«Аль-Каїда» все ще «сильно інтегрована» до «Талібану», вважають у ООН
Sky News

«Аль-Каїда» все ще «сильно вбудована» в «Талібан» в Афганістані, незважаючи на історичну угоду між США і Талібаном на початку цього року, заявив високопоставлений представник Організації Об'єднаних Націй BBC.

На початку 2020 року США підписали угоду з талібами про зобов'язання вивести всі американські сили з країни до наступного літа, якщо таліби гарантуватимуть, що терористичні угруповання, включаючи «Аль-Каїду», не зможуть використовувати афганську територію для планування міжнародних атак.

Але Едмунд Фіттон-Браун, координатор моніторингової групи ООН з питань угрупувань «Ісламська держава», «Аль-Каїда» і «Талібан», заявив ВВС, що «Талібан» пообіцяв «Аль-Каїді» напередодні угоди зі США, що ці дві групи залишаться союзниками.

«Таліби регулярно й на високому рівні розмовляли з «Аль-Каїдою» і запевняли їх, що вони будуть шанувати свої історичні зв'язки», — сказав Фіттон-Браун.

За його словами, відносини між «Аль-Каїдою» і «Талібаном» «не суттєво» змінилися після укладення угоди зі США. «Аль-Каїда значною мірою пов'язана з «Талібаном», вони проводять багато військових дій і навчань з цим рухом, і ситуація не змінилася», — сказав він.

Усунення загрози з боку «Аль-Каїди» та повалення режиму «Талібану», який переховував цих терористів, було першоосновою для вторгнення США в Афганістан після терактів 11 вересня. У той час президент Джордж Буш пообіцяв полювати на бойовиків до останнього «місця для втечі, схованки чи відпочинку».

Сила і здатність «Аль-Каїди» наносити удари по Заходу значно зменшилися за останнє десятиліття. Але, як вважають, її лідер Айман аль-Завахірі все ще базується в Афганістані разом з низкою інших високопоставлених діячів групи. Афганські спецслужби оголосили в суботу, що в ході операції в провінції Газні вбили високопоставленого єгипетського члена «Аль-Каїди» Хусама Абд аль-Рауфа. Фіттон-Браун заявив ВВС, що, незважаючи на нижчий рівень активності, «Аль-Каїда» залишається «стійкою» й «небезпечною».

Представники руху «Талібан» наполягають на тому, що вони повністю дотримуватимуться умов угоди зі США: не дозволяти будь-якій групі використовувати афганську землю як базу для планування нападів на США та їх союзників. Повстанці заявляють, що націлені лише на встановлення «ісламського уряду» в Афганістані і не становитимуть загрози для жодної іншої країни.

«Талібан» також підкреслив свою боротьбу з бойовиками групи «Ісламська держава» як приклад своєї направленості проти інших екстремістів. Але «Талібан» розглядає ІД як суперників, тоді як афганський рух має тісні стосунки з «Аль-Каїдою» з моменту заснування цієї групи.

Фіттон-Браун розповів про нещодавні повідомлення про талібів, які вимагають від деяких пакистанських іноземних бойовиків в Афганістані зареєструватися в них та дотримуватися кодексу поведінки, що забороняє напади за межами Афганістану. Фіттон-Браун заявив, що поки неясно, чи застосовується ця угода до «Аль-Каїди».

Американські чиновники відповідали нечітко на запитання, чи вважають вони, що «Талібан» повністю виконує свої зобов'язання щодо «Аль-Каїди», наголошуючи, що інформація є секретною. Посол Натан Салєс, координатор з питань боротьби з тероризмом у Державному департаменті США, сказав ВВС: «Ми очікуємо, що «Талібан» виконає зобов'язання, які вони взяли на себе — припинити всі зв'язки з терористичними організаціями в Афганістані».

Внаслідок конфлікту в Афганістані, який загрожує смертоносним та дорогим ситуацією, президент Трамп заявив про своє бажання якомога швидше повернути американські війська додому. Кількість контингенту США вже зменшено до приблизно 4500 осіб, а подальше скорочення до 2500 осіб очікується до січня 2021 року.

Чиновники «Талібану» також нечітку у відповідях на запитання про їхні стосунки з «Аль-Каїдою». Вони часом заявляють, що група більше не присутня в Афганістані. Минулого року «Аль-Каїда» на Індійському субконтиненті, регіональне відділення групи, оприлюднила відео про засідку, яку вона провела проти афганських урядових сил на підтримку талібів.

На запитання минулого року, як «Талібан» може розправитися з групою, яка обіцяє вірність їхньому лідеру, чиновник «Талібану» в Досі стверджував, що остання клятва лідера «Аль-Каїди» ніколи не була офіційно «прийнята». Інший колишній діяч «Талібану» заявив ВВС, що обіцянку вірності можна вважати «недійсною», якщо «Аль-Каїда» не буде виконувати накази «Талібану» утримуватися від атак за кордоном.

Є побоювання, що афганський мирний процес втрачає свій темп. Незважаючи на початок довго затягуваних переговорів між талібами та афганською урядовою делегацією минулого місяця в Катарі, насильство продовжувалося і навіть посилювалося в останні тижні.

Переговори зупинилися й такі основні питання, як припинення вогню або домовленості про розподіл влади, ще не обговорені. Є побоювання, що якщо американські війська будуть виведені наступного року, до досягнення домовленості, насильство може посилитися, і таліби прагнутимуть військової перемоги.

Фіттон-Браун попередив, що, якщо мирний процес припиниться, «Аль-Каїда» та угруповання «Ісламська держава» можуть спробувати продовжити експлуатацію «неконтрольованих просторів» в Афганістані. «Обидві ці групи мають прагнення створити міжнародну загрозу», — сказав він.

Раніше ми писали, що Трамп пообіцяв повернути американських військових з Афганістану додому до Різдва — 25 грудня.

Нагадуємо, 29 лютого США та «Талібан» підписали історичну угоду про виведення американського контингенту з Афганістану протягом 14 місяців. 9 березня США почали виведення своїх військ з Афганістану.

 

Уряд Афганістану розпочав переговори з Талібаном, а Бахрейн визнав Ізраїль