Активісти подали скарги на інструмент Apple для відстеження вподобань споживачів
U.S. Chamber of Commerce

Група під керівництвом активіста із захисту конфіденційності Макса Шремса подала в понеділок скарги до німецьких та іспанських органів захисту даних на інструмент Інтернет-відстеження від Apple.

Шремс стверджує, що «ідентифікатор рекламодавців» дозволяє iPhone зберігати дані користувачів без їхньої згоди, порушуючи європейські закони.

Це перший значний позов проти американської технологічної корпорації щодо порушення правил конфіденційності Європейського Союзу, повідомляє агентство Reuters.

Apple не відразу відповіла агентству на запит про коментар.

Скарги групи цифрових прав Noyb були подані проти використання Apple коду відстеження, який автоматично створюється на кожному iPhone при його налаштуванні — так званого ідентифікатора рекламодавців (IDFA).

Код, що зберігається на пристрої, дозволяє Apple та третім сторонам відстежувати поведінку користувача та вподобання у споживанні. Ці дані життєво важливі для соцмереж типу Facebook, щоб мати можливість налаштовувати цільову рекламу, яка зацікавить користувача.

«Apple розміщує на своїх телефонах коди, які можна порівняти з файлами cookie, без будь-якої згоди користувача. Це явне порушення законодавства про конфіденційність Європейського Союзу»,— заявив адвокат Noyb Стефано Росетті.

Росетті послався на Директиву ЄС про електронну конфіденційність, яка вимагає попередньої згоди користувача на встановлення та використання таких пограм.

Заплановані нові правила Apple цієї практики не змінять, оскільки обмежуватимуть доступ сторонніх розробників, але не Apple.

Каліфорнійська технічна компанія стверджує, що забезпечує користувачам найвищим рівень захисту конфіденційності. Компанія оголосила про подальше посилення своїх правил після запуску операційної системи iOS 14 цієї осені, але у вересні заявила, що відкладе цей план до початку наступного року.

За даними Counterpoint Research, на Apple припадає кожен четвертий смартфон, що продається в Європі.

Активісти подали скаргу від імені окремих німецьких та іспанських споживачів, її передали іспанському органу захисту даних та його колезі в Берліні, заявив Нойб. Очолювана ним група з питань захисту конфіденційності успішно провела два знакові судові процеси проти Facebook.

У Німеччині, на відміну від Іспанії, кожна федеральна земля має власні органи захисту даних.

Обидва органи влади не відразу відповіли на запити Reuters про коментарі.

Россетті заявив, що скарга була спрямована не на підвищення штрафів, а на встановлення чіткого принципу, згідно з яким «відстеження повинно бути винятком, а не правилом». «IDFA слід не лише обмежити, а й остаточно видалити», — сказав він.

Національні органи захисту даних мають повноваження безпосередньо штрафувати компанії за порушення європейського законодавства відповідно до Директиви про електронну конфіденційність.

Група Noyb раніше подала кілька скарг на Facebook та Google в Ірландії та скаржилася на те, що національна комісія з захисту даних повільно реагує. Нині вона висловила надію, що влада Іспанії та Німеччини діятиме швидше.

Раніше, як ми писали, Павло Дуров повідомив про вимогу Apple видалити три білоруських Telegram-канали. Там викладають особисті дані силовиків, яких активісти вважають винними у насильстві.

В Туреччині Рада з питань конкуренції оштрафувала Google на $25 млн за домінування на ринку