4 вересня Ердоган приїде до путіна у Сочі: говоритимуть про поновлення «зернової угоди»

У понеділок, 4 вересня, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зустрінеться з російським президентом володимиром путіним у Сочі.

Про це повідомив журналістам речник глави рф Дмитро Пєсков.

Це буде перша зустріч лідерів держав після виходу росії із «зернової угоди». Очікується, що саме її поновлення буде однією з головних тем переговорів.

17 липня 2023 року сплив термін дії так званої «зернової угоди», яка дозволяла безпечно експортувати українське продовольство з чорноморських портів. Росія відкликала гарантії безпеки судноплавства.

Одразу після цього росіяни почали регулярно обстрілювати українські порти та елеватори.

Газета Wall Street Journal з посиланням на дипломатів та аналітиків писала, що рф відмовилася від продовження зернової угоди після того, як Туреччина повернула Україні захисників «Азовсталі» і схвалила вступ Швеції до НАТО.

За даними видання, путін неодноразово ігнорував запити Ердогана, який пропонував провести переговори щодо продовження зернових угод.

Президент Туреччини заявляв, що має намір сприяти поновленню угоди у «розширеному» форматі. За його словами, західні країни мають допомогти перетворити цю угоду на основу мирних домовленостей між Україною та рф.

Раніше була інформація, що путін та Ердоган домовились про візит російського президента в Туреччину, де того не зможуть арештувати за ордером Міжнародного кримінального суду

Що таке зернова угода

У липні 2022 року ООН і Туреччина уклали угоду про експорт українського зерна через Чорне море, щоб допомогти подолати глобальну продовольчу кризу, яку спричинила війна росії проти України.

Представники росії, України, Туреччини та ООН входять до складу Спільного координаційного центру в Стамбулі, який займається реалізацією угоди.

Україна у рамках «зернової угоди» не веде прямих переговорів з росією. Існує дві дзеркальні угоди, одну з яких між собою погоджують Україна, ООН та Туреччина, а другу — росія, ООН та Туреччина.

1 серпня 2022 року в рамках «зернової угоди» з порту Одеси вийшло перше вантажне судно.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Корпорації PepsiCo та Mars внесли до переліку міжнародних спонсорів війни