параду планет. Швидше за все, ви побачите півмісяць і яскраво-жовтогарячу «зірку», що сяє праворуч від нього (Марс), а далі справа буде ще одна відносно яскрава «зірка», що світиться жовтувато-білим відтінком (Сатурн)», — розповів оглядач Джо Рао.

Інші чотири планети можна буде побачити тільки за допом

Парад планет та пов'язані з цим прикмети

У світі з парадом планет, як і з іншими рідкісними астрономічними явищами, пов'язані багато прикмет та забобонів. Наприклад, у деяких культурах парад планет розглядають як знак успіху для майбутніх проєктів та рішень.

Окремі традиції вбачають в явищі знак приходу катастрофічних подій або нещасть, наприклад, майбутньої війни. А в індійській астрології парад планет може розглядатись як знак народження нових душ.

Також деякі народи вважають, що парад планет символізує політичні зміни або перевороти.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зорепади у 2024 році: де і коли спостерігати метеоритні потоки
Пророцтва Нострадамуса, Ванги та мольфарів на 2024 рік: чому у всі страшилки не варто вірити