Адвокат Стерненка заявив, що його підзахисному можуть винести нові вироки
Facebook

Приморський районний суд Одеси може винести нові вироки екслідеру одеського «Правого сектору» Сергію Стерненко, якщо сторона захисту не досягне успіху в апеляції, що готується в межах справи про викрадення людини.

Про це адвокат активіста Масі Найєм розповів в ефірі «Радіо НВ».

«На черзі наступний вирок, і загалом є три таких вироки — подивіться, як говорить про це (нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Ківа — Прим.ред.), що точно буде інший вирок. Вони впевнені в рішенні суду. І це дає мені розуміння, що якщо зараз вирок ми не «відіб'ємо», можливо, будуть ще й по інших справах незаконні рішення», — зазначив він.

23 лютого Приморський районний суд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до семи років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна у справі про викрадення людини.

Передісторія

Сергій Стерненко — фігурант справи про умисне вбивство Івана Кузнецова та нанесення поранень Андрію Ісайкулу. Стерненко стверджує, що діяв в рамках законного самозахисту. Ця справа наразі також слухається у Приморському суді Одеси.

У 2018 році на Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників Івана Кузнецова. Другий учасник нападу Ісайкул згодом втік з України. Активіст стверджує, що діяв у рамках законного самозахисту. В замовленні нападів він звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.

Львівська облрада звернулася до Зеленського та Венедіктової через вирок Стерненку

У березні Офіс генерального прокурора повідомив, що Венедіктова та Аваков обговорювали «вбивство Кузнецова», хоча ця справа є підслідною СБУ. У квітні Венедіктова заявляла, що підозра у справі Стерненка «буде в будь-якому разі».

У «вбивстві» Стерненка звинувачують, зокрема, політики часів Віктора Януковича Андрій Портнов та Олена Лукаш, народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива та Вадим Рабінович, від «Слуги народу» — Максим Бужанський та Олександр Дубінський. Натомість на захист активіста висловлювалися Уляна Супрун, члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», парламентарі від партії «Голос».

11 червня 2020 року Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

Напередодні Мендель заявила, що Зеленський не втручається в слідство і не пропонував екслідеру одеського «Правого сектору» посад.

Справа Стерненка. У Києві протестувальники оголосили про початок безстрокової акції протесту 27 лютого