Американські прокурори розслідують ймовірну схему «підкупу президента задля помилування»
Getty Images

Міністерство юстиції США розслідує потенційний злочин, пов'язаний з «направленням грошей» до Білого дому в обмін на помилування президента. Про це сказано у судовими документах, які оприлюднив федеральний суд у Вашингтоні.

У вівторок окружна суддя США Беріл Хауел оприлюднила наказ із купюрами, в якому описується розслідування, як вона висловилася, «підкупу для помилування», повідомляє Reuters.

Документ стосується запиту Міністерства юстиції про використання електронних листів та інших повідомлень, вилучених під час розслідування про хабарництво. Ці дані, зазначають прокурори, вказують на потенційну «злочинну діяльність».

Близько половини 18-сторінкового документа засекречена. Публічно доступна версія містить кілька деталей передбачуваної схеми й не називає жодного з потенційно причетних людей.

У документі сказано, що федеральні прокурори у Вашингтоні заявили, що отримали докази схеми хабарництва, згідно з якими хтось «пропонує значний політичний внесок в обмін на помилування президентом або скасування вироку».

В серпні слідчі розпочали розслідування «таємної схеми лобіювання», яка, можливо, передбачала спроби зв'язатися з чиновниками Білого дому.

У наказі зазначається, що двоє невстановлених осіб «виступали лобістами вищих посадових осіб Білого дому, не виконуючи вимогу про реєстрацію Закону про розкриття інформації про лобіювання».

Міністерство юстиції просило дозволу Хауел переглядати електронні листи між адвокатом та невстановленими клієнтами.

Хауел задовольнив прохання в серпні, заявивши, що привілей переписки між адвокатом та клієнтом в цьому випадку не застосовується.

Тоді прокурори просили судового наказу, «щоб слідча група [могла] отримати доступ» до засобів зв'язку та протистояти підозрюваним. Хто були ці люди, невідомо.

У вівторок Міністерство юстиції заявило: «Жоден державний службовець не був і не є предметом або метою розслідування, розкритим у цій заявці».

Згідно з документом від Хауел, державні слідчі заявили, що вилучили «понад п'ятдесят цифрових медіа-пристроїв, включаючи iPhone, iPad, ноутбуки, накопичувачі, а також комп'ютери та зовнішні жорсткі диски».

За словами судді, Міністерство юстиції нещодавно заявило їй, що хоче уникнути розголошення розслідування, оскільки в ньому детально описуються особи, яким ще не було пред'явлено звинувачення.

У своєму твіті президент Дональд Трамп назвав розслідування «фальшивими новинами».

Передісторія помилувань

Президенти США користуються широкою свободою згідно з Конституцією у праві помилування людей, засуджених за злочини федерального рівня. Минулого тижня Трамп помилував свого колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Фліна, який двічі визнавав свою вину у брехні перед ФБР під час розслідування втручання Росії у президентські вибори 2016 року.

Це було перше з очікуваної низки помилувань в останні тижні Трампа в Білому домі.

Трамп досі був менш захопленим використанням свого права на помилування, ніж будь-який з його недавніх попередників, повідомляє BBC із посиланням на Центр досліджень Пью.

Барак Обама, якого Трамп замінив у 2013 році, видав 212 помилувань та 1715 замін покарання — найбільше з часів президента Гаррі Трумена в 1940-х і 1950-х.

Окрім Фліна, який був засуджений у 2017 році за брехню щодо своїх контактів з російським послом напередодні, помилуваними Трампом чиновниками є політичний стратег Роджер Стоун, ексшериф штату Арізона Джо Арпайо та колишній помічник віце-президента Скутер Лібі.

Ряд союзників Трампа сподіваються на помилування, в тому числі екс-радники Рік Гейтс і Джордж Пападопулос, яких обох засудили під час розслідування втручання Росії у вибори 2016 року.

Американські ЗМІ також заявляють, що президент розглядає питання про помилування членів сім'ї — хоча жодного з них не звинувачують у жодному злочині. Одне з джерел повідомило NBC News, що ця пропозиція виникла через те, що президент відчуває себе озлобленим, а не тому, що він вважає, що він або хтось із його родичів винні у вчиненні правопорушень.

New York Times повідомляє, що пан Трамп виглядає стурбованим тим, що після інавгурації майбутнього президента Байдена демократична адміністрація може переслідувати його дітей Дональда-молодшого, Еріка та Іванку Трамп, а також чоловіка Іванки Джареда Кушнера, старшого радника Білого дому.

Є прецеденти надання помилування людям, яким не висунули звинувачень.

У 1974 році президент Джеральд Форд попередньо помилував свого попередника Річарда Ніксона і припинив будь-яку можливість його переслідування після  Уотергейтського скандалу.

«Америка повернулася», заявив Байден про свою зовнішню політику