Американське видання прогнозує Байдену перемогу на виборах в США

Шанси кандидата від Демократичної партії Джо Байдена перемогти на виборах президента США в листопаді 2020 року значно перевищують шанси чинного президента Дональда Трампа. Такий висновок можна зробити з розробленої виданням The Economist моделі.

За прогнозом, Байден з ймовірністю 97%, тобто більше, ніж 19 шансів з 20, отримає більшість голосів виборців на виборах.

Такий прогноз вийшов напередодні перших передвиборчих дебатів. Трамп і його суперник на виборах Байден проведуть їх 29 вересня – за п’ять тижнів до президентських виборів у США.

Важливо пам’ятати, що на виборах президента США перемога визначається не більшістю голосів виборців, а розподілом голосів у колегії вибірників, кількість яких за того чи іншого кандидата залежить від результатів голосування в кожному штаті. На попередніх виборах 2016 року Гілларі Клінтон випередила Трампа в національному голосуванні, але поступилася в колегії вибірників.

Інфографіка The Economist

Імовірність перемоги Байдена в колегії вибірників модель оцінює як 85%, або 6 шансів з 7, залишаючи Трампу 14% і один шанс із семи. Діапазон можливої ​​кількості виборців, які проголосують за Байдена, прогнозується на рівні 213-415, за Трампа — 123-325.

Модель The Economist оновлюється щодня й формує прогноз на основі як даних національних опитувань, так і економічних індикаторів.

В кінці липня модель The Economist оцінювала ймовірність перемоги Байдена в 91 %.

19 серпня Байден офіційно висунула кандидатом в президенти Демократична партія.

А от у 2024 році президентом США може стати жінка, ще й з королівської родини Британії. Деякі американські видагння побачили ознаки того, що за чотири роки місце в Білому домі виборюватиме Меган — дружина британського принца Гаррі, герцогиня Сассекська.