3 січня  2023 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Яке свято 3 січня

3 січня відзначається незвичне свято — День народження соломинки для коктейлів. Саме в цей день у США Марвін Стоун отримав патент на паперову соломинку для пиття коктейлів та інших напоїв.

Яке релігійне свято 3 січня

3 січня усі православні церкви України (як УПЦ МП, так і ПЦУ) вшановують пам'ять митрополита Київського і всієї Русі Петра (Ратенського). Він народився на Волині і ще у юному віці пішов у монастир. Петро прославився своїм праведним життя та створення чудотворнимх ікон. У 1308 році його обрали митрополитом Київським, проте вже наступного року він переїхав до Владимиру-на-Клязмі. А у 1325 році переніс митрополичу кафедру до Москви. У результаті у росії його вважають першим митрополитом Московським.

Також 3 січня день — день пам’яті святої мучениці Юліанії, а з нею 500 мужів та жінок. Вона народилася у Нікомедії у родині язичника. Коли дівчинці було 9 років вона таємно прийняла хрещення. Водночас її силою заручили. Проте у день свого весілля Юліанія відмовилася виходити заміж.

За це її жорстоко побив батько і віддав на суд єпарху (на той час — аналог губернатора), який і був нареченим дівчинки. Він вмовляв дівчину вийти заміж, а за це він не буде просити її змінити віру. Але Юліанія була непохитною.

Святу довгий час катували, але її рани відразу зцілювалися, а тіло наповнювалося новими силами. Жінки та чоловіки, які бачили це диво, відразу увірували в Христа. У результаті їх усіх, а потім і саму Юліанію стратили. За церковними переказами, це сталося у 304 році.

День ангела 3 січня

Сьогодні день ангела (іменинники) святкують Петро, Прокіп, Уляна, Юлія (Юліанія, Юліана), Фемістокл, Феофан.

Які історичні події стались 3 січня

1521 — Папа римський Лев X відлучив від церкви німецького богослова і священника Мартіна Лютера, який у 1517 році почав початок Реформації.

1868 — японській імператор Муцухіто видав «Указ про реставрацію Імператорського правління». Це поклало край 700-річному правлінню сьогунів і стало початком епохи реформ, які отримали назву реставрації Мейдзі.

1888 — у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів.

1924 — британськая експедиція Говарда Картера знайшла кам'яний саркофаг з мумією фараона Тутанхамона.

1959 — через 218 років після відкриття європейцями і через 92 роки після придбання у росії Аляска стала 49-м штатом США.

1992 — Україна встановила дипломатичні стосунки з США.

1993 — президент росії Борис Єльцин і президент США Джордж Буш-старший підписали Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2), який передбачав зменшення кількості ядерних боєголовок обома країнами. Договір втратив силу у 2002 році.

Хто народився 3 січня

106 до н.е. — Марк Тулій Цицерон, римський державний діяч, оратор, письменник.

1892 — Джон (Рональд Руел) Толкін, англійський філолог, письменник у жанрі фентезі —(«Гоббіт», «Володар перснів», «Сільмарілліон»). 

1895 — Борис Лятошинський, український композитор, педагог, диригент.

1906 — Олексій Стаханов, донецький шахтар, формальний ініціатор «стахановського руху».

1929 — Серджио Леоне, італійський сценарист, кінорежисер.

1956 — Мел Гібсон, австралійський кіноактор, режисер, продюсер, лауреат премії «Оскар».

1969 — Міхаель Шумахер, німецький автогонщик, семиразовий чемпіон світу у перегонах серії «Формула-1» (1994, 1995, 2000-04).

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зимові сеанси. Добірка найкращих фільмів для новорічно-різдвяних свят