Адвокати з РФ та ОРДЛО подали тисячі заяв до ЄСПЛ проти України — ЗМІ
Pixabay

Адвокати з Росії та ОРДЛО сплановано подають тисячі заяв до Європейського суду з прав людини проти України від імені мешканців ОРДЛО.

Про це повідомляє видання «Схеми».

ЗМІ пише, що через таку кількість скарг Україна може опинилась у трійці країн, в яких масово скаржаться на порушення прав людини. Журналісти припускають, що мета таких дій адвокатів — перевантаження самого ЄСПЛ та його дискредитації як інституції.  

Найбільше скарг проти України відправляють росіяни з приватної адвокатської компанії-партнера Мін’юсту РФ та юристи з окупованих територій Донецької та Луганської областей. 

У МЗС прокоментували російські фейки про вбитих ЗСУ дітей

У цьому переліку є юристи організацій екснардепа від «Партії регіонів» Олега Царьова, який втік до Росії. Останнього СБУ звинувачує у держзраді. Також подають скарги адвокати, які співпрацювали з Громадською палатою Росії. Їх підозрюють українські правоохоронці у фальсифікації звернень до міжнародних судів. 

Журналісти з’ясували, що близько шести тисяч скарг щодо подій на Сході України, із загальних десяти тисяч скарг проти нашої держави, подала низка груп юристів із РФ та ОРДЛО. 

Медійники підкреслили, що найбільш активно скаржаться чинні та колишні адвокати приватної російської компанії — Міжтериторіальної колегії адвокатів «Клишин и партнеры». Один із адвокатів Олександр Малахов за останні шість років подав 771 скаргу. 

У середньому юристи, які працюють з ЄСПЛ, подають до 20 заяв на рік. Від зазначеної вище юрфірми надійшло більше ніж пять тисяч скарг

У самій компанії журналістам підтвердили, що консультують жителів ОРДЛО. Керівник юрфірми Олексій Клішин раніше працював членом Ради федерації Федеральних зборів Росії. У клієнтах фірми також є й російські держструктури, зокрема Мін’юст РФ. Один із контрактів з цим відомством — від 2015 року на суму понад $600 тис. та посиланням на секретну постанову російського уряду. 

Також подають скарги проти України — брати Федорови. Вони звертались із 2014 по 2017 до ЄСПЛ. Володимир Федоров в ефірі донецького телебачення хизувався, що завдяки їхній роботі Україна вийшла на перше місце за позовами до ЄСПЛ у 2016 році. Журналісти порахували, що за три роки війни він подав щонайменше 87 скарг проти нашої держави. 

Фінансував цю діяльність «Российский фонд мира». Джерелами ж свого фінансування фонд вказував «добровільні внески» невідомих осіб чи організацій. 

Подавав скарги проти України й Віталій Галахов — юрист із ОРДЛО. Він у 2018 році подав більше двох тисяч скарг, а у цьому році — 5,5 тис. Наразі Галахов перебуває у розшуку Офісу генпрокурора. Його підозрюються у фальсифікаціях заяв мешканців ОРДЛО до міжнародних судів. 

З кінця 2014 до 2016 року щонайменше пів тисячі скарг подала Юлія Нікітіна. Її російські ЗМІ представляють як юристку громадської організації «Союз біженців України», створеної Царьовим. 

Chas News повідомляв, що пропагандистка «Першого каналу» зламала руку під час прямого ефіру, присвяченого Криму. 

У Кремлі запустили фейк про вбивство дитини ЗСУ