36,6 гривень за долар. Експерт розповів, чому новий офіційний курс НБУ — це правильно

Корегування офіційного курсу гривні виправданий і правильний крок. 

Таку думку у Facebook висловив Євген Дубогриз, асоційований експерт у CASE Україна, екс-начальник управління макропруденційної політики в НБУ.

«Нацбанк знову молодці і правильно на цей раз зробили. Я про курс 36,6. Зафіксувати курс на «локальних хаях» однозначно краще, ніж піднімати його поступово — наприклад, у травні до 32-33, потім — у червні, потім — у липні — це б створило, на мою думку, погані очікування, й знову б створило ті самі «множинні курси», на які всі так жалілися, з різних причин», — пише Дубогриз.

За його словами, якщо не станеться нічого дуже супернеочікуваного, то до кінця року змінювати офіційний курс взагалі не буде потреби. 

«Мені здається, курс на рівні 37 включає в себе всі негативні очікування з подорожчання долара, підвищення ставок у США та інших чинників «повзучої девальвації», — написав експерт.

На його думку як і в разі підвищення ключової облікової ставки на початку червня, Нацбанк просто визнав реальність такою, якою вона є.

«Чому не визнавав раніше, чому раніше не підіймав? Думаю, саме тому, що чекав на тих самих «локальних хаїв», максимального значення «ринкового ĸурсу»», — підсумував Дубогриз.

Нагадаємо, 21 липня вперше з початку повномасштабної війни змінив офіційний курс долара в Україні. Він зріс одразу на 25% і тепер становить 36,5 грн за долар.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що буде з цінами на пальне після зростання курсу долара — експерт