41% українців вважають себе  «одним народом» з росіянами — опитування
Pixabay

Більша частина українців не вважає себе «одним народом» з росіянами. Вони впевнені, що саме Україна є історичною спадкоємицею середньовічної Русі.

Про це йдеться у результатах опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Проте поділяють думку про «один народ»  41% опитаних. Левова частка них є вірянами УПЦ Московського патріархату. 75% опитаних українців вважають Україну спадкоємицею Київської Русі.

Водночас 8% респондентів правонаступницею Русі вважають Росію. Ще 9% не вважають правонаступницею Русі ні Україну, ні Росію.

За останні 13 років кількість українців, які вважають Україну наступницею Русі, збільшилася на 21%. У 2008 році таких людей було 54%, а у 2018 —  68%.

41% українців вважають себе «одним народом» з росіянами. Такий погляд на спільність народів найбільше поширений у східній Україні та серед вірян УПЦ МП. Там з цією думкою погоджуються 60%.

Серед вірян ПЦУ 33% опитаних вважають українців та росіян «одним народом», а 65% відповіли на це питання негативно.

Найбільше не погоджуються з ідеєю «одного народу» жителі західних областей України, тоді як 22% вірять в «один народ».

У центральній Україні 36% опитаних погодилися з тезою про «один народ». Тоді як 60% виступають проти такого порівняння. На півдні України більшість (56%) згодні, що українці та росіяни «один народ», 40% — ні.

Опитування провели 23-25 липня 2021 року. Телефоном опитали 2500 українців у всіх регіонах, окрім анексованого Росією Криму та непідконтрольних районів Донбасу.

З Онуфрієм та Новинським. У річницю хрещення Русі віряни УПЦ МП провели хресну ходу в центрі Києва (фото, відео)